Angajații serviciilor de probațiune susțin că nu au mai fost plătiți integral, conform prevederilor legale, încă din luna decembrie a anului trecut. Miercuri, 19 iunie, la protestele care vor avea loc la Guvern și la Ministerul Justiției vor participa și doi reprezentanți ai Serviciului de Probațiune din Galați
Consilierii serviciilor de probațiune de pe lângă tribunale, cele care asigură supravegherea modului în care persoanele condamnate își respectă măsurile și obligațiile impuse prin sentințele definitive, sunt nemulțumiți de felul în care au fost remunerați în ultima jumătate de an, timp în care, susțin ei, au primit salariile sub limita legală. Practic, din luna august a anului trecut, personalul de la probațiune a beneficiat, până în luna noiembrie 2023, de o majorare salarială de cinci procente, majorare care nu s-a mai regăsit pe fluturașii de salariu emiși pentru decembrie 2023, când consilierii au primit mai puțini bani decât în luna precedentă. Asta a făcut ca și în lunile următoare, până în prezent, veniturile să fie calculate la același nivel din decembrie, în ciuda demersurilor făcute de sindicaliști.
"Vă solicităm să ne acordați sprijin în scopul remedierii/ îndreptării neregulilor și ilegalităților existente la nivelul salarizării personalului de probațiune în sensul de a face demersuri pentru asigurarea sumelor de bani necesare plății drepturilor salariale pe luna decembrie 2023 la nivelul plătit în noiembrie 2023 și în continuare refacerea fluturașilor de salariu și acordarea dreptului salarial corespunzător", se arată într-un memoriu adresat de Sindicatul Național al Consilierilor de Probațiune către ministrul Justiției, la începutul lunii aprilie.
Doi protestatari vor reprezenta Galațiul
După două luni, problemele consilierilor nu au fost rezolvate, motiv pentru care miercuri, 19 iunie, aceștia vor ieși în stradă. Doi reprezentanți ai Serviciului de Probațiune de la Galați vor merge la București pentru a lua parte la acțiune. În momentul de față, la Galați activează 20 de consilieri, din care efectiv 17 sunt la serviciu, trei angajate aflându-se în concedii de creștere a copilului. Schemele după care funcționează serviciile desemnate cu supravegherea generică a condamnaților, în condițiile creșterii fenomenului infracțional și a numărului de sentințe emise de instanțele de judecată în materie penală, sunt subdimensionate, apreciază sindicaliștii.
"Încărcătura medie pe consilier de probațiune este de 120 de cazuri de supraveghere, fără a ține cont de celelalte activități și exceptând consilierii de probațiune care gestionează 450 de cazuri. În sistemele de probațiune din statele membre ale Uniunii Europene, media cazurilor este de 40", au punctat sindicaliștii, care avertizează că, în cazul în care revendicările care nu implică majorări sau alte sporuri, ci acordarea salariului legal, nu vor fi satisfăcute urgent, vor trece la "forme radicale de protest", respectiv, intrarea în greva foamei.
Protestul de miercuri, 19 iunie va debuta la Guvern, între orele 10,00 și 12,00, după care va continua cu un marș până la Ministerul Justiției. Manifestarea este programată să se încheie în jurul orei 14,00.