Moșii de vară 2024. Tradiții de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2024. Tradiții de Sâmbăta Morților
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Anul acesta, Sâmbătă Morților sau Moșii de vară va fi sâmbătă, 22 iunie. Este o zi semnificativă pentru credincioși, în care aceștia se roagă pentru cei adormiți și dau de pomană diverse alimente în memoria sufletelor lor. Se spune că sufletele morţilor, după ce părăsesc mormintele, în Joia Mare, se perindă printre cei vii, întorcându-se în morminte în ajunul Rusaliilor. De aceea, pentru a pleca liniștiți, li se dă de pomană.

În toate bisericile ortodoxe se fac slujbe de pomenire. Creștinii merg la slujbe cu colivă, pâine, vin și pachete cu pomană, pe care le împart, după ce preotul le sfințește și le stropește cu vin. Pachetele aduse la biserică trebuie să conțină o lumânare și un prosop, precum și un pomenic cu numele celor adormiți. Acestea sunt oferite preotului înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, alături de cărbuni, tămâie și un colac.

De Moșii de vară se pot pregăti și mâncăruri tradiționale, precum sarmale şi cozonac, care să fie împărțite. Din bătrâni se spune că pachetul pentru cel adormit trebuie să conțină: ceva dulce, ceva sărat, ceva de băut (suc, apă), un preparat cald, un fruct, o legumă, o lumânare care trebuie aprinsă când este dat pachetul. La pachetele cu pomană se pot adăuga cireșe şi orez cu lapte.

Moșii de vară se prăznuiesc în fiecare an în funcție de Rusalii, sărbătoare care marchează încheierea Sărbătorilor pascale. Rusaliile vor fi sărbătorite în 2024 duminică, 23 iunie. De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn, împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se spune că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică.

În jurul acestei sărbători creștin-ortodoxe, au apărut în decursul anilor mai multe tradiții și superstiții. Este interzis să speli, nu ai voie nici să coși, să mături sau să faci curățenie, cel puțin nu până când nu dai de pomană. De asemenea, o tradiție veche spune că primul fel de mâncare pe care îl guști trebuie să îl împarți, pentru a nu avea ghinion. Cei care scot apă din fântână trebuie să lase un bănuț pentru adormiți și să dea de pomană ceva nou și proaspăt.

Citit 3361 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2024 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.