ISU în alertă - apele asediază Galaţiul

ISU în alertă - apele asediază Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prutul, Siretul şi Dunărea se umflă în debite * Frumuşiţa şi Tuluceştiul avertizate oficial * Digurile Bădălan şi Brateşul de Jos – în faza I de apărare * În judeţul alăturat, digul-şosea Brăila-Galaţi a intrat şi el în faza I de apărare * Remuu pe Prut * Nivelul Siretului sare cu un metru  * Alerta de creştere a debitelor Dunării – încă îndepărtată *

Este oficial: de ieri, de la ora 10,00, a fost constatat fenomenul de remuu pe Prut, digurile Bădălan şi Brateşul de Jos intrând în faza I de apărare.

„În acest sens au fost avertizate Consiliile Locale din Tuluceşti şi Frumuşiţa, zone care ar putea fi afectate de creşterile râului Prut. În acest moment, nivelul apelor este supravegheat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi”.

„În faza I de apărare, nivelul râurilor observate este cu un metru sub nivelul digului, apa fiind în albie”, a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi. 

Operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în Bădălan au fost avertizaţi cu privire la creşterile de nivel, urmând ca acestea să fie atent monitorizate de echipele SGA.

Cod galben pe Dunăre

Dunărea nu se lasă nici ea mai prejos. După ce în vară fluviul a făcut prăpăd ieşind din matcă la Galaţi, iată că lucrurile nu par a se linişti nici măcar în prag de Crăciun.

Astfel, ca urmare a ploilor masive cantitativ căzute în vestul ţării, nivelul Dunării creşte cu valori importante peste normalul acestei perioade. Cu alte cuvinte, România are cod galben pe fluviu, debitele cele mai mari fiind înregistrate deocamdată la Calafat (unde a fost deja instituit cod portocaliu).

Fluviu în creştere

Ieri, la Galaţi, Dunărea măsura 473 de centimetri, fiind în creştere cu 12 centimetri faţă de ziua precedentă. Cele mai mari creşteri de nivel erau înregistrate la Gruia (41 cm), Cetate (38 cm) şi Calafat (36 cm).

Conform site-ului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, tendinţa apelor Dunării pentru următoarele două zile este de creştere, la Brăila fiind preconizată o mărire a nivelului actual cu valori cuprinse între 20 şi 30 de centimetri.

Digul Galaţi-Brăila intră la apă?

Afectat de creşterile de debite ale fluviului este şi judeţul alăturat, digul-şosea Galaţi-Brăila intrând şi el în faza I de apărare, ca şi faleza îndiguită din oraşul vecin sau digul din satul Vărsătura, confirmă maiorul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU din oraşul vecin.

Singura variantă în care liniştea Sărbătorilor ne-ar putea fi tulburată ar fi ca volumul precipitaţiilor să crească în următoarea perioadă, această posibilitate fiind însă destul de îndepărtată. Oricum, o inundaţie mare pe an ajunge, zicem noi.

Citit 1249 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.