Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalului de companie. Pentru că tot mai mulţi gălăţeni ni s-au plâns de problemele de sănătate ale prietenului necuvântător şi de costul ridicat al medicaţiei am iniţiat săptămâna trecută, împreună cu medicul veterinar Dan Georgescu, un top al celor mai grave greşeli pe care le fac stăpânii în relaţia cu sănătatea animalului de companie, greşeli care duc la îmbolnăvirea, suferinţa şi, uneori, chiar la moartea animalului.

„Scump sau ieftin?”

„Câinele meu a fost lovit de o maşină şi va avea nevoie de o operaţie. Aş vrea să ştiu de ce diferă destul de mult tarifele medicale practicate de un veterinar faţă de altul. Aş accepta preţul mai mic, dar mi-e teamă că operaţia nu va fi atât de bună şi de sigură ca la cabinetul cu tarif mai mare. În acelaşi timp nici nu aş vrea să mă simt «fraierit», cum se spune, să plătesc mai mult decât face”, ne-a scris un cititor al rubricii, care a preferat să îşi păstreze anonimatul. Acest mesaj ne-a determinat, aşa cum promiteam data trecută, să vorbim despre ce înseamnă excelenţă în medicina veterinară, despre cât de important este ca medicul veterinar să participe la congrese internaţionale în domeniu, să dispună de cele mai noi şi mai moderne echipamente medicale şi aparatură, despre importanţa de a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, cărţi şi studii în medicina veterinară şi despre ce presupune această pregătire.

„Excelenţa nu înseamnă bani puţini!”

„Tratarea bolilor nu ţine cont decât de pregătirea medicului veterinar”, ne-a spus din start dr. Georgescu. „Este esenţial ca medicii veterinari să participe la congrese internaţionale în domeniu, să-şi poată lua cărţi de ultimă oră, să aibă aparatură şi echipamente de ultimă generaţie. Trebuie să investească în echipă şi asta poate costa şi mii de euro. Calitatea intelectuală a serviciului se bazează pe un cost. Dacă într-o clinică o operaţie costă 1.000 de lei, iar în altă parte 5.000 de lei, stăpânul ar trebui să se gândească la faptul că în cazul intervenţiilor chirurgicale materialele fac diferenţa între o operaţie performantă, reuşită pe termen lung şi una la care ar putea apărea ulterior probleme. Vrem performanţă sau un surogat? Un standard de calitate trebuie menţinut. De exemplu, o bucăţică de metal cu un anumit grad de torsiune, necesară pentru o intervenţie chirurgicală poate costa de la producător 80 de euro. Mie mi-ar conveni ca materialul şi medicamentul să fie mai ieftine, că aş lua mai mulţi bani pe manoperă. De aceea mi-aş dori să se schimbe sistemul de valori, spre performanţă”, ne-a explicat dr. Dan Georgescu.

Veterinarul a mai adăugat că pentru stăpânii de animale fără posibilităţi financiare mari există societăţi de asigurare care îi pot ajuta. Suma pe care stăpânul ar trebui să o plătească lunar pentru sănătatea animalului ar fi de 20-30 de lei, dar ar avea un cuantum suficient pe an pentru eventuale operaţii sau tratamente.

Vom continua lista greşelilor pe care le fac stăpânii în relaţia cu animalele de companie şi săptămâna viitoare.

Citit 8177 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2011 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.