Aproape de răzmeriţă la Bălăşeşti!

Aproape de răzmeriţă la Bălăşeşti!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorul acuzat * Plângeri cu decizii curioase * Reclamantul anchetat * Bătut în faţa poliţiştilor? * Cât durează să pui în practică o decizie judecătorească definitivă şi executorie?

Războiul arendei de la Bălăşeşti, purtat între firmele Tonitza SRL şi Ice Blink Consulting, având ca miză circa 800 de hectare din proprietatea a peste 200 de localnici, este încă departe de a se încheia, iar la un moment dat a fost gata să degenereze într-o răzmeriţă, după cum recunoaşte însuşi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor, Dumitru Baciu.

„M-am trezit şi cu 30 de persoane la uşă. Ca o primă măsură, am discutat cu comandantul Poliţiei oraşului Tg. Bujor, dumnealui a trimis oamenii acolo, la faţa locului, ca nu cumva să se întâmple vreo răzmeriţă, ca lucrurile să nu degenereze.

Am apelat chiar şi la Instituţia Prefectului, ca să-l contacteze pe domnul primar, care am înţeles că a creat această stare de lucruri, să ia măsuri şi pe linie administrativă împotriva degenerării conflictului”, spune prim-procurorul Dumitru Baciu, care este acuzat de către reprezentanţii proprietarilor de terenuri că „ţine plângerile pe loc”.

De altfel, cei de la Ice Blink susţin că au depus o cerere de recuzare pentru prim-procurorul Baciu.

Cea mai veche plângere din acest caz depusă la Parchetul Tg. Bujor este din septembrie 2010, iar urmărirea penală a fost pornită tocmai împotriva reclamanţilor! De asemenea, în cazul unei alte plângeri, depusă pe 30 mai 2011 pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, nu s-a început deocamdată urmărirea penală. Cu alte cuvinte, trebuie să treacă cel puţin patru luni (asta doar până azi) ca un organ al legii să sesizeze că legea nu este respectată.

„Plânge” Bălăşeştiul

Prima plângere depusă la Parchetul Tg. Bujor în cazul scandalului de la Bălăşeşti datează de un an de zile. „A fost depusă de Oprea Gheorghe şi alţii, în septembrie 2010, pentru tulburare de posesie, împotriva lui Toniţă Marian şi alţii. Dosarul 1122/2010 a fost conexat cu 1148 – o altă plângere, depusă de SC Suintest (asociatul firmei Tonitza – n.red), pentru tulburare de posesie şi distrugere. Pe 6 mai 2011 a început urmărirea penală împotriva lui Costorel Laurenţiu (reprezentant Ice Blink – n.red.). Tulburarea de posesie pare simplă, dar nu e uşor de dovedit atunci când statutul terenului este incert”, aşa justifică prim-procurorul Baciu nesoluţionarea cauzei introduse de oamenii reprezentaţi de Ice Blink.

„Pe 10 mai 2011, Ice Blink face plângere pentru distrugere împotriva lui Toniţă Marian „junior” (fiul primarului şi actualul administrator al SC Tonitza). Dosarul 578 e conexat cu 737 (aceeaşi infracţiune, dar produsă pe 24 mai – dat foc la resturi vegetale). Nu e începută urmărirea penală”, spune Dumitru Baciu.

„Pe 30 mai 2011, în dosarul 688, Zaharia Vasile şi Ice Blink fac plângere împotriva lui Toniţă M. Marian, Toniţă N. Marian, Taşcă Costel (secretarul CL Bălăşeşti) şi Prună Neculai (tatăl administratorului Suintest) pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. Nu s-a început urmărirea penală”!, spune prim-procurorul Parchetului Tg. Bujor.

„Pe 30 mai 2011, în dosarele 689 şi 690, Zaharia Vasile şi Metehău Gheorghe au depus plângere împotriva celor doi Toniţă Marian, pentru ameninţări, vătămare corporală, lovire şi ultraj contra bunelor moravuri. A fost începută urmărirea penală pentru lovire şi vătămare, numai împotriva lui Toniţă «junior».

Pe 31 mai 2011, Ice Blink depune o nouă plângere, pentru tulburare de posesie, contra fiului primarului. Nu s-a început urmărirea penală”, încheie prim-procurorul Baciu.

Bătaia din luna mai

Un moment foarte tensionat s-a înregistrat în mai 2011, când un reprezentant al Ice Blink susţine că a fost bătut pe câmp chiar în faţa a patru agenţi de poliţie din Tg. Bujor şi Bălăşeşti. „Dânsul a făcut plângere pentru lovire, ceilalţi au făcut plângere pentru tulburare de posesie. S-a început urmărirea penală împotriva reprezentantului Ice Blink. Aşa au apreciat poliţiştii în raport cu probele”, spune prim-procurorul.

„Ambele părţi au dorit rezolvări în scurt timp, chiar pe moment, dacă s-ar fi putut. Într-adevăr, au existat operaţiuni specifice zonei şi agriculturii, unde trebuiau luate nişte măsuri de stopare a discuitului sau recoltării. Procedura nu ne-ar fi permis să dăm ordonanţă prin care să punem sechestru pe nu ştiu ce camion încărcat cu sămânţă de grâu sau de orz.

Normal că fiecare zi de întârziere a însemnat creşterea venitului sau, în celălalt caz, a pagubei pentru una sau cealaltă dintre părţile în conflict. Fiecare cetăţean trebuie să-şi cunoască exact parcela şi tarlaua. Acestea sunt în acte, dar nu în fiecare localitate s-a procedat la punerea efectivă în posesie. Acesta este actul iniţial, care stă la baza unui titlu de proprietate. Eu nu i-aş fi lăsat pe oameni să nu ştie unde le este parcela. După 20 de ani, încă nu sunt lămurite aceste probleme, nu numai la Bălăşeşti”, încheie prim-procurorul Dumitru Baciu.

800 de hectare în litigiu

Aşa cum „Viaţa liberă” a mai scris, miza conflictului de la Bălăşeşti o reprezintă dreptul de a lucra circa 800 de hectare aflate în litigiu, aparţinând unui număr de peste 200 de proprietari din comună.

Aceştia din urmă susţin că sunt împiedicaţi de reprezentanţii Primăriei să încheie contracte de arendă cu firma Ice Blink şi să renunţe la vechile contracte cu SC Tonitza, care au expirat încă de anul trecut. Oamenii spun că pe contractele lor cu Tonitza s-au făcut modificări unilaterale de prelungire, fără ca ei să fie de acord, şi că reprezentanţii Primăriei întârzie sau refuză nejustificat să le înregistreze noile contracte cu Ice Blink în registrul special al tuturor contractelor de arendă, deşi Consiliul Local Bălăşeşti era obligat să facă acest lucru prin patru sentinţe definitive şi executorii, cu încuviinţarea executării silite de către instanţele judecătoreşti.

„Scopul neînregistrării contractelor de arendă este ca SC Tonitza să ia subvenţia agricolă, şi nu Ice Blink Consulting SRL, societate împuternicită de noi în acest sens”, se arată într-una din nenumăratele plângeri depuse de proprietarii terenurilor în litigiu.

Legătura dintre SC Tonitza şi primarul din Bălăşeşti, Marian N. Toniţă, e simplă: acesta a fost iniţial administrator, după care societatea a fost cedată tatălui (Toniţă Nicolae) şi apoi fiului său (Toniţă M. Marian). „Însă arendatorii nu au fost înştiinţaţi şi nici nu şi-au dat acordul aşa cum prevede Legea nr. 16/1994, legea arendei, să continue contracte de arendă cu o societate ce aparţine altei persoane decât cea cu care au arendat”, se mai arată în plângerea citată.

Miercurea trecută, APIA Galaţi a decis să blocheze plata tuturor subvenţiilor cerute de Tonitza SRL şi Ice Blink, în valoare totală de aproximativ 400.000 de euro, până la lămurirea situaţiei de la Bălăşeşti.

Citit 1929 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.