Unitățile spitalicești importante din Galați au adoptat mai multe măsuri, după instituirea stării de alertă epidemiologică la nivel naţional, printre care restricţionarea sau suspendarea vizitelor la bolnavi, triaj epidemiologic la intrare şi purtarea echipamentelor de protecţie.
Managerul Spitalului de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan", dr. Marius Dănilă, spune că situația este îngrijorătoare, având în vedere că medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe consultă, zilnic, în medie, 150 de copiii bolnavi. "Avem gripe, infecții respiratorii și chiar pneumonii. Sunt câte 150 de prezentări pe zi. Cazurile severe de gripă le tratăm la noi în spital, celalate fiind direcționate către Spitalul de Boli Infecțioase. Pe fondul instituirii stării de alertă epidemiologică, am luat o serie de măsuri de prevenție la nivelul spitalului. Am limitat vizitele în spital, iar în secțiile de Terapie Intensivă şi Neonatologie le-am suspendat complet, pentru că acolo avem pacienți cu risc. În rest, vizitatorii au acces în spital doar între orele 13.00 şi 17.00, în timpul săptămânii, iar în weekend și de sărbători mai pot veni și între 9.00 și 11.00, în afara secțiilor, durata vizitei fiind de maximum 15 minute", ne-a explicat managerul Spitalului de Copii. Acesta a făcut apel la aparținătorii bolnavilor să se autoevalueze înainte de a veni la spital și dacă au simptome să rămână acasă.
Şi Spitalul Judeţean s-a aliniat normelor
La Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", de vineri, 31 ianuarie, accesul persoanelor, vizitatori sau pacienți, în incinta unității se face respectând o serie de reguli menite să limiteze transmiterea și limitarea gripei și a infecțiilor respiratorii. Pe lângă triajul edipedimiologic al personalului medico-sanitar și auxiliar, efectuat la intrarea în tură, purtarea echipamentului individual de protecție și efectuarea corespunzătoare a iginenei mâinilor, angajații unității spitalicești vor trebui să asigure condițiile igienico-sanitare ale unității. Reprezentanții spitalului spun că s-au asigurat stocurile de antivirale în vederea instituirii terapiei la pacienții cu simptomatologie specifică. Accesul vizitatorilor în saloane este permis numai pentru 15 minute și doar câte o singură persoană, iar în secțiile de Terapie Intensivă durata vizitei este limitată la 5 minute, pacienții putând fi vizitați pe rând. Vizitatorilor care, la triajul epidemilogic efectuat la intrarea în spital, prezintă simptome de infecții respiratorii acute li se va interzice accesul, iar ceilalți vor intra în unitate doar cu echipament de protecție.
Și conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a aplicat aceleași reguli în ceea ce privește accesul vizitatorilor, dar s-au luat și măsuri sporite pentru siguranța personalului unității spitalicești și a pacienților internați.