Șase persoane au fost reținute de DIICOT într-un dosar de trădare, potrivit unui comunicat al instituției, citat de HotNews. Printre persoanele suspecte în ancheta DIICOT se află și un general în retragere, în vârstă de 101 ani, pe care MApN l-a felicitat acum două luni.
Procurorii acuză că cele șase persoane reținute au fost în legătură cu agenți străini și au negociat, inclusiv la Moscova, retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituționale, desființarea partidelor, instalarea unui nou guvern, înlăturarea angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului. În ianuarie, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România. Serviciul Român de Informații (SRI) afirmă că acei doi diplomați ruşi declarați persona non grata de autoritățile române au desfăşurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic şi acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale grupării.
Gruparea era organizată ca o structură militară, iar în dosar este vizat și generalul maior în retragere Radu Theodoru. Cele șase persoane reținute în acest dosar sunt: Ștefan Mateescu, Radu Pompiliu Șofran, Adrian Robertin Dinu, Mihail Rau Lupu, Georgică Cristian Atitiene și Marius Semeniuc. Pentru patru dintre ei, procurorii propun arestarea preventivă, iar pentru ceilalți doi - arest la domiciliu.
Potrivit HotNews, fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea susține că Radu Theodoru, general în rezervă, suspect în dosarul de trădare, a fost supus umilinței, în momentul în care i-a fost percheziționată casa. Oprea îl apără pe Theodoru, spunând că într-un stat de drept „este inadmisibil ca un veteran de război să fie tratat cu dispreț, ca un infractor”.
News.ro scrie că organizația lui Radu Theodoru, Comandamentul „Vlad Țepeş” se recomandă, pe site-ul propriu, drept o organizație care are un „Stat major”, iar formularul de înscriere în organizație are ca antet sintagma „Înscriere în oastea țării”. Organizația susține un proiect denumit „Geția”. De pe site-ul organizației reiese că aceasta este structurată sub forma unui guvern, pe site existând inclusiv un „Formular de propuneri pentru cele 9 funcții de conducere ale ministerelor şi componența direcțiilor lor din proiectul Geția”. Printre miniştrii statului denumit „Geția” se regăsesc: un ministru al Dreptății cu două direcții: Direcția Acuzării şi Direcția Dreptății, un ministru al „Omului”, care include direcții ale educației, sănătății, muncii şi culturii „geților”, dar şi o direcție a „turismului în Geția”. „Ministrul Gliei”, „ministrul Viitorului”, „ministrul Bunăstării”, „ministrul Mişcării”, „ministrul treburilor externe” şi „ministrul treburilor interne” sunt alte funcții din organizație. Nu în ultimul rând, aceasta avansează ideea existenței unui minister al „Apărării Geției”, care include o Direcție de Armată şi o Direcție de Servicii Secrete.
Conform Digi24, Comandamentul „Vlad Țepeș”, din care fac parte cele șase persoane reținute de DIICOT sub acuzația de trădare, urmărea întoarcerea la un sistem de guvernare cu un partid unic, eliminarea „agenților diversioniști”, refacerea legăturilor cu Federația Rusă și China, inclusiv recuperarea teritoriilor din Ucraina. În același timp, gruparea propunea și o structură de conducere formată și din „consilii ale bătrânilor” sau „comitete ale moșilor”.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și-a prezentat scuze, joi, în numele ministerului și și-a exprimat regretul pentru că MApN i-a transmis, în ianuarie 2025, o scrisoare de felicitare generalului maior Ioan-Radu Theodoru, cu ocazia împlinirii vârstei de 101 ani.
Șase persoane au fost reținute, miercuri, de DIICOT pentru trădare, potrivit unui comunicat al Parchetului. Cei șase inculpați sunt acuzați că au negociat cu agenți ai Rusiei ieșirea României din NATO și au mers în acest scop la Moscova. Grupul era organizat ca o structură militară cu stat major, susțin procurorii. Cei șase inculpați au avut legături cu atașatul militar al Federației Ruse la București și adjunctul acestuia, care au fost declarați persona non grata de România cu o zi în urmă.
Pe parcursul lunii ianuarie, potrivit procurorirlor, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România. În cursul zilei de 05.03.2025, au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Giurgiu și Maramureș, fiind identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
Organizația vizată de DIICOT se numește ”Comandamentul Vlad Ţepeș”. Cei șase au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factorii politico-militari externi privind retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului, arată comunicatul DIICOT.
Printre suspecți se numără Radu Theodoru (foto), general în retragere în vârstă de 101 ani, cunoscut pentru publicațiile sale violent antisemite. Gruparea de criminalitate organizată s-a constituit sub paravanul unei organizații și s-a dezvoltat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție, reprezentată prin imaginea suspectului cercetat în cauză, general maior în retragere, arată DIICOT cu referire la generalul Radu Theodoru.
Theodoru, membru fondator al partidului extremist România Mare în anii 90, a publicat cărți (”România ca o pradă”) și articole în care neagă Holocaustul din România și promovează atitudini antisemite, scrie g4media.ro.