Chiar dacă este destul de puțin probabil ca în fermele de copitate din Galați să fi ajuns animale din țări care au emis alerte de febră aftoasă de la începutul lunii februarie, autoritățile cu rol în gestionarea sănătății sanitar-veterinare au anunțat controale. Aproape 40 de exploatații din tot județul sunt vizate de verificări, iar instituțiile cu rol în controlul transporturilor și comerț sunt și ele în alertă.
Alerta de febră aftoasă din Ungaria și Slovacia, care a dus la interzicerea importurilor de carne din aceste state, a determinat o serie de măsuri și la nivel local. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca, în următoare perioadă, toate exploatațiile de caprine, ovine, bovine și porci să fie verificate de reprezentanți ai DSVSA, cu scopul identificării eventualelor situații în care au fost achiziționate animale după data de 1 februarie 2025 sau dacă printre exemplarele din exploatații sunt unele cu simptome de boală.
Potrivit datelor furnizate de DSVSA Galați, prin intermediul Prefecturii, la nivel județean figurează în evidențe două exploatații de caprine, șase de ovine, 22 de bovine și șapte ferme de porci.
Totodată, se vor lua măsuri suplimentare de dezinfectare și dezinsecție a fermelor și mijloacelor de transport folosite pentru animale, iar operatorii din exploatații vor fi instruiți să supravegehze cu atenție animalele și cum să recunoască semnele de febră aftoasă, pentru a le raporta de urgență autorităților. De asemenea, o atenție sporită se va acorda zonei de transport, polițiștii și jandarmii fiind abilitați să oprească în trafic vehiculele care au la bord animale din categoria celor menționate și să facă verificări ale documentelor. De asemenea, transporturile suspecte vor putea fi reținute până când un medic veterinar își va da verdictul asupra siguranței acestora.
Ce este febra aftoasă
Febra aftoasă este o boală infecţioasă acută, care provoacă febră, urmată de dezvoltarea de vezicule pline cu lichid mai ales la nivel bucal şi la nivelul membrelor. Intervalul dintre expunerea la infecţie şi apariţia simptomelor variază între 24 ore şi zece zile, sau chiar mai mult. Timpul mediu, în condiţii naturale, este de trei-şase zile. Boala se transmite de la animal la om pe cale cutanată (plagă), și în mod excepțional pe cale digestivă (cum ar fi ingestia de lapte crud infectat). Terapia în cazul febrei aftoase nu implică un tratament deosebit, fiind indicată doar controlarea episoadelor febrile prin administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene.