O expoziţie de excepție va fi găzduit de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați. Autorul acesteia, Kristian Dimofte, a intitulat-o sugestiv „Sica de la Bulbuc”.
Timp de o lună, în perioada 24 aprilie - 24 mai 2025, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați va găzdui expoziția de autor „Sica de la Bulbuc”, semnată de artistul bijutier Kristian Dimofte, cunoscut pentru abordarea sa unică asupra meșteșugurilor străvechi și transpunerea lor în artefacte contemporane de excepție. Punctul central al expoziției este reproducerea la scară 1:1 a faimoasei arme geto-dacice intitulată de arheologi “Sica de la Bulbuc”, descoperita în anul 2014, în localitatea Bulbuc, judeţul Alba, și datată ca aparţinând sfârșitului secolului II î.HR. - începutului secolului I î.HR.
Ea a fost realizată cu o precizie extraordinară, pe baza unui studiu detaliat al originalului vechi de peste 2.000 de ani, de artistul bijutier Kristian Dimofte, în colaborare cu fierarul Cristian Iamandi, nume cunoscut în lumea armelor istorice românești. Această reproducere va intra în patrimonial cultural național. Replica reconstituie cu fidelitate fiecare detaliu al obiectului antic, fiind nu doar o realizare tehnică remarcabilă, ci și un omagiu adus rafinamentului meșteșugului geto-dacic.
Alături de această piesă emblematică, expoziția reunește o serie de lucrări care explorează reinterpretarea modernă a armelor tradiționale: falxuri, sici și bijuterii și obiecte de artă decorativă în metale prețioase, lucrate manual prin tehnici inspirate din orfevrăria antică. Fiecare creație semnată de Kristian Dimofte este rezultatul unei fuziuni armonioase între arheologie, artă și design contemporan, păstrând vie identitatea culturală a spațiului carpato-danubiano-pontic. „Această expoziție este despre memorie, simbol și continuitate. Este felul meu de a aduce trecutul mai aproape de prezent, cu respect, pasiune și rigoare artistică”, explică artistul Kristian Dimofte.
Vernisajul va avea loc pe data de 24 aprilie 2025, ora 15,30, la Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", din strada Maior Iancu Fotea nr. 2.