Despre provocările specifice vârstei și cum pot fi acestea evitate, copiii din județul Galați vor avea ocazia să învețe în decursul unei săptămâni dedicate educației anti-victimale. De 19 ani, Săptămâna Prevenirii Criminalității este o ocazie de interacțiune directă între polițiști și noile generații, în încercarea de a-i educa pe cei mici în spiritul autoprotecției și al respectării legii.
Până vineri, 30 mai, elevii de la mai multe unități școlare din Galați, de la grădinițe la licee, vor fi protagoniștii acestei sesiuni de informare și educare derulate la nivel național de Poliția Română. Campania dedicată lor se derulează pe etape, fiecare dintre cele cinci zile fiind alocată unei tematici, stabilite în funcție de principalele probleme ce pot fi abordate. Calendarul cuprinde sesiuni interactive de informare privind siguranța copiilor (26 mai și 27 mai), prevenirea violenței domestice și a infracțiunilor contra libertății sexuale (28 mai), siguranța în mediul digital (29 mai) și prevenirea consumului de droguri (30 mai).
Pentru o cât mai obiectivă atingere a tematicilor, pentru ca cei mici să primească cele mai aplicate informații și răspunsuri, la întâlnirile planificate vor participa, pe lângă polițiștii de la Prevenire, jandarmi, asistenți sociali de la Protecția Copilului, reprezentanți ai structurilor de combatere a traficului de droguri și de persoane sau ai Penitenciarului Galați.
Prietenii nepotriviți, drogurile și alcoolul, pe lista neagră
Primii elevi care au beneficiat de întâlnirea cu oamenii legii au fost cei de la Școala Gimnazială „Miron Costin” și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei”, lista unităților care vor beneficia în continuare de această campanie fiind completată, printre altele, de Școala Gimnazială „Sf. Grigorie Teologul”, Școala Gimnazială Nr. 29, Liceul Tehnologic „Radu Negru”, Grădinița „Iosif” și Liceul Teoretic „Emil Racoviță”.
”În dialogul cu adolescenții, s-au abordat teme precum influența anturajului, nevoile specifice vârstei, luarea deciziilor informate și consecințele acestora, relația cu părinții, plecările voluntare și riscurile asociate, precum și efectele consumului de droguri. Pentru elevii mai mici, discuțiile s-au concentrat pe respectarea regulilor de circulație, interacțiunea sigură cu persoane necunoscute și pericolele din mediul online”, au explicat reprezentanții IPJ Galați.
Plecatul de acasă, o problemă, nu o soluție
Rebeliunea specifică adolescenței manifestată de multe ori prin plecări voluntare de la domiciliu ale copiilor continuă să reprezinte o mare problemă. La fel și disparițiile de minori, care distrași fiind sau neinstruiți să se orienteze, se pot pierde cu ușurință în locuri aglomerate sau necunoscute. Pentru a preveni disparițiile și/sau plecările voluntare, oamenii legii recomandă:
- Învățați copilul, încă de mic, să cunoască numele complet, adresa, numărul de telefon și numele părinților;
- Supravegheați-l în permanență, indiferent dacă se află la locul de joacă, într-un magazin sau într-un spațiu aglomerat;
- Stabiliți ca regulă ca cel mic să plece de acasă doar cu acordul dumneavoastră și să anunțe întotdeauna unde merge și cu cine;
- Explicați-i, pe înțelesul său și cu exemple concrete, de ce nu trebuie să vorbească cu persoane necunoscute și să nu accepte daruri sau promisiuni din partea acestora;
- Acordați o atenție sporită în timpul concediilor;
- În cazul în care se pierde, copilul trebuie să rămână în locul unde v-a văzut ultima dată și să ceară ajutor unui polițist, unei vânzătoare sau unui adult însoțit de un copil.