Negocierile de la combinat cad în derizoriu - Îmbrânceală între liderii de sindicat

Negocierile de la combinat cad în derizoriu - Îmbrânceală între liderii de sindicat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câțiva dintre liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați care au participat, miercuri, la negocierile salariale cu patronatul s-au îmbrâncit la finalul întâlnirii. Actorii penibilului eveniment au fost liderul Federației Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiștilor din România, Gheorghe Tiber, și, potrivit declarațiilor acestuia, doi dintre liderii locali ai Federației Sindicale a Siderurgiștilor Metarom. Tiber a apelat numărul unic de urgență 112, dar intervenția Poliției nu a fost necesară.

Tiber a băgat procesul-verbal în pantaloni
Incidentul a avut loc la sfârșitul rundei de negocieri, când participanții semnau procesul-verbal al ședinței. „Notam observațiile mele pe procesul-verbal, înainte de a-l semna, când Gheorghe Bezman și Marius Drăgoi de la FSS Metarom au venit spre mine și au vrut să-mi smulgă documentul. Nu am vrut să-l dau, așa că l-am băgat în pantaloni. M-au îmbrâncit, am căzut, m-am zgâriat și mi s-a rupt ceasul”, a relatat Gheorghe Tiber, care a sunat imediat la 112.

Poliția a confirmat apelul. „La ora 13.14 s-a primit un apel la 112 de la Gheorghe Tiber, care a spus că are neînțelegeri cu câteva persoane în sala de ședințe de la Departamentul de Resurse Umane din combinat. Pe înregistrare se aud râsete și dumnealui precizează că s-au liniștit acum, după ce a sunat la Poliție. Intervenția noastră nu a fost necesară”, a afirmat purătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, comisarul Cristina Tatulici.

Spiritele s-au calmat la sosirea agenților WBC
Se pare, totuși, că în sala în care a avut incidentul ar fi sosit câțiva agenți ai firmei care asigură paza combinatului, Security 
WBC. „A venit WBC-ul și conflictul a fost aplanat. Am scris observațiile mele, am semnat cu toții procesul-verbal și am plecat, urmând să ne reunim mâine (joi,n.r.) cu patronatul la masa tratativelor”, a spus Gheorghe Tiber.

Liderul de la Solidaritatea Virgil Săhleanu nu vrea să lase, însă, lucrurile așa. „O să le fac plângere penală și lui Gheorghe Bezman, și lui Marius Drăgoi, pentru că m-au înjurat, m-au lovit”, a afirmat Gheorghe Tiber.

FSS Metarom susține că nu a existat... contact fizic
De partea celalaltă, reprezentanții FSS Metarom neagă că ar fi existat contact fizic între oamenii lor și omologul de la Solidaritatea Virgil Săhleanu. „Azi (miercuri, n.r.), în timp ce așteptam să semnăm procesul-verbal, care se întocmește în cinci exemplare, Gheorghe Tiber a confiscat unul dintre ele. Gheorghe Bezman a vrut să-l ia, ca să-l putem semna și noi, dar Tiber l-a ascuns într-un loc din care nu-l puteam lua. Nu a fost nicio îmbrânceală, niciun contact fizic între liderii noștri și Tiber”, a declarat purtătorul de cuvânt al filialei locale a FSS Metarom, Vasile Crișan.

Cu toate acestea, FSS Metarom vrea să sesizeze patronatul cu privire la comportamentul adoptat în timpul tratativelor de cei de la Solidaritatea Virgil Săhleanu. „Vom face un memoriu către comisia de negociere a administrației ArcelorMittal Galați și vom reclama comportamentul negociatorilor de la Solidaritatea Virgil Săhleanu. Ne înjură, ne jignesc”, a spus Vasile Crișan.

Până la ora difuzării acestei știri, administrația ArcelorMittal Galați nu a comentat incidentul.

FSS Metarom și Solidaritatea Metal și-au redus pretențiile salariale
În timpul ședinței de negocieri de miercuri, FSS Metarom și Federația Națională Sindicală Solidaritatea Metal, care i-au înaintat patronatului o listă comună de revendicări, au redus cu două procente indexarea salarială solicitată pentru 2012. Astfel, cele două federații au diminuat cererea de creștere salarială de la 12 la 10 la sută, celelalte revendicări rămânând neschimbate. În schimb, Solidaritatea Virgil Săhleanu și-a menținut solicitarea de majorare cu 15 la sută a fondului de salarii în anul următor, rezervându-și dreptul de a diminua cererea după consultarea membrilor și după o întrevedere pe care i-a solicitat-o directorului general Eric Remisz. Amintim că cea mai recentă ofertă salarială a patronatului, prezentată marți, conține două bonusuri: unul de doi la sută, în iulie 2012, și altul de 2,5 la sută, în decembrie 2012, acesta din urmă fiind condiționat de rezultatul financiar din acel an al combinatului.

Opinii diferite există și în ceea ce privește durata Contractului Colectiv de Muncă negociat acum. Patronatul, alături de FSS Metarom și Solidatatea Metal, vvrea ca documentul să fie valabil 12 luni, așa cum este în prezent, în timp ce Solidaritatea Virgil Săhleanu dorește ca actul să fie aplicat 24 de luni.

Citit 1994 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Decembrie 2011 16:48

13 comentarii

 • postat de FSS
  Sâmbătă, 24 Decembrie 2011 15:24
  CE FATA DE TARAN ARE SI BEZMAN ASTA
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gheorghe BITER
  Vineri, 23 Decembrie 2011 10:43
  Gherghe Tiber a ascuns hartia taman in locul in care nu mai are nimic, vrand si el sa para un lider cu......oaie. Un alt " mutzulache" in gasca de marionete cu care se joaca "bronzatul ' de Mittal .
  0
  0
  Raportează
 • postat de un sclav de la arcelor -mittal
  Vineri, 23 Decembrie 2011 09:35
  lideri de sindicat de la fss metarom niste lichele
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un rezident......pe meleaguri straine
  Joi, 22 Decembrie 2011 14:50
  Este inexplicabil cum suportati sa va reprezinte un oligofren ca asta? Si ca purtatorul de cuvant....
  Liderul asta, are doar 8 clase.OPT CLASE.El nu a fost in stare sa inceapa liceul si crede cineva ca e in stare sa reprezinte cateva mii de oameni?
  Voi sunteti nebuni ca permiteti asa ceva.Nu inteleg, cata teama, cata lasitate poate sa fie ca sa va umileasca un asa rebut uman? Chiar nu mai aveti demnitate, mandrie???? Un neica nimeni cu 8 clase????
  Offffff ce vremuri.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Relu
  Joi, 22 Decembrie 2011 13:33
  Noua legislatie da posibilitatea salariatilor sa fie reprezentati de un coleg, fara sa fie lider de sindicat. Niste tabele cu semnaturi si gata. Asa ii eliminam pe cei care de 20 de ani nu au obtinut nimic pentru salariati. Cititi legea si treaba este simpla, mai ales ca a disparut chestiunea cu reprezentativitatea. Adica se poate gandi si in avantajul nostru, ca nu suntem retardati. Si il aducem pe bezman la saiba iar dupa amiaza la roaba cu balegar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Joi, 22 Decembrie 2011 11:21
  niste gunoaie care nici pe departe nu urmaresc binele salariatilor, ci doar interesul personal! si sincer principalii vinovati ii vad pe salariatii care pun botul la astfel de sindicate! si toti ar trebui sa stie ca mai buna treaba face un sindicat mai mare, decat multe mai mici!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de 22 decembrie
  Joi, 22 Decembrie 2011 10:38
  @ Ti ti ka ka.... ce nume ti-ai luat, mai tata... si fix asa gandesti: ca un ka ka.

  Cine te-a pacalit frate, ca in combinat nu se munceste? Sau tu ai impresia ca oamenii fac fata responsabilitatilor de acolo dormind? Poate doarme tactu in vestiar, bai, inteligentule...
  Stii cum e sa lucreze un singur om in loc de patru si sa raspunda pentru orice rahat pe care nu-l poate controla doar pentru ca nu poate fi in 3 locuri odata? Bineinteles ca nu stii, ca daca ai sti, ai tacea naibii in gura si n-ai mai comenta doar ca sa te afli in treaba.

  Dar, felicitarile mele! Ai demonstrat inca odata, in bunul spirit romanesc, ce bine stim sa ne tragem presul de sub picioare unii, altora. Combinistii nu vor salarii mari, fraiere! VOR UN SALARIU DECENT.
  Daca tie ti se pare ca un salariu de 1150 lei e mai mult decat suficient pentru cei din combinat... nu-mi ramane decat sa-ti doresc sa ai parte doar de o asemenea leafa cand ti-o fi lumea mai grea si cand vei avea cele mai mari datorii la intretinere.
  Hai ca m-am distrat. Sarbatori saracite iti doresc si tie, altruistule!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fost siderurgist
  Joi, 22 Decembrie 2011 10:32
  Taranoiul ala de Bezman mergea cu roaba in picioarele goale prin balegar pana acu doi,trei ani in urma si azi se plimba cu avionul prin Europa la clasa business.Mai mare analfanet nu exista,cum naiba sa negocieze tartanul asta pentru voi ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Klain
  Joi, 22 Decembrie 2011 10:06
  Lui ti ti ka ka.
  Cred ca ai mai putin "ti" si mai mult "ka ka".Numai un dement se poate bucura pe suferinta semenului sau.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ti ti ka ka
  Joi, 22 Decembrie 2011 09:49
  vreti marire? la munca trantorilor ca sunteti la patron. sa vedeti ce inseamna si voi privat ca pana va luat indianu erati smecheri.vreti salarii ca afara mergeti sa vedeti ce baga aia munca nu ca voi somn prin vestiare.spuneti mersi ca nu va inchide.hai ca m-am distrat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de truditorul
  Joi, 22 Decembrie 2011 08:54
  in fotbal este schimbat antrenorul care nu obtine rezultate. daca aceasta echipa de lideri sindicali nu obtine marirea salariala ceruta de sindicalisti pe baza de tabel si semnatura, inseamna ca nu este calificata sa negocieze, sau mai rau este in cardasie cu patronatul si trebuie schimbata. daca nu obtii rezultate le ce bun sa mai consumi baniii celui care trudeste in sectie? afara, si lasam pe altul.
  cum sa mai fie credibil un lider ca bezman sau dragoi cand isi faulteaza propria echipa de negociatori? s-a dat de gol cu cine tine si de unde ia tain.
  hai sa punem asta in statutul sindicatului, daca nu ai rezultate ca lider, afara.dupa un an, nu dupa 4 ani.
  hai sa ne purtam singuri de grija, ca tradatori sunt prea multi. o lista cu semnaturi si putem sa ne reprezentam singuri, fara lideri care nu obtin nimic de 20 de ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sclav
  Joi, 22 Decembrie 2011 08:21
  Eu nu cred ca mai exista un OM care sa lupte pentru cei din jurul lui cind e vorba de bani ! Mai ales acei oameni care deja s-au invatat cu banii ! Iar inafara de citeva zile in decembrie si ianuarie acestia nu stau in "pirnaia" asta democrata ! Ceausescu avea mai mult respesc pentru oameni decit hienele din ziua de azi ! Iar scopul celor din combinat de ai chema pe toti la negocieri a fost exact acesta : batai , certuri , dezbinare , ura ...! Suntem niste slavi dar care ne credem zei ! Asa ne trebuie : cum iti asterni asa dormi ! Sanatate si deschideti ochii oameni buni !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 22 Decembrie 2011 08:00
  nu e nici o noutate — ariciul 22-12-2011 05:53
  cei din combinat nu au intrebat pe nimeni daca sant mandatati sa scada cererea oamenilor .totul este doar teatru ieftin si pot spune cu siguranta ca santem vanduti asa cum am fost mereu.de aceeia tiber este un spin in coasta tuturor.nici nu e de mirare.stiu toti combinistii ce liderasi avem de vreo 20 de ani,si mai ales ii vedeti pe cei care vin din urma.latrai catai si trepadusi.noi?o luam in gura, de fraieri, nu pentru ca ne place.da ...am inceput sa am indoieli in privinta celorlalti.s-ar parea ca multora le place.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.