Acte la urgenţă - Noua taxă auto îngroaşă cozile
Foto: Foto: Sorin Pană

Acte la urgenţă - Noua taxă auto îngroaşă cozile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an în perioada Sărbătorilor, eliberarea unei cărţi de identitate devine o problemă. Şi pentru cetăţeni, dar şi pentru autorităţi. La ghişeele Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLER), o mare de oameni, cu hârtii crispate între degete şi ochii pironiţi pe tabela electronică de ordine.

Sala e neîncăpătoare, lumea încrâncenată de îmbulzeală şi stat în picioare, mulţi preferă treptele de la ieşire, în ciuda frigului.

„Aşa e în fiecare an”, ne spune şeful serviciului, Florin Tofan. „Dar de data asta, pe lângă românii plecaţi în străinătate şi veniţi să-şi preschimbe actele de identitate, sunt şi cei pe care îi va afecta viitoarea taxă auto. Cum nu poţi obţine certificat de înmatriculare fără carte de identitate valabilă, toţi aceştia vor actele la urgenţă, fiindcă mai sunt doar două zile în care îşi pot rezolva problema”.

Dacă în zile normale SPCLEP-ul are 150-160 de cereri, acum numărul lor ajunge la aproape 300. Din acestea, aproape 50 sunt legate de viitoarea taxă auto. Plus „stranierii” care au motive temeinice să ceară, prin audienţă la şeful serviciului, eliberarea actului la urgenţă, se ajunge astfel la aproximativ 100 de cărţi de identitate de pe-o zi pe alta. Iar cei cinci operatori abia mai fac faţă, termenul „normal” crescând astfel de la 5 la 6-7 zile lucrătoare.

Pe de altă parte, la ce taxe percep ambasadele şi consulatele României în străinătate pentru eliberări de acte (doar o ştampilă şi o semnătura pe un paşaport, în vederea prelungirii valabilităţii, costă 50 de euro), românii preferă să stea la coadă câteva ore şi apoi să mai facă un drum la eliberarea actului, chiar dacă îşi iau din liniştea timpului petrecut cu familia. Taxa e doar 11 lei, iar funcţionarii serviciului de evidenţa persoanelor nu-i refuză pe cei care au motive serioase să ceară eliberarea la urgenţă.  

Citit 2269 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.