Cursele cu bacul peste Dunăre au fost suspendate (FOTO/VIDEO)
Foto: Foto: Sorin Pană

Cursele cu bacul peste Dunăre au fost suspendate (FOTO/VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un bac care a plecat miercuri dimineaţă de pe malul gălăţean al Dunării a rămas blocat între sloiuri. După intervenţia a două împingătoare, bacul Oltişorul 3 a pornit sub escorta celor două nave utilitare, ajungând pe malul tulcean la ora 9:45. Pe bac se aflau zece maşini în momentul producerii incidentului. În aceste condiţii s-au suspendat cursele de traversare din cauza întinderii prea mari de sloiuri.


Când a plecat de pe malul gălăţean, căpitanul Ilie Bercea de pe bacul „Oltişorul 3” n-a crezut că va face cursa iernii. A rămas blocat la nici jumătate din drum, cu prova dublă a vasului înţepenită între sloiuri, ca şi cum împingea într-un zid.

 

Când şi-a dat seama că oricât ar tura motoarele nu poate înainta nici măcar un centimetru, căpitanul Ilie Bercea a chemat ajutoare. A sunat în dispeceratul Navrom Bac, conform protocolului stabilit. Fiind destul de devreme, iar celelalte împingătoare fiind implicate în alte operaţiuni, singurele disponibile au fost găsite în parcul rece de la Navrom Port Srvice. Până au fost pornite acestea şi până şi-au croit drum către bacul captiv, s-au scurs aproape două ore.

Aproape de ora  9, unul dintre împingătoare a început să se învârtă în jurul lui „Oltişorul 3” mărunţind sloiurile. Abia după un sfert de oră a reuşit nava de traversare să se mişte, la început în jurul propriei axe şi apoi încet, către amonte, pe drumul deschis de împingător.

Traversarea către celălalt mal s-a făcut cu împingătorul salvator în preajma bacului, iar cel de-al doilea navigând în aşteptare, ca rezervă de ajutor, în preajma căii de navigare.

Traversările suspendate sine die

Căpitanul de pe „Oltişorul 3” ne-a relatat telefonic că pe bac se aflau zece maşini şi a acostat pe malul tulcean abia la 9:45. „Mi-am dat seama de când am plecat că va fi o traversare îngreunată, dar n-am crezut că voi rămâne blocat. Datoria noastră este să ducem oamenii în siguranţă de pe un mal pe altul şi am plecat punctuali în cursă fiindcă oamenii au serviciu, au probleme. Dar acum mă întorc pe malul gălăţean cu împingătorul lângă mine şi nu cred că vom mai putea traversa prea curând.”

Directoarea Navrom BAC ne-a confirmat faptul că se suspendă cursele de traversare din cauza întinderii prea mari de sloiuri. „Vă daţi seama că noi suntem cei mai interesaţi, după călători, ca traversarea Dunării să se reia cât mai curând. Am avut un incident şi ieri, unul dintre bacuri a rămas la cheu fiindcă la plecare s-a constatat că mecanismul de acţionare al cârmelor nu mai funcţiona şi ne-a luat două ore să-l remediem. În asemenea condiţii, riscăm siguranţa călătorilor, aşadar suntem nevoiţi să suspendăm cursele. Din păcate, nu vă putem spune când vom putea relua traversările, cu siguranţă în următoarele 24-48 de ore nu se poate face nimic”, a mai precizat d-na Marinela Vasilache.

De la Capitănie, ni s-a precizat că pentru moment s-a aprobat ca soluţie de avarie organizarea unor curse de traversare exclusiv pentru persoane, de două ori pe zi, curse ce se vor efectua cu un împingător care să poată străpunge sloiurile.

Singura cale rămasă pe care se putea intra în judeţul Galaţi a fost deci închisă în această dimineaţă. Vom reveni cu amănunte în ce priveşte noile condiţii de traversare.

Media

Video: Sorin Pană
Citit 4272 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2012 12:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.