Copii din Galaţi, „adoptaţi” în Italia

Copii din Galaţi, „adoptaţi” în Italia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gestul Andreei Marin-Bănică de a adopta la distanţă o fetiţă din Africa a făcut valuri în vara anului trecut. La acel moment, 35.000 de copii din toată lumea, printre care şi copii defavorizaţi din Galaţi,  erau “adoptaţi la distanţă” de către tot atâtea familii, biserici ori mici comunităţi din Italia, graţie unui proiect numit „Susţinerea la distanţă”.

Din 1998 şi până acum, proiectul a ajutat peste 260 de copii din Galaţi aflaţi în situaţie de abandon şcolar sau familial. Proiectul a fost posibil graţie colaborării dintre “Inimă de Copil, Fundaţia AVSI Italia şi Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor din Bucureşti. Ieri, la Parcul de Soft, cele trei fundaţii s-au întâlnit cu autorităţile şi câţiva dintre copii, pentru a face bilanţul acestui proiect longeviv, care tocmai s-a încheiat.

Un proiect minunat

După cum ne-a mărturisit dr. Anna Burtea, directorul executiv al „Inimii de Copil”, proiectul a început în urmă cu zece ani, din încercarea de a găsi soluţii pentru copii HIV pozitiv abandonaţi în spital. „Reuşisem să găsim familii în care ei să stea, dar era foarte greu pentru noi să-i susţinem financiar. Am găsit Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor din Bucureşti care avea o legătură cu AVSI Italia şi un proiect minunat care ar trebui aplicat şi în România.

Este un proiect de adopţie la distanţă ceea ce înseamnă că o familie de italieni sau un grup de prieteni sau o biserică sau o clasă de elevi donează trimestrial nişte bănuţi care ajung la un copil dintr-o altă ţară. În Galaţi au fost 260 de copii care au beneficiat direct de acest ajutor, ca să nu mai vorbim de beneficiarii indirecţi  - familiile, fraţii şi surorile lor.

Cu ajutorul acestui program şi a altor finanţări am reuşit să deschidem Centrele de zi din Galaţi şi Pechea, grădiniţa din Cudalbi, şi să acoperim o parte din cheltuielile pentru casele de tip familial pe care le avem”, ne-a declarat dr. Anna Burtea.

Lăcrămioara Rediu, reprezentanta Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor, a spus că de-a lungul celor 12 ani de când funcţionează proiectul în România, au fost susţinuţi peste 3.500 de copii din şapte judeţe. Acum, când finanţarea s-a oprit, România, membră a UE, trebuie să-şi rezolve singură problemele sociale:

„Încercăm să convingem autorităţile şi pe oamenii responsabili, pe toţi cei care pot să facă ceva că nu este un efort, este o datorie a noastră, un mod de a ne exprima solidaritatea, de a ne exercita calitatea de oameni”, ne-a declarat Anna Burtea.

Mărturii

„Fundaţia a apărut în viaţa mea când eram prin clasa a VI-a. M-a ajutat mult în tot acest timp. Abia aşteptam pachetele semestriale. Am primit bani, am beneficiat de pregătire în clasa a VIII-a, am fost voluntar la Centrul de zi, ajutând copii la teme. Ştiţi ce se spune: ce dai, aia primeşti”, ne-a mărturisit tânăra Gabriela Popa, aflată acum în ultimul an de liceu.

De-a lungul celor zece ani de proiect, între copiii din Galaţi şi familiile din Italia s-au legat relaţii de suflet. Iată doar un fragment din scrisoarea trimisă de una dintre susţinătoarele din Italia către copilul “adoptat” în Galaţi: “Îţi mulţumesc nespus pentru că mi-ai dăruit zâmbetul tău de fiecare dată când primeam scrisori de la tine. Sunt foarte fericită şi recunoscătoare faţă de bunul Dumnezeu, deoarece mi-a dat această oportunitate de a te cunoaşte şi a dărui din viaţa mea. Din momentul în care m-ai cunoscut, tu faci parte din viaţa mea şi vei face mereu”.

Vom reveni cu un interviu în exclusivitate cu Simona Carobene, reprezentanta AVSI Italia.

Citit 2499 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.