HRISTOS A ÎNVIAT

HRISTOS A ÎNVIAT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Iubiţi fraţi şi surori

în Hristos Domnul Cel înviat din morţi

Învierea Mântuitorului este biruinţa asupra morţii, zdrobirea zăvoarelor întunericului, care‑i ţinea legaţi în iad pe urmaşii lui Adam şi ridicarea celor adormiţi din stricăciune la viaţă. De aceea, noi prăznuim astăzi, împreună cu toată Biserica drept-măritoare a Domnului, în comuniune şi în unitate sfântă ,,omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi, veşnice şi, săltând, lăudăm pe Pricinuitorul Cel binecuvântat, Dumnezeul părinţilor noştri şi preaslăvit“, după cum cântăm în Canonul pascal.

Deşi lumina se odihneşte în lumânarea ce‑o purtăm în mâini şi străluceşte în chip văzut, ea vine, tainic, ca dar, de la Sfântul Mormânt al Mântuitorului, de la Ierusalim! Dintr‑o singură flacără, lumina lui Hristos, venită de sus, printr‑o cerească binecuvântare, se oferă, în foarte scurt timp, tuturor, în tot pământul. Tot astfel, de la toate sfintele altare, de la făclia pascală a sfinţitului slujitor, primim în chip văzut aceeaşi lumină! Ea este darul Învierii Celui Nevăzut, este prezenţa Mântuitorului înviat, Hristos, ,,Lumina lumii”!

Dar precum în Adam, arată Sfântul Chiril al Alexandriei, ,,natura omului s‑a îmbolnăvit de stricăciune, aşa în Hristos, ea şi‑a redobândit sănătatea“. Acesta este şi scopul Învierii Mântuitorului: vindecarea de boala sufletului, care este păcatul, şi trăirea vieţii în lumina virtuţilor, a dreptei credinţe şi a faptelor milostive şi izvorâtoare de putere duhovnicească în faţa tuturor ispitelor, încercărilor, suferinţelor şi înstrăinărilor. A trăi în lumina Învierii înseamnă a gusta real din bucuria şi din belşugul vieţii paşnice, armonioase, în comuniune, în solidaritate şi în frăţietate...

Mai pronunţată este, în anul acesta 2012, prezenţa vindecătoare a Mântuitorului în ,,spitalul obştesc al sufletelor noastre“, spune Sfântul Vasile cel Mare,  Biserica, prin descoperirea darurilor şi a medicamentelor spirituale, prin săvârşirea frecventă a Tainei Sfântului Maslu şi prin îngrijirea bolnavilor, prin înţeleapta hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca mărturie a luminoasei trăiri în spaţiul Învierii Domnului, în fiecare clipă a vieţii noastre.

Acestea sunt şi gândurile, doririle şi felicitările Noastre către toate sufletele creştineşti.

Să mărturisim cu toţii binefacerea şi luminoasa lucrare vindecătoare de suflete şi de neputinţe omeneşti a Învierii Domnului şi, cu sănătate, cu pace şi în iubire frăţească şi milostivă, aşa să zicem:

 Hristos a înviat!

Adevărat a înviat!

 Al vostru de tot binele doritor

şi către Domnul rugător,

 † Casian,

Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

Citit 1358 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Aprilie 2012 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.