O nouă abordare pe probleme juridice: „Am împiedicat vânzarea unor apartamente la preţuri de nimic”

O nouă abordare pe probleme juridice: „Am împiedicat vânzarea unor apartamente la preţuri de nimic”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La venirea în CJ, în locul unei foste Direcţii Juridice, am găsit un serviciu slab încadrat din toate punctele de vedere. Impresia era că cineva stinsese lumina în CJ, să nu se vadă ce anume se petrece (şi se petreceau destule).

S-a instituit o nouă viziune în atribuirea de competenţe şi responsabilităţi privind sfera de activitate a acestui Serviciu, care, alături de Secretarul Judeţului, reglează şi asigură respectarea şi aplicarea legii pe toate palierele de activitate ale Consiliului Judeţului Galaţi. S-a suplimentat numărul consilierilor juridici cu trei consilieri, jurişti care-şi desfăşurau activitatea la alte departamente.

S-a reconsiderat şi reevaluat rolul consilierului juridic în cadrul Consiliului Judeţului Galaţi, de la tendinţa desfiinţării şi externalizării în totalitate a acestei activităţi la o mai mare implicare a consilierilor juridici în reprezentarea intereselor Consiliului Judeţului Galaţi în instanţele judecătoreşti în raport cu alte instituţii ale statului, cât şi în gestionarea problemelor şi litigiilor care privesc de fapt patrimoniul judeţului, banul public al cetăţenilor judeţului.

Rezultatul acestei noi abordări este un salt calitativ în desfăşurarea activităţii acestui serviciu, respectiv rezolvarea în mod favorabil a problemelor, de o varietate şi complexitate foarte mare, în care sunt implicaţi consilierii juridici. Astfel, în sfera de competenţă a Serviciului Contencios şi Probleme Juridice se regăsesc probleme de la responsabilitatea exercitării calităţii de autoritate tutelară a Preşedintelui Consiliului Judeţului (plasament, încuviinţări, adopţii), aplicarea legii retrocedărilor, litigii privind achiziţiile publice, plângeri contravenţionale, examinarea, verificarea şi acordarea avizului de legalitate a actelor administrative, la constatarea dreptului de proprietate al Consiliului Judeţului Galaţi, contestaţii la executare, precum şi plângeri penale, DNA şi ANI.

S-a împiedicat vânzarea apartamentelor proprietatea Consiliului Judeţului Galaţi către chiriaşi la preţuri de 150 – 200 de lei, chiar dacă aceştia sunt persoane din sistemul de justiţie şi alte instituţii ale statului. S-a oprit scoaterea din patrimoniul judeţului a clădirii din strada Mihai Bravu nr. 46, fără a avea posibilitatea de a ne apăra în justiţie, s-au recuperat sume importante de bani din procesele având ca obiect pretenţii solicitate de firmele de asigurare.

S-au acţionat în instanţă firme şi persoane care sunt implicate în decontarea lucrărilor neexecutate sau executate cu deficienţe grave, în unele cazuri la mica înţelegere cu responsabilii acestor lucrări.

Aceste acţiuni fireşti şi legale sunt urmarea noului concept privind desfăşurarea tuturor activităţilor pentru judeţ, numai cu respectarea legii, şi al conducerii Consiliului Judeţului Galaţi.

N.R. Textul de faţă face parte din raportul preşedintelui CJ la trei ani de activitate, document pe care nu l-am putut prezenta integral, din pricina întinderii.

 

Citeşte şi:  Raportul pe trei ani de activitate al preşedintelui CJ, prof.dr. Nicolae Bacalbaşa: "Chiar m-am ţinut de cuvânt!"

 

Citit 3570 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2015 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.