Boldea a început să-şi toarne complicii din "afacerea Aviasan"

Boldea a început să-şi toarne complicii din "afacerea Aviasan"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit unor prime informaţii, deputatul a dat în vileaag mai multe nume grele din politica şi administraţia locală, precum şi sumele de bani plătite acestora pentru a i se asigura protecţia * Interesant este şi scenariul de tip "lover boy" cu care ar fi atras în afacerile ilegale câteva dintre femeile care i-au devenit complici *

Informaţia cum că deputatul a început să le spună anchetatorilor tot ce ştie despre "afacerea Aviasan" a început să circule prin oraş încă dinainte de Paşti, însă confirmările, deocamdată neoficiale, de-abia acum încep să vină. Este de aşteptat ca în urma dezvăluirilor făcute de Mihail Boldea să intre în atenţia DNA personajele despre care acum se vorbeşte doar pe la colţuri.

Nu trebuie uitat nici faptul că Boldea are tot interesul să dezvăluie tot, dat fiind că legea este de partea celui care colaborează cu anchetatorii, permiţând reducerea pedepselor, însă rămâne de văzut cum şi când se va ajunge la cei care au beneficiat cu adevărat de această afacere a deceniului.

Până acum, în zilele dinaintea Paştelui, toţi învinuiţii au făcut drumuri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi. După Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, a venit rândul lui Mircea Marosy, toţi fiind audiaţi de poliţişti sub supravegherea procurorului. În acest moment, ei au calitatea de învinuiţi în dosar.

Aceeaşi calitate o au judecătoarea Stela Ivan, care a dat decizia ce a stat la baza lotizării de mai târziu, şi deputatul Mihail Boldea, cel bănuit că a fost creierul acestei afaceri. Învinuirile care li se aduc sunt cele de asociere în vederea comiterii unor infracţiuni, evaziune fiscală, spălare de bani, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Subevaluare pentru evitarea unei anchete în Capitală

Se ştie că imediat după ce decizia Judecătoriei din aprilie 2007 a rămas definitivă şi irevocabilă, prin neatacare, a apărut un contract de vânzare-cumpărare cu dezmembrare. Părţi - Fitocom Serv SRL, reprezentată de Valentina Cojocaru şi Matei Oprea pe de o parte şi Mircea Marosy, Dănuţ Andrei Oancă, Carmen Partenie, pe de altă parte.

Prin acest act se face practic prima lotizare. Este vorba de opt loturi: Dănuţ Andrei Oancă - 18.918,56 mp, Mircea Marosy - 159.479,74 mp, Ştefan Filip - 24.251,56 mp, Carmen Partenie - 174.533 mp, iar Fitocom Serv a rămas cu 12.445 mp, plus trei loturi - drum de acces. Preţul total al acestei vânzări a fost de 116.427,10 lei, adică puţin peste un miliard de lei vechi, în condiţiile în care, la nivelul anului 2007, preţul unui metru pătrat în zonă varia de la 60 la 100 de euro. Surse judiciare ne-au confirmat faptul că este vorba de o subevaluare vădită a terenurilor. Se spune că scopul subevaluării ar fi fost tocmai împiedicarea ajungerii afacerii pe masa celor de la DNA, Structura Centrală, acolo unde erau cercetate infracţiunile cu un prejudiciu mai mare de un milion de euro. "Afacerea Aviasan" a fost evaluată la 24 milioane de euro la acele timpuri, iar gruparea ar fi avut interesul ca totul să ajungă pe masa de lucru a celor din urbea noastră, unde ar fi existat mai multe şanse să fie trecută sub tăcere, dar şi aici rămâne de văzut ce vor stabili cei care fac acum ancheta.

O lotizare şi preţuri extrem de mici

Prima lotizare s-a făcut la Biroul Notarial "Ciucă şi Asociaţii" de către Zamfir Ioan, decedat între timp, actul încheindu-se în 14 mai 2007. Oancă a cumpărat terenul cu 6.069 de lei, Marosy a plătit 49.051,18 lei, Ştefan Filip - 8.016,24 de lei, iar Carmen Partenie - 53.290,68 de lei. Potrivit actelor pe care le deţinem, în toată această afacere au fost ignorate actele oficiale ale anilor 1963, 1975 şi 1976. În '63, Sfatul Popular al Regiunii Galaţi a dat Decizia 160 prin care cele 40 de hectare ale Aviasan situate pe raza comunei Vânători pot fi folosite pentru păşunatul vitelor.

În 1975, Direcţia Generală pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Ape trimite către Comandamentul Aviaţiei Civile Tarom, Întreprinderea de aviaţie utilitară Galaţi situaţia referitoare la terenurile din Vânători. "Conform evidenţelor fondului funciar, terenurile deţinute de Aviasan în suprafaţă de 40 de hectare din care 1 hectar curţi şi construcţii şi 39 de hectare aerodrom (păşune) este proprietatea acestuia", se arată în acest act. "Aviasan Galaţi a devenit proprietarul acestui teren în urma comasării prin schimb cu terenul fostului aerodrom Galaţi (Micro 40) în anul 1964", se arată în continuarea acestei adrese. În 1976 se dă un contract de dare în folosinţă a terenului aerobazei către C.A.P. Vânători.

Şi-a falsificat propriul fals

După 1990, lucrurile se schimbă şi fosta proprietate publică trece la FPS. De aici, actele încep să fie folosite sau falsificate în aşa fel încât cele 40 de hectare să ajungă în mâna cuiva, iar aici ancheta DNA trebuie să facă lumină. Potrivit actelor pe care le avem, în anul 2000, Aviaţia Utilitară Tuzla, reprezentată de acţionarul unic Mircea Cristu, care se pare că este un simplu cioban, şi-a vândut acţiunile către Fitoplant SRL, unde asociaţi erau Matei Oprea şi Valentina Cojocaru. Imediat, Fitoplant SRL vinde lui Fitocom Serv SRL, unde asociaţi sunt aceiaşi Oprea şi Cojocaru, după care lucrurile merg spre preluarea celor 40 de hectare mult râvnite. Aici încep să apară falsurile despre care se spune că ar fi fost făcute de Boldea.

După cum arată şi Ministerul Transporturilor într-o adresă trimisă Primăriei Vânători, toate certificatele de atestare a dreptului de proprietate emise de la această instituţie poartă seria M09, în timp ce falsurile au seria M07. În ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale dată pentru Boldea şi prim-procurorul de atunci al Parchetului Judecătoriei, Costache Caloenescu Roşca, apar două documente cheie, ambele falsificate: M07 nr. 0757 din 30.11.2000 şi M07 nr.0757 din 30.06.2004. Practic, dacă lucrurile se confirmă, se poate spune că Boldea şi-a falsificat propriul fals. În ordonanţă se arată că deputatul a depus la dosarul de pe masa judecătoarei Ivan mai multe acte printre care certificatul de înmatriculare al societăţii Aviaţia Utilitară Tuzla şi o copie de pe certificatul de atestare a dreptului de proprietate seria M07 nr.0757 din 30.06.2004. Despre aceste documente, deputatul a susţinut în faţa procurorilor că le-a primit de la Valentina Cojocaru.

Ancheta "afacerii deceniului" continuă, iar zvonurile din piaţă susţin că, în scurt timp, în biroul procurorilor DNA va fi mare aglomeraţie, iar printre vizitatori se vor afla cu siguranţă şi nume importante ale Galaţiului.

Citit 6108 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2012 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.