Protest spontan al muncitorilor de la UPSRS, joi dimineaţă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Protest spontan al muncitorilor de la UPSRS, joi dimineaţă
Foto arhivă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 350 de muncitori din Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), acum Departamentul de Mentenanţă şi Piese de Schimb (DMPS), s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa unei clădiri din incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii referitoare la intenţia administraţiei ArcelorMittal Galaţi de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importului de piese, au anunţat liderii sindicali de pe platforma siderugică.

Aceştia din urmă au spus că acţiunea a fost o grevă spontană. "În această dimineaţă a avut loc o grevă spontană în interiorul combinatului. Peste 350 de salariaţi din toate sectoarele DMPS au încetat lucrul la ora 7:30 şi s-au adunat în faţa unei anexe a uzinei, cerând explicaţii cu privire la anunţul privind încetarea producţiei de piese mecanice. În faţa lor au venit directorii DMPS, Herve Mouille şi Dorin Furtună, precum şi directorul pentru Relaţii Industriale, Gelu Matoian. Oamenii au fost, însă, total nemulţumiţi de explicaţiile primite şi au spus NU încetării producţiei de piese mecanice. Ei s-au întors la lucru după aproximativ trei ore", a declarat, joi, la prânz, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul, ai cărui reprezentanţi au fost prezenţi la protest.

Surse apropiate conducerii combinatului au evitat să folosească termenii "grevă spontană", referindu-se la acţiunea de joi dimineaţă ca la o "adunare" în timpul căreia muncitorii au cerut explicaţii şi administraţia le-a oferit, fără a fi huiduită.

Ultima parte a afirmaţiei a fost, însă, contrazisă de liderii sindicali. „Reacţia oamenilor la explicaţiile primite a fost dură. Ei au spus că s-au săturat de asemenea practici. Domnului director Herve Mouille îi cam tremura barba”, a afirmat prim-vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea, Vladimir Şandor, care a ajuns, de asemenea, la protest.

Manifestaţiile urmează să continue pe parcursul zilei de joi, dar în afara combinatului. Solidaritatea susţine, între orele 14.00 şi 16.00, un protest la Poarta Est, generat tot de intenţia ArcelorMittal Galaţi de a înceta producţia de piese mecanice. O asemenea decizie ar lăsa până la 400 de oameni fără activitate.

Mai trebuie spus că liderii sindicali din combinat se întâlnesc cu directorul general, Bruno Ribo, vineri, la ora 8.00. Întâlnirea este una obişnuită, dar sindicaliştii vor aborda, cu siguranţă, subiectul UPSRS, profitând de faptul că este prima întâlnire cu managerul de când compania a făcut publică intenţia de a renunţa la producerea pieselor mecanice.

Citit 2237 ori Ultima modificare Joi, 10 Mai 2012 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.