Protest spontan al muncitorilor de la UPSRS, joi dimineaţă

Protest spontan al muncitorilor de la UPSRS, joi dimineaţă

Foto arhivă Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

Peste 350 de muncitori din Uzina de Piese de Schimb şi Reparaţii Siderurgice (UPSRS), acum Departamentul de Mentenanţă şi Piese de Schimb (DMPS), s-au adunat, joi dimineaţă, în faţa unei clădiri din incinta uzinei şi le-au cerut şefilor explicaţii referitoare la intenţia administraţiei ArcelorMittal Galaţi de a renunţa la producţia de piese mecanice în favoarea importului de piese, au anunţat liderii sindicali de pe platforma siderugică.

Aceştia din urmă au spus că acţiunea a fost o grevă spontană. "În această dimineaţă a avut loc o grevă spontană în interiorul combinatului. Peste 350 de salariaţi din toate sectoarele DMPS au încetat lucrul la ora 7:30 şi s-au adunat în faţa unei anexe a uzinei, cerând explicaţii cu privire la anunţul privind încetarea producţiei de piese mecanice. În faţa lor au venit directorii DMPS, Herve Mouille şi Dorin Furtună, precum şi directorul pentru Relaţii Industriale, Gelu Matoian. Oamenii au fost, însă, total nemulţumiţi de explicaţiile primite şi au spus NU încetării producţiei de piese mecanice. Ei s-au întors la lucru după aproximativ trei ore", a declarat, joi, la prânz, Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al sindicatului Siderurgistul, ai cărui reprezentanţi au fost prezenţi la protest.

Surse apropiate conducerii combinatului au evitat să folosească termenii "grevă spontană", referindu-se la acţiunea de joi dimineaţă ca la o "adunare" în timpul căreia muncitorii au cerut explicaţii şi administraţia le-a oferit, fără a fi huiduită.

Ultima parte a afirmaţiei a fost, însă, contrazisă de liderii sindicali. „Reacţia oamenilor la explicaţiile primite a fost dură. Ei au spus că s-au săturat de asemenea practici. Domnului director Herve Mouille îi cam tremura barba”, a afirmat prim-vicepreşedintele sindicatului Solidaritatea, Vladimir Şandor, care a ajuns, de asemenea, la protest.

Manifestaţiile urmează să continue pe parcursul zilei de joi, dar în afara combinatului. Solidaritatea susţine, între orele 14.00 şi 16.00, un protest la Poarta Est, generat tot de intenţia ArcelorMittal Galaţi de a înceta producţia de piese mecanice. O asemenea decizie ar lăsa până la 400 de oameni fără activitate.

Mai trebuie spus că liderii sindicali din combinat se întâlnesc cu directorul general, Bruno Ribo, vineri, la ora 8.00. Întâlnirea este una obişnuită, dar sindicaliştii vor aborda, cu siguranţă, subiectul UPSRS, profitând de faptul că este prima întâlnire cu managerul de când compania a făcut publică intenţia de a renunţa la producerea pieselor mecanice.

Citit 1973 ori Ultima modificare Joi, 10 Mai 2012 13:24

2 comentarii

 • postat de vgl Vineri, 11 Mai 2012 12:16 Link la comentariu
  0
  0

  De ce nu au externalizat UPSRS?Asa scapau de dureri de cap;piata hotara daca sunt sau nu competitivi.Nu cred ca cineva poate sa afirme ca ;;piese de schimb ,,fac parte din fluxul siderurgic,dar acum ceva timp conducerea combinatului se lauda ca :la Galati se faceau piese de schimb ptru divizia centrala si est-europeana a ARCELOR-MITTAL.

  Raportează
 • postat de Gelu Joi, 10 Mai 2012 14:08 Link la comentariu
  0
  0

  Vrem reactii de solidaritate din partea tuturor liderilor de sindicat. Adunati oamenii. Acum este examenul.Fara solidaritate suntem infranti pe rand.

  media de varsta in combinat este foarte mare. 52 de ani. majoritatea si-au petrecut aici tineretea, aici au pierdut sanatatea, si acum vine un neica din franta si zice ca nu mai vrea el sa faca piese de schimb ca sa le aduca din franta.

  mai explicit de atat nu se poate .

  iesiti la lupta sindicala si luati drepturile voastre ca nimeni nu vi le da.trebuie sa le luati singuri.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.