Coborâre fatală la dublu fund - Doi muncitori s-au asfixiat

Coborâre fatală la dublu fund - Doi muncitori s-au asfixiat

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Un accident de muncă stupid a luat vieţile a doi muncitori în docul NAVROM Reparaţii. Aceştia lucrau la deşurubarea gurilor de vizitare şi inspectarea fundului dublu al unei barje. La pauza de masă, au fost găsiţi fără suflare de către colegii lor care au sunat la 112.
Din datele furnizate de plutonierul adjutant-şef Sorin Darie, de la Garda de Intervenţie a ISU, dar şi de anchetatori de la faţa locului, reiese că Ion Ciubotaru (35) şi Gigel Roman (48) făceau parte dintr-o echipă de şase muncitori care lucra în schimbul II şi avea sarcina să desfacă gurile de vizitare ale dublului fund pentru a inspecta dacă în interior s-a acumulat apă sau coroziune. La ora 5, colegii au observat că aceştia nu mai apar la pauza de masă şi, revenind la barjă, i-au observat căzuţi la baza unei scări dintr-o gură de vizitare.
Aparent, unul dintre cei doi a scăpat un obiect în interior, a intrat să-l scoată şi, din cauza gazelor acumulate, a leşinat. Colegul său, care a coborât să-l ajute, a fost învins şi el de lipsa de oxigen.
Intervenţia de scoatere a decedaţilor a durat aproape o oră întrucât a fost nevoie de practicarea unei tăieturi în peretele barjei, diametrul unei guri de vizitare fiind prea mic, în jur de 40 cm. La baza scării pe care au coborât cei doi muncitori în fundul dublu, anchetatorii au găsit o mănuşă şi o pereche de ochelari de protecţie, dar şi lipsa urmelor care să conducă la ipoteza că vreunul dintre ei a căzut accidental în fundul barjei.
Nicolae Chivu, inginer şef care se ocupa inclusiv de coordonarea lucrărilor, susţine că nimeni nu i-a trimis pe cei doi muncitori în fundul dublu al barjei, sarcina lor exclusivă fiind aceea de demontarea a capacelor gurilor de vizitare şi inspectare a stării barjei în interior.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Ionel Petrea a confirmat faptul că cei doi erau angajaşi ai NAVROM Reparaţii, Gigel Roman cu aproape cinci ani vechime la locul lor de muncă. Inspectorii de muncă fac cercetări pentru a stabili dacă varianta dedusă de anchetatori la prima cercetare se confirmă sau coborârea în fundul barjei s-a făcut în urma unei dispoziţiii ierarhice. Concluziile vor fi prezentate abia în cursul zilei de vineri întrucât trebuie efectuate mai întâi autopsiile.


 UPDATE 18:50 - Doi angajaţi ai Navrom Reparaţii (de 35 şi 48 de ani) care lucrau la o barjă au murit după ce au intrat în dublu-fund al barjei pentru recuperarea unor obiecte. Cel mai probabil, decesul celor doi a survenit după ce au inhalat gaze toxice.

Din primele informaţii se pare că unul dintre cei doi care lucrau la sudarea unor capace a scăpat un obiect în dublul-fund al barjei. A coborât să recupereze obiectele, iar când colegul său a văzut că nu se întoarce a coborât după el.

Sesizând dispariţia muncitorilor, ceilalţi angajaţi au solicitat ajutor la 112. Forţele care au intervenit au făcut o tăietură în peretele barjei pentru scoaterea celor doi muncitori. Victimele au fost găsite decedate în apropierea scărilor.


 17:50 -Doi angajaţi ai Navrom Reparaţii care lucrau pe o barjă au căzut într-un bazin. Intervenţia pentru salvarea vieţii acestora este extrem de dificilă pentru că paramedicii sosiţi la faţa locului nu pot coborî în acel bazin unde este un mediu toxic.

„Au fost solicitaţi paramedicii, dar aceştia nu au putut coborî la persoanele căzute deoarece era mediu toxic. S-a solicitat intervenţia pompierilor cu aparatura izolantă specifică pentru a-i putea scoate pe cei doi de acolo”, ne-a spus căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Din primele informaţii, se pare că cei doi angajaţi ai Navrom Reparaţii vopseau barja de pe care au căzut.

„În acest moment nu se ştie dacă cele două persoane mai sunt sau nu în viaţă. Vom şti mai multe informaţii la finalizarea acţiunii”, a declarat Eugen Chiriţă.

Teodora Miron

Citit 4800 ori Ultima modificare Joi, 10 Mai 2012 20:10

8 comentarii

 • postat de gigi Vineri, 11 Mai 2012 22:32 Link la comentariu
  0
  0

  deci in navrom tre sa faci orice sudorul era sudor autogen NU SUDOR ELECTRIC nu mai vb de damen ei au toate normele de protectia muncii shi nu te obliga nimeni sa intri unde nu trebuie barja a intrat cu avariii shi trebuia sa plece erau fortati, erau tura 2 au venit la munca de la 12 ca sa termine ,erau oameni cu exp nu mai vb ce nu trebuie, la damen nu te rogi sa'ti dea o pereche de manushi sau ochelari de sudura....... la navrom daaa

  Raportează
 • postat de Prostia și nepăsarea șefilor ,,experimentați declanșează drame,ca și muncitorul prins de valul de pământ și șanțul neconsolidat și asigurat din Str.Oțelarilor. Vineri, 11 Mai 2012 21:46 Link la comentariu
  0
  0

  Dacă erau sudori nu aveau ce căuta să inspecteze dublul fund al barjei pentru că nu aveau calificarea,iar capacele de vizitare nu se sudează fiind o pisă detașabilă prinsă cu prezoane tocmai pentru avea acces pentru reparații a găurilor de apă.Deci fiind sudori au fost trimiși să sudeze o gaură de apă găsindu-se o mănușă de sudor și ochelari.Doar nu le trebuiau ochelari de prea multă lumină,în dublul fund fiind un spațiu întunecos,foarte întortocheat,mizerabil până la piele,și câteodată explozibil din cauza vaporilor de ulei și dacă nu, cu un aer foarte viciat.

  Raportează
 • postat de edy Vineri, 11 Mai 2012 18:53 Link la comentariu
  0
  0

  tot ce inseamna industrie navala sau siderurgica , reprezinta un pericol urias. ori ca spui navrom , sidex , sau damen , tot mortul ii vinovat ,o mica neatentie te costa viata.si asta se datoreaza stresului de zii cu zii , grijile ,necazurile, neajunsurile ,saracia, acest nivel de trai scazut ,duce la astfel de catastrofe, atat timp cat muncitorii nu au protectie sociala , si mafia si coruptia isi spune cuvantul .sefu-i ii sef si in sexul gol , iar tu sclavule baga ca un sclav ai fost si un sclav ai sa mori.asta inseamna in romania lipsa de demnitate , frica ,teama ,lasitatea , nu ai curaj sa-ti impui punctul de vedere , ca in secunda doi ai ramas fara paine. pacat condoleante familiilor celor doi muncitori, dumnezeu sa-i odihneasca.

  Raportează
 • postat de gigi Vineri, 11 Mai 2012 17:47 Link la comentariu
  0
  0

  de unde stiti ce trebuia sa faca ei spun numai minciuni mortul este vinovat ,la navrom nu exista norme de protectia muncii ,ei trebuia sa vada shi de fisuri ,normal nu teobliga nimeni sa intri daca nu intri te cam duci acasa ,e multa exploatare la navrom pe baniii putini , incercati sa mai intrebati ce se petrece la navrom shii o sa aveti un raspuns
  nu va mai dati cu parerea aiurea ,noi in tara asta suntem niste sclavi

  Raportează
 • postat de ionel Vineri, 11 Mai 2012 10:42 Link la comentariu
  0
  0

  Accidente de genul asta se intampla oriunde in lume. Iar ne credem deosebiti?
  Recent, imi povestea un prieten din Germania, ca un angajat a calcat pe un capac provizoriu din lemn si a cazut in tancul de combustibil. Bineinteles ca tancul era gol, dar si fracturat cateva coaste. Dar ca idee...de ce avem impresia ca numail la noi se intampla mizerii? De ce cand se intampla si la altii ne miram de parca prostia ar fi omologata in Romania?

  Raportează
 • postat de vivi Vineri, 11 Mai 2012 09:50 Link la comentariu
  0
  0

  ...ba aveau sarcina sa desfaca capacele de la gura de vizitare, ba nu aveau ce cauta pe acolo....ei, ca la noi!

  Raportează
 • postat de un cunoscator Vineri, 11 Mai 2012 08:00 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru - @ postat de Prostia șefilor aduce moarte,Atenție la șefii români! , cred ca ai avut o problema cand ai postat comentariu , ori ai fost foarte obosit , ori .....
  nu ai priceput ca nu aveau ce cauta in acel spatiu , ei aveau alta sarcina de lucru , era atat de greu sa intelegi situatia , e usor sa ne dam cu parerea si sa tragem concluzii pripite , e bine sa ne abtinem de la astfel de comentarii nu ajuta pe nimeni , mai bine sunem " DOAMNE FERESTE " .

  Raportează
 • postat de Prostia șefilor aduce moarte,Atenție la șefii români! Joi, 10 Mai 2012 22:13 Link la comentariu
  0
  0

  Accidente de muncă specifice țărilor slab dezvoltate,unde controlul și respectarea minimelor cunoștințe de protecția munci nu se cunoaște,deci ce să mai respecți?Normal se face o ventilare forțată cu ventilatoare cel puțin 12 ore.Am fost forțat să efectuez aerisirea tuturor compartimentelor după un grafic stabilit și semnat de autoritățile locale Asta era în SUA. EI RESPECTĂ VIAȚA,AMENZILE FIIND DISTRUGĂTOARE,IAR PUȘCĂRIA CEL PUȚIN 10 ANI.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.