Practica stomatologică cu prieteni se ţine

Practica stomatologică cu prieteni se ţine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studenţii Facultăţii de Stomatologie din Galaţi fac practica într-o sală imensă, cu scaune stomatologice, aşezate unul lângă altul şi cu pacienţi "cobai": prieteni, rude sau cunoştinţe.

Zeci de studenţi de la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos au început de câteva zile practica de la finalul anului. Aparatură modernă, spaţiu un pic cam înghesuit, dar extrem de curat, Colegiul Universitar Medical, din complexul Puşkin, este aproape zilnic un adevărat furnicar! Unii cu emoţie, alţii cu reţinere, dar cei mai mulţi cu încredere în viitoarea lor meserie, studenţii pun pentru prima dată mâna pe instrumentarul medical din dotarea unui cabinet stomatologic. Aici apare situaţia inedită! Studenţii sunt practic şi medici, dar şi pacienţi, în acelaşi timp. „Îşi fac lucrări minore, sub stricta supraveghere a mea. Vorbim despre detartraj, plombe minore sau extracţii cu dificultate mică. Riscuri există şi aici, ca de altfel la oricare alt cabinet dentar, dar suntem pregătiţi să face reparaţiile necesare. Oricum, nu am avut probleme până acum”, spune Magdalena Rusu, medicul care este în permanenţă în spatele studenţilor. Şi mai interesant este faptul că studenţii îşi aduc şi-şi pun pe scaunul stomatologic prieteni sau membri ai familiei, totul fiind gratuit. „Am pe scaun o fostă colegă de liceu, căreia i-am propus să-i fac un detartraj. Nu ştiu dacă a acceptat pentru faptul că totul este gratuit, dar sunt convins că are încredere în ceea ce fac”, spune un student extrem de zâmbăreţ. O altă studentă tocmai se pregăteşte să anestezieze zona de unde va face o extracţie. „Este pentru prima dată, dar n-am emoţii, sunt sigură că o să-mi iasă”, spune tânăra studentă care ştie deja cu ce se mănâncă stomatologia pentru este deja calificată ca tehnician dentar. Pacientul stă calm, uşor speriat, deşi nu vrea să recunoască! „Nu mi-e frică”, spune el sec.

Din toamnă, posibil contra cost!

Toate cheltuielile legate de această practică – aici intrând şi materialele stomatologice – sunt suportate din bugetul Facultăţii. „Acum, aceste lucruri sunt gratuite, nu putem să ştim din toamnă ce se va întâmpla, dacă vor fi introduse taxe, totul depinde de decanatul Facultăţii”, a mai precizat Magdalena Rusu. Cum este greu să credem că ar putea urca pe scaunul stomatologic orice persoană din Galaţi, fără o minimă recomandare, n-ar fi rău să daţi o căutare în memorie să vedeţi dacă ştiţi vreun student la stomatologie şi, de ce nu, poate vă lipiţi la o lucrare gratuită!

Foto: Bogdan Nistor: Emoţii sunt şi de o parte şi de cealaltă!

Citit 8051 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2012 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.