Ghetouri născute din obiective industriale (GALERIE FOTO)

Ghetouri născute din obiective industriale (GALERIE FOTO)
Foto: Ionatan Ţuţu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Abandonate de ani buni, fostele sedii ale Mehid şi Distrigaz au ajuns sursă de jaf şi focare de infecţie, spre teama gălăţenilor care locuiesc în împrejurimi

Situate pe bulevardul George Coşbuc şi, respectiv, pe strada Mihai Bravu, sediile celor două societăţi comerciale nu mai sunt astăzi decât două ruine bântuite de boschetari şi hoţi, care, profitând de faptul că nimeni nu s-a mai interesat de infrastructura sau chiar bunurile rămase în clădirile abandonate, au deschis tirul jafului. Obiecte de mobilier, instalaţii de electricitate sau termice, conducte, ferestre, grilaje şi, mai nou, cărămidă şi bolţari din zidurile clădirilor în care până în urmă cu câţiva ani îşi aveau slujba sute de gălăţeni au ajuns să fie prăduite şi duse, după caz, la centrele de fier vechi sau în casele celor puşi pe căpătuială.

Mastodontul devenit groapă de gunoi

Odată una dintre intreprinderile cele mai importante din Galaţi, SC Mehid (fostă IMH - Intreprinderea de Maşini Hidraulice) oferă acum o privelişte dezolantă în peisajul bulevardului George Coşbuc. Clădirea a fost lăsată în paragină odată cu mutarea sediului SC Mehid şi este în continuare proprietatea administratorului societăţii comerciale. În prezent este supravegheată, dacă se poate spune aşa, de câte un singur paznic, care are sarcina de a avea grijă ca intruşii să nu provoace vreun incendiu în incintă. În rest, furturile şi demolările sunt la liber.

"Suntem câte unul pe tură, aşa că nu avem ce să facem. Hoţii vin, mai ales noaptea şi dimineaţa. Acum au început să ia masiv cărămidă, vin şi încarcă în cărucioare, căruţe, maşini... Aşa au furat-o bucată cu bucată, de ani de zile", ne-a declarat unul dintre paznici, care făcea de serviciu la ceea ce odată a fost poarta de acces în SC Mehid. La ora la care am fost să vedem dezastrul care se profilează printre ruinele fostei fabrici erau, într-adevăr, circa zece persoane care dărâmau conştiincioase zidurile, curăţau cărămida şi o stivuiau fără griji.

Dacă furturile creează, teoretic, un prejudiciu material proprietarului şi unul cel puţin moral gălăţenilor care mai au o urmă de patriotism local, violenţa vandalilor care dau târcoale ruinelor, dar şi mizeria care a pus stăpânire pe scheletul fostei fabrici şi pe curtea acesteia îi afectează direct pe oamenii care locuiesc în apropiere.

Mariana Coman este una dintre vecinele mastodontului în ruină. Locuieşte, de câţiva ani, pe strada Unirii, chiar în spatele fostei intreprinderi, şi nu este zi în care să nu regrete că a renunţat la apartament ca să locuiască la casă într-o zonă pe care o credea în plină expansiune. "La început am zis că vor construi ceva aici, dar m-am înşelat. E un focar de mizerie, pentru că toţi vin şi aruncă gunoiul aici. Nu mai zic de boschetari şi de hoţi. Când nu vor mai avea ce fura, probabil vor intra peste noi în casă. Să vină Sanepidul să vadă ce este aici, că vara nu poţi sta de miros, iar câinii, care sunt cu zecile, sunt toţi plini de căpuşe", ne-a spus cu năduf gălăţeanca.

La Distrigaz au furat acoperişul

Un alt obiectiv abandonat, care creează un ciudat şi dezolant peisaj în buricul târgului, este fostul sediu Distrigaz de pe Mihai Bravu. Imobilul se află, de ani buni, în litigiu, furnizorul de gaze revendicând construcţia, iar o familie de gălăţeni, terenul. Disputarea drepturilor de proprietate în instanţă le-a făcut pe cele două părţi să le lase "uşa descuiată" hoţilor de fier vechi care, noapte de noapte, şi de multe ori chiar ziua, acţionează ca un comando pus pe stricat şi furat.

"Zilele trecute s-au urcat pe acoperiş şi au furat tabla. De toamna trecută a început. Au luat tot, de la termopane, centrală termică, calorifere, mobilă, grilaje. Noaptea vin în haită, fură, încarcă în căruţe şi duc ori spre valea oraşului, ori încolo, spre Grădina Publică. Ne este frică de ei, umblă câte opt-nouă, cu răngile. Aici e o zonă prolifică pentru ei, cu Distrigazul, clădirea parohiei catolice, care e dezafectată şi încă un imobil proprietate privată, pe care l-au vandalizat", ne-a spus, sub protecţia anonimatului, o localnică din zonă.

În urmă cu circa două săptămâni, hoţii de la Distrigaz au picat în plasa jandarmilor, care au înconjurat curtea şi i-au surprins la "treabă". Nu au poposit decât pentru scurt timp la secţia de poliţie şi s-au întors pentru a o lua de la capăt.

Dacă interes nu e, nimic nu e

"În urma descinderii de la fostul sediu Distrigaz, s-au întocmit acte de depistare, iar cinci persoane care demontau instalaţiile de încălzire şi tâmplăria au fost conduse la Secţia 1 Poliţie. Cercetările sunt continuate de poliţie", ne-a precizat plt. Cătălin Bădin, din cadtrul Jandarmeriei Galaţi. Potrivit sursei citate, dacă proprietarul  bunurilor nu se constituie parte civilă, persoanele depistate nu răspund pentru furt şi riscă, în cel mai rău caz, o sancţiune contravenţională cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

Această istorie se repetă de fiecare dată când forţele de ordine prind în flagrant hoţi care fură de pe domenii private, cazuri de constatare a sustragerilor de materiale din incintele SC Mehid şi, respectiv, Distrigaz figurând cu zecile în rapoartele de activitate ale Poliţiei Locale sau Jandarmeriei.

 

 

Citit 5096 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2012 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.