Cinci ore de coşmar - Boscheţii, toaleta călătorilor din trenul de Iaşi
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Cinci ore de coşmar - Boscheţii, toaleta călătorilor din trenul de Iaşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • 200 de persoane care au venit cu trenul de la Iaşi şi-au făcut nevoile în gări şi în tufişuri pentru că toaleta de la bord nu funcţiona * "A fost ceva inuman şi dezgustător" * CFR Călători le prezintă scuze pasagerilor din tren

Ferice de cei ce au ţinut post negru de Sfânta Marie Mare, căci ei au fost feriţi de cazne trupeşti călătorind cu trenul de la Iaşi la Galaţi în ziua de miercuri, după apus. Puţini au fost, însă, aceia feriţi de necaz!

Circa 200 de oameni, pasageri în trenul InterRegio 1865 care a plecat din Iaşi miercuri seară, la ora 18.25, în direcţia Galaţi, au petrecut cinci ore de coşmar deoarece toaleta de la bord nu funcţiona.

Gălăţeanul Florentin Manole, unul dintre nefericiţii pasageri ai trenului 1865, ne-a relatat condiţiile în care a călătorit. "Trenul a plecat din gară, de la Iaşi, cu toaleta blocată. După ce că era un automotor, un fel de tramvai mai incomod, în care stăteam genunchi în genunchi, nu am avut acces la toaletă timp de cinci ore, până la Galaţi. Eram circa 200 de oameni - femei, bătrâni, copii. Nici în India, unde călătorii se urcă şi pe tren, nu se circulă în asemenea condiţii!", a spus, revoltat, bărbatul, în vârstă de 56 de ani.

O "colegă de suferinţă" a lui Florentin Manole ne-a declarat că nu a văzut şi nu a auzit niciun mesaj de atenţionare din partea personalului de tren. "Nici n-am ştiu că toaleta nu funcţionează, nu era afişat nimic. Conductorul susţinea, însă, că a avertizat călătorii cu privire la acest aspect încă de la începerea călătoriei", a afirmat Ana Gâlcă, o gălăţeancă de 55 de ani.

"La Tecuci, şi toaleta din gară era închisă. S-a mers în boscheţi"

Potrivit celor doi călători, conductorul de tren i-a îndemnat pe oamenii furioşi să meargă la toaletele din gările de pe traseu. "La protestele călătorilor, conductorul ne-a spus să coborâm în staţiile în care trenul staţiona mai mult şi să mergem la toaletele din gări, că ne aşteaptă", a povestit Florentin Manole.

Majoritatea celor aflaţi în tren i-a urmat sfatul conductorului. Unii dintre ei au ajuns, însă, şi în tufişuri. "O doamnă a coborât în staţie la Tecuci, dar şi toaleta de acolo era închisă, aşa că şi-a făcut nevoile în boscheţi", a relatat Ana Gâlcă. "A fost ceva inuman şi dezgustător", a adăugat femeia.

Revoltaţi, mulţi dintre călători au spus că îi vor cere companiei CFR Călători să le restituie contravaloarea biletului de tren şi vor face reclamaţii la Ministerul Transporturilor. "Cel care a permis plecarea acelui tren în aceste condiţii trebuie destituit", a declarat Florentin Manole.

CFR Călători prezintă scuze publice, dar face apel la civilizaţie

"Le prezentăm scuze clienţilor noştri. Am declanşat o anchetă pentru a afla cauzele care au generat blocarea toaletei din trenul IR 1865", ne-a declarat, vineri, Alina Predescu, de la Biroul de Presă al operatorului feroviar de stat.

Ea a precizat că incidentul petrecut miercuri în trenul Iaşi - Galaţi nu este primul de acest fel şi, din nefericire, anchetele anterioare au relevat faptul că vinovaţi de defectarea toaletelor sunt chiar călătorii. "În 80-90 la sută din cazuri, toaletele se strică din cauza utilizării defectuoase - am găsit mere, cutii de Cola în vasele de toaletă - şi în asemenea situaţii conductorii aleg să le încuie pentru că, dacă sunt înfundate, ele nu mai evacuează în rezervorul cu vacuum, ci deversează în afară", a afirmat oficialul CFR Călători, făcând apel la clienţii companiei să respecte mesajele afişate în trenuri referitoare la utilizarea toaletelor în mod civilizat.

 

Citit 2998 ori Ultima modificare Duminică, 19 August 2012 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.