Directorul CET: Scumpirea energiei termice, "foarte posibilă"
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Directorul CET: Scumpirea energiei termice, "foarte posibilă"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Pe fondul scumpirii gazelor naturale, CET ar putea majora cu până la cinci la sută preţul energiei termice livrate Apaterm, ceea ce ar putea genera o creştere a facturilor populaţiei

Creşterea cu cinci la sută a tarifelor la gazele naturale, programată în această toamnă, ar putea genera scumpirea energiei termice produse de Electrocentrale Galaţi şi livrate societăţii edilitare Apaterm, care alimentează cu apă caldă şi căldură populaţia şi agenţii economici din municipiu, a anunţat directorul centralei electrice de termoficare, Tudor Petre.

Oficialul a precizat că, pentru a putea revizui preţul de vânzare a energiei termice către Apaterm, Electrocentrale trebuie să îndeplinească o serie de condiţii impuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi, deocamdată, nu le întruneşte în totalitate. L-am întrebat pe Tudor Petre dacă Electrocentrale va reuşi să îndeplinească toate condiţiile impuse de ANRE până la sfârşitul toamnei, ca să poată cere o majorare de preţ la iarnă. "Este foarte posibil", a răspuns acesta.

Potrivit aceleiaşi surse, scumpirea energiei termice, dacă va fi operată, nu o va depăşi pe cea de la gaze. "Majorarea preţului energiei termice este greu de prevăzut. În orice caz, ea nu va fi mai mare decât majorarea anunţată pentru gazele naturale, de cinci procente", a afirmat Tudor Petre.

Dacă Apaterm ia mai scump, dă mai scump

În prezent, Electrocentrale Galaţi vinde energia termică la preţul de 159 de lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA. Principalul său client, societatea edilitară Apaterm, o vinde populaţiei la preţul de 247,73 de lei pe gigacalorie, preţ în care intră, pe lângă tariful de achiziţie, şi costul transportului agentului termic către consumatori. Diferenţa dintre cele două tarife este suportată de bugetul local, în beneficiul populaţiei. Dar bugetul local nu va putea acoperi şi eventuala scumpire a energiei termice. A spus-o şi primarul Marius Stan, la începutul acestei luni, o spun şi surse din interiorul Apaterm. "Dacă Electrocentrale va majora preţul energiei termice, este clar că şi noi va trebui să revizuim preţul de facturare către populaţie. În bugetul local nu sunt bani care să acopere această creştere, deci este foarte probabil ca ea să fie resimţită de consumatorii finali", au declarat sursele citate.

Acestea au ţinut, totuşi, să sublinieze că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie şi că situaţia de pe piaţa termoficării este, oricum, una volatilă.

Citit 1880 ori Ultima modificare Duminică, 16 Septembrie 2012 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.