Primăria e fermă: "Toate garajele neautorizate vor fi demolate!"
Foto: Foto: Bogan Codrescu

Primăria e fermă: "Toate garajele neautorizate vor fi demolate!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Declaraţia îi urmează operaţiunii de desfiinţare a câtorva garaje ilegale din Micro 40, care s-a desfăşurat zilele trecute şi care a fost salutată de un număr mare de gălăţeni * Ei propun demolarea şi altor baterii de garaje din oraş * Un gălăţean a tăiat iepurii pe care îi creştea în garaj, speriat de perspectiva de a rămâne fără "crescătorie"


Demolarea, la somaţia Poliţiei Locale, a garajelor-magazii ridicate ilegal în apropierea intersecţiei străzilor Caişilor şi Năruja, din cartierul Micro 40, de câţiva gospodari din zonă nu este o acţiune izolată, dă asigurări Primăria municipiului Galaţi. Acţiunea se înscrie într-o campanie mai amplă, care vizează şi chioşcurile neautorizate şi care va continua atât în cartierul nominalizat, cât şi în restul oraşului. "Tot ce este neautorizat va fi demolat. Vom acţiona ordonat, pe zone. Ne ferim de heirupisme", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Mihai Costache. "Am început cu Micro 40, pentru că acolo nu s-a făcut curăţenie nu de ani, ci de mandate", a punctat oficialul.

"În sfârşit ceva ca lumea!"

Demolarea garajelor din Micro 40, ridicate ilegal pe domeniul public, a fost salutată de mulţi dintre cititorii "Vieţii libere". Pe www.viata-libera.ro şi pe reţeaua de socializare Facebook, prin comentarii şi voturi favorabile, un număr important de gălăţeni a felicitat municipalitatea, încurajând-o totodată să continue această acţiune. "Excelent. Operaţiunea «Coteţul» a început. Nu vă opriţi decât atunci când ultima coşmelie sau magherniţă din oraşul ăsta va fi pusă la pământ", a scris, pe site-ul nostru, un cititor care s-a semnat "Eu". "Comunitatea are nevoie de spaţii verzi, locuri de joacă şi parcări!", a postat un alt cititor, sub pseudonimul "Je". Pe Facebook, articolul relatând operaţiunea de demolare a garajelor-magazii desfăşurată zilele trecute în Micro 40 a fost primit cu şi mai mult entuziasm. "Uraaaa!", a comentat gălăţeanul Cătălin Vasile. "În sfârşit ceva ca lumea!", a scris şi Iuji Schvartz, un brăilean stabilit în Israel, pe pagina "Vieţii libere" de pe reţeaua de socializare.

"Vă aşteptăm şi în Micro 19!"

Şi mai mulţi cititori i-au sugerat Primăriei, în comentariile pe care le-au postat pe www.viata-libera.ro, să inspecteze şi alte zone din oraş sufocate de garaje şi, acolo unde este posibil, să recurgă la soluţia înlocuirii acestor construcţii cu parcări, cu locuri de joacă sau cu spaţii verzi. Cele mai multe astfel de propuneri au venit de la gălăţenii din cartierul Dunărea. "Foarte bine, foarte frumos! Vă aşteptăm şi în Micro 19! (…) În faţa Grădiniţei «Step by step» sunt o mulţime de garaje care nu au maşini în ele. Au televizor, bucătărie, fac grătare, iar dimineaţa, când să duci copilul la grădiniţă, nu poţi trece de maşini. Ar fi un loc minunat pentru o parcare", a scris o cititoare care s-a semnat simplu "o mamă". O altă propunere de demolare a garajelor a venit chiar de la un proprietar de garaj. "În spatele G-urilor din Micro 18, garajele [să fie, n.r.] dărâmate şi ar putea fi amenajată o parcare care sigur ar descongestiona zona de maşini parcate claie peste grămadă! Cu toate că am garaj acolo, sunt dispus să renunţ la el! Şi în acest asentiment mai sunt vecini care au garaje. De multe ori, nu poţi intra seara cu maşina în garaj sau dimineaţa să pleci din cauza maşinilor parcate între garaje sau pe căile de acces. (…) Iar celor ce folosesc garajele pe post de coteţe sau magazii le recomand să se mute înapoi la sat, de unde au venit, ar fi bine pentru toată lumea, credeţi-mă! La bloc nu se poate să vii cu obiceiurile de la casă, să faci vin, să creşti găini, iepuri sau să ţii câinii în garaj", a postat, pe site-ul nostru, un gălăţean care s-a semnat "un posesor de garaj".

Faţă de gălăţenii din cartierul Dunărea şi-a luat deja un angajament primarul Marius Stan. Edilul-şef le-a promis elevilor şi părinţilor prezenţi, luni, la festivitatea de deschidere a anului şcolar 2012-2013 la Şcoala Nr. 29 că va amenaja un parc în locul bateriei de garaje care se întinde până la Colegiul Economic.

Dar solicitări de înlocuire a garajelor vin şi din nordul oraşului. "Bravo, domnilor! Propun verificarea celor care deţin garaje, dar nu deţin maşini! Jos cu ele! Puteţi începe, dacă tot sunteţi în zonă, cu cele din jurul pieţei şi a şcolilor din Micro 38 şi Micro 39A. Spor la treabă!", a scris un gălăţean, sub pseudonimul "Je".

Îndemnuri similare, dar şi opinii contra demolării garajelor, au fost postate de site-ul "Vieţii libere" şi în perioada februarie-martie 2012, când cotidianul nostru a derulat campania "Operaţiunea garajul". Tot atunci, aproape 80 la sută dintre cititorii noştri s-au exprimat prin vot electronic în favoarea înlocuirii garajelor, faţă de numai 20 la sută, care au dorit păstrarea acestora.

Mai mult de o treime din garaje nu adăpostesc maşini

În prezent, în municipiul Galaţi sunt 7.000 de garaje. Vorbim doar de garajele autorizate, municipalitatea neavând o situaţie clară a celor neautorizate. Problema este că mai mult de o treime dintre deţinătorii de garaje le-au transformat în magazii sau ateliere clandestine şi nu îşi ţin maşinile înăuntru, crescând concurenţa pe locurile de parcare din faţa blocului, relevă statistici neoficiale ale Primăriei. Asta în condiţiile în care Galaţiul se confruntă cu o criză a locurilor de parcare, pe fondul concentrării în municipiu a două treimi din parcul auto al judeţului.

Dincolo de aceste aspecte, garajele nu au nici valoare estetică, după cum declara, într-un interviu acordat "Vieţii libere" în februarie 2012, arhitectul-şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă, exprimându-şi totodată susţinerea pentru un proiect de înlocuire a garajelor din oraş. "Sunt nişte construcţii absolut parazitare, care nu au ce căuta într-un mediu urban. Dincolo de funcţiune, dincolo de utilizare, ele nu au avut niciodată vreo intenţie estetică, nu mobilează decât negativ spaţiul urban", afirma atunci Teodora Voicilă, plasând garajele pe poziţia a treia într-un top al lucrurilor pe care le-ar schimba în Galaţi.

Şi-a tăiat iepurii pe care îi creştea în garajul ilegal

Un gălăţean care îşi ridicase, fără autorizaţie de construcţie, un garaj în zona Spitalului de Copii şi îşi amenajase acolo o crescătorie de iepuri a sacrificat toţi "urecheaţii" zilele trecute, după ce a aflat că Primăria a început să demoleze construcţiile ilegale de pe domeniul public. Surse din interiorul Primăriei au declarat că omul ţinea în garaj circa 20 de iepuri.

Citit 4920 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2012 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.