„Genocid! Puteau să moară oameni!” - Conducerea Cantinei de Ajutor Social, demisă şi reclamată penal
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Genocid! Puteau să moară oameni!” - Conducerea Cantinei de Ajutor Social, demisă şi reclamată penal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul, contabilul şef, contabilul, casierul şi administratoarea instituţiei au fost destituţi prin dispoziţia primarului municipiului Galaţi, Marius Stan * Edilul a făcut plângere penală la Poliţia Judeţeană - Serviciul Economic, legat de faptele extrem de grave petrecute în unitate


Primarul Galaţiului, Marius Stan, a prezentat ieri primele concluzii ale controlului dispus la Cantina de Ajutor Social în urma unei sesizări, control care a zgâlţâit din temelii instituţia şi hăţişul de interese ţesut în jurul ei. Pentru a nu fi ascuns nimic, o comisie de la Primărie a sigilat totul, iar Protecţia Consumatorilor, Direcţia Sanitar Veterinară şi Poliţia Economică au scos la iveală dezastrul! Alături de primar, în conferinţa de presă s-a aflat şi directorul Protecţiei Consumatorilor, Aurel Pamfile, şi ar fi trebuit să fie şi reprezentantul DSV. Văzând însă armata jurnaliştilor, acesta a refuzat să mai intre în sală! Ar fi fost interesant să ne spună personal de ce, în ultimul an de zile, DSV nu a făcut nici un control la cantină.

Tone de otravă

Nu mai puţin de 5.040 de borcane de zacuscă tradiţională „Muntenia” expirată de la 1 septembrie, castraveţi în oţet „OK” expiraţi din 5 iunie, 288 kg de ciuperci în apă „Gustos” expirate din iunie 2011 (!), 765 kg de pastă de tomate „Gustos” şi 200 kg „Mega Food” expirate, cârnaţi cabanos expiraţi, adică otravă curată! Toate acestea ar fi trebuit să constituie masa celor 700 de sărmani ai Galaţiului. Şi asta nu-i tot! Mai adăugaţi în acest meniu-bombă: 894 de bucăţi sticle de un litru suc de roşii, fără etichetă, 4.345 de cutii conserve marca „Taz” - fasole cu costiţă fără documente de provenienţă! Înşiruirea acestor „delicatese” face parte din procesul-verbal întocmit de Poliţia Economică şi prezentat de primarul Marius Stan. Directorul OPC a confirmat datele despre alimentele expirate, explicând că produsele cumpărate în ultima perioadă a valabilităţii lor sunt mai ieftine. „Mă simt dator să-i mulţumesc bunului Dumnezeu pentru că nu s-a întâmplat o nenorocire până acum, pentru că a hrăni, zi de zi, aproape 700 de persoane - urmează să vedem şi dacă numărul acesta este corect sau este doar umflat - şi să le faci mâncare din conserve expirate din 2011 mi se pare ceva ieşit din comun! Să ajungi să speli salamul, cârnaţii cu furtunul şi să dai la oameni necăjiţi care hrănesc şi copii de acolo, mi se pare cinism ieşit din comun. Genocid! Puteau să moară oameni acolo!”, a declarat Marius Stan.

Hăţiş de interese

Tot procesul verbal încheiat de Poliţia Economică a confirmat sesizarea care a pus pe jar Primăria. „Dl contabil şef al Cantinei de Ajutor Social este şi director economic la firma Eurosmart a fiicei dlui Croitoru, care, întâmplător, are cam acelaşi obiect de activitate şi are nişte magazine deschise prin oraş! Contabilul de la Cantină este angajat tot la firmă, magazionera e directoare în aceeaşi firmă! Am comandat Poliţiei Economice un control încrucişat, firmă - cantină, şi aşteptăm rezultatele”, a spus Marius Stan.

Sterică Croitoru, de negăsit

Directorul Cantinei, Sterică Croitoru, a fost de negăsit la sediul Cantinei de Ajutor Social, unde controlul era în curs. În schimb, în raportul Poliţiei Economice se arată că directorul ar fi declarat că marfa fără acte de provenienţă ar fost recepţionată acum 2-3 luni şi reprezintă un plus de gestiune faţă de cantitatea comandată. Cât despre produsele expirate, directorul spune că „s-au acumulat în decursul ultimilor trei ani, din cauza neurmăririi corecte a stocului existent”. „Înseamnă că n-a călcat de mult tare cineva prin gestiunea dumnealui”, a comentat Stan. În cursul zilei de ieri, directorul şi-a trimis demisia prin fax, deşi fusese deja demis.

Măsuri dure

După ce a demis şi făcut plângere penală împotriva celor responsabili de nenorocirile de la Cantina de Ajutor Social, primarul Marius Stan e hotărât să meargă până-n pânzele albe: „Dosarul nu se va opri pe sub un birou şi nu se va depune praful de două degete pe el. Să înţeleagă oamenii ăştia odată că s-a schimbat titularul scaunului de primar şi nu mai este cineva care doarme”, a subliniat Stan.

Evident, alimentele expirate vor fi aruncate. Pe baza documentelor, firmele vor trebui să livreze marfă aflată în termenul de valabilitate.

Parteneriat cu Arhiepiscopia

Pe viitor, însă Cantina ar putea rămâne fără obiect. „Am vorbit cu Înalt Prea Sfinţia sa şi o să facem un parteneriat, astfel încât prin intermediul cantinelor care aparţin de parohiile din oraşul nostru să livrăm mâncare caldă tuturor celor care au nevoie, pentru a preîntâmpina mizeriile care s-au produs aici. Posibil ca această cantină să rămână fără obiectul muncii sau să aibă menirea de a produce numai şi numai hrană caldă şi numai pentru oamenii din această zonă, pentru că este anormal să vii din capătul oraşului să cari într-o sacoşă un salam şi un cârnat expirat! La parohii am văzut cantine care arătau nemaipomenit din punct de vedere al igienei, mâncare caldă, foarte gustoasă, şi grijă faţă de oameni! Refuz să cred că preoţii îşi permit, cu Dumnezeu în faţă, să facă ce au făcut oamenii aceştia la Cantina de Ajutor Social”, a declarat Marius Stan.

DGASPC şi ISJ, în alertă

Firma Eurosmart Line a câştigat contracte pentru furnizarea de produse alimentare atât la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului (DGASPC), în 2012, cât şi la două grădiniţe din Galaţi (anul trecut). Conducerea DGASPC şi ISJ au promis verificări. 

„Vom controla în amănunt, începând de săptămâna viitoare, calitatea produselor livrate de această firmă”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a DGASPC, Tania Calcan, atrăgând atenţia că orice licitaţie la această instituţie este făcută pe SEAP.  

„Vom contacta Grădiniţele Nr. 9 şi Nr. 41 şi vom verifica dacă mai au contracte cu firma şi anul acesta. Deşi facem periodic acest lucru, vom iniţia un nou control în toate grădiniţele, la calitatea produselor alimentare. Situaţia nu trebuie scăpată de sub control”, spune inspectoarea general-adjunctă, Diamanta Bulai.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Eurosmart Line are ca asociat unic şi administrator pe Tinca Croitoru. (Roxana Artene Penciu)

Citit 5721 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Septembrie 2012 09:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.