Campanie VL "Drumurile noastre toate" - Peripeţii rutiere în „Intersecţia fără rost”

Campanie VL "Drumurile noastre toate" - Peripeţii rutiere în „Intersecţia fără rost”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Devenită veritabilă legendă urbană a cartierului I.C.Frimu, intersecţia străzilor Basarabiei, Tecuci şi Nae Leonard îi exasperează pe şoferii gălăţeni

Nu se poate spune că eşti şofer de Galaţi dacă nu ai trecut măcar o dată prin… „Intersecţia fără rost”! Omologată drept veritabilă „legendă urbană”, intersecţia cu pricina le eclipsează în materie de orientare rutieră chiar şi pe cele… „Două Babe”. Zonă de interferenţă a străzii Basarabiei cu strada Nae Leonard şi strada Tecuci, „Intersecţia fără rost” şi-a căpătat în cartierul I.C.Frimu o tristă reputaţie prin numeroasele neplăceri pe care le creează în trafic. Este o intersecţie total atipică, iar problemele cele mai serioase apar când automobilele venite de pe străzi diferite se întâlnesc şi încearcă să iasă simultan din intersecţie. Necazurile apar când şoferii care nu circulă pe Basarabiei (stradă intens circulată), exasperaţi de aşteptarea în intersecţie, nu mai respectă indicatoarele de „Cedează trecerea”. De asemenea, unii şoferi se plâng de faptul că în unele puncte vizibilitatea este redusă şi, implicit, cresc şi riscurile unui accident. Într-adevăr, în zonă s-au înregistrat numeroase accidente, unele chiar extrem de grave. “Dimineaţa şi după-amiaza, spre orele 13.00 -14.00 au loc cele mai multe accidente, iar acestea se întâmplă din cauză că şoferii ignoră semnele de circulaţie sau nu le văd. Poate ar fi nevoie de un poliţist care să dirijeze traficul", ne spune un şofer.

Nervi pe patru roţi

Ca urmare a diverselor peripeţii rutiere, şoferii au ajuns să considere intersecţia mai degrabă ca pe „un nod” care îngreunează continuitatea traficului rutier. Colac peste pupăză, tot în zona intersecţiei se află şi o staţie de taxiuri, aşa că aglomeraţia de maşini este şi mai mare. Taximetriştii, la rândul lor, au ce povesti. Ei au cele mai mari probleme - tot din cauză că şoferii nu respectă semnele de circulaţie - atunci când încearcă să iasă din intersecţie pentru a-şi onora comenzile. Cozile imense de maşini, ambuteiajele, nervii şi înjurăturile la volan fac parte din peisajul intersecţiei. "Şoferii se chinuiesc foarte mult să iasă din intersecţie. Nu există zi fără să fie probleme sau fără să ne certăm între noi. Pe aici trec rutele de maxi-taxi, tramvaie, taxiuri, iar când se aglomerează au loc mereu blocaje în intersecţie", ne-a explicat Rodica Buşilă, şofer de taxi, de 35 de ani.

Soluţii controversate

Dar dincolo de timpul pierdut, problema principală rămâne nerespectarea de către şoferi a vitezei legale şi a semnelor de circulaţie. Iar problema devine de la an la an din ce în ce mai serioasă, cu şoferi mai mulţi, mai grăbiţi şi, adesea, mai imprudenţi. Problema acestei intersecţii se află de mult timp în vizorul autorităţilor locale, potenţiale soluţii fiind, de exemplu, semaforizarea intersecţiei sau introducerea unui sens giratoriu. Opiniile şoferilor în privinţa soluţiei potrivite sunt împărţite. Unii dintre şoferi, mai ales dacă sunt mai puţin experimentaţi, consideră semaforizarea drept soluţia cea mai potrivită. „Cu semafoarele cred că traficul ar fi mai ordonat, iar riscul unor accidente ar fi mai mic”, este de părere A.Constantin.

Pentru alţi şoferi, mai ales dacă petrec mult timp în trafic, semaforizarea ar aduce mai mult rău decât bine "Am auzit că s-ar dori o semaforizare a intersecţiei, însă cred că acest lucru nu ar fi o soluţie, s-ar forma cozi imense pe toate străzile”, explică domnul Dan, taximetrist de profesie. „Ar fi mai utilă construirea unui sens giratoriu, deoarece el este cumva deja format. Dacă şoferii s-ar respecta între ei nu s-ar mai forma aceste cozi imense până pe strada Nae Leonard”, ne spune, la rândul ei, doamna Rodica.

Dar nici introducerea unui sens giratoriu nu ar fi foarte simplă, pentru că în zonă există şi o linie de tramvai, care aduce un element de dificultate în plus pentru şoferi. Prinse între ciocan şi nicovală, autorităţile ezită în a introduce alte reguli de circulaţie. Un lucru este cert: starea actuală din „Intersecţia fără rost” nemulţumeşte pe toată lumea. Cât despre fluidizarea traficului, toată lumea şi-o doreşte, dar nu se ştie dacă se va realiza vreodată.

Citit 2892 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.