Jale la marginea Galaţiului - Micro 20, cartierul celor care nu cuvântă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Jale la marginea Galaţiului - Micro 20, cartierul celor care nu cuvântă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Gunoiul şi străzile neasfaltate pot fi considerate mărci înregistrate ale acestui cartier mărginaş din Galaţi
  • * Numărul câinilor vagabonzi se apropie de cel al oamenilor * Garajele, maşinile parcate aiurea, totul se adună pentru a le face viaţa imposibilă  pietonilor din cartier * Cu greu poţi găsi un spaţiu verde în Micro 20


Conform unui dicton străvechi, o oaste este la fel de puternică precum cea mai slabă verigă a sa. Fix la fel stau lucrurile şi în cazul unui oraş. Imaginea sa poate fi redată cel mai bine de cel mai mizer cartier al său. Chiar dacă Micro 20 nu se încadrează neapărat la titlul ce cel mai murdar cartier al Galaţiului, în mod cert poate candida cu succes la podium. Imediat ce intri în spaţiul acestui microcosmos eşti lovit de abundenţa câinilor comunitari. Sunt peste tot! În faţa pieţei, pe alei, în părculeţe, sunt o prezenţă constantă printre locuitorii cartierului. Mai mult, pun în pericol şi sănătatea celor mici. La fel stau lucrurile şi cu gunoaiele. Majoritatea pubelelor sunt fie distruse, fie au dispărut în totalitate. „În primul rând sunt foarte periculoşi pentru copii. Chiar dacă unii dintre aceşti câini sunt aici de peste zece ani şi sunt hrăniţi de oamenii din cartier, nu mi se pare normal să se plimbe pe aici. Mai mult, eu îmi petrec foarte mult timp în parc cu cel mic. Nu ştiu cui i se pare normal ca în lădiţa cu nisip, făcută special pentru copii să găsim mereu fecale de câine. Îmi plac animalele, dar totul are o limită”, a spus Veronica Sîrbu, o mămică ce îşi păzea copilul în părculeţul situat în imediata apropiere a pieţei din Micro 20. Un alt lucru, semnalat de aceiaşi mămică, este legat de mizeria instituţionalizată. „Spre exemplu, fix lângă acest părculeţ se găsesc containerele de gunoi. Mai ales vara este un miros insuportabil pentru cei mici, şi riscăm să se îmbolnăvească”, a mai spus aceasta.

Adăpostul care va veni

Pentru problema câinilor comunitari, Primăria propune o soluţie, fără a preciza însă şi momentul în care se va materializa. „În scurt timp, atât prin bunăvoinţa celor de la Combinat, cât şi prin entuziasmul celor de la "Ajutaţi-l pe Lăbuş" se va construi un nou adăpost pentru animalele fără stăpân. Suntem conştienţi că haitele de câini fără stăpân reprezintă o problemă la nivelul Galaţiului”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Pe de altă parte, din punctul de vedere al mizeriei din cartier, Primăria îi sfătuieşte pe cetăţeni ca atunci când văd că una dintre pubele este distrusă să apeleze la Poliţia Comunitară.

Spaţiile verzi, sufocate de asfalt

Ce-a fost odată verde este acum acoperit fie de garaje, fie de maşinile parcate la întâmplare. Cei mai afectaţi sunt bătrânii, dar şi copiii, ce trebuie să facă mereu slalom pentru a ajunge la piaţă sau la şcoală. Un bărbat, ce ne-a abordat în apropierea chioşcului "Viaţa liberă" de lângă piaţă, şi s-a prezentat doar cu numele de Mircea, ne-a spus care este principala problemă a cartierului din punctul său de vedere. „Cartierul nostru, dar şi cele din jur sunt parcă uitate de Primărie. Nu mai avem nicio bucăţică de spaţiu. Trotuarele şi, în general, tot ce a fost odată spaţiu verde sunt ocupate de maşini. Suntem de-a dreptul disperaţi. Suntem nevoiţi să mergem pe partea carosabilă, iar acesta nu este un lucru normal”, ne-a povestit acesta.

Conform Primăriei, această problemă este rezolvabilă, însă într-o perioadă nedeterminată de timp. „Locurile de parcare reprezintă o problemă pentru toate cartierele Galaţiului. În acest moment avem în plan achiziţionarea unui concasor, pentru a rezolva o altă problemă ce survine din dărâmarea garajelor. Multe dintre aceste construcţii au beciuri. Vrem să umplem aceste beciuri cu materialul rezultat prin demolare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Piaţă săracă - Locuitorii îşi fac aprovizionarea prin vecini

Una dintre problemele celor din Micro 20 este reprezentată de lipsa produselor din piaţă. Deşi clădirea ce deserveşte piaţa este una relativ nouă, cam bate vântul pe la tarabele din zonă. De-abia dacă găseşti doi-trei comercianţi rătăciţi prin zonă. Una dintre locuitoarele cartierului spune că îi este foarte dificil să-şi facă aprovizionarea, în condiţiile în care de-abia se poate deplasa. „În primul rând, eu am o pensie foarte mică şi de-abia mă pot descurca cu ea. Însă nu asta ar fi principala problemă. Am probleme mari de vedere şi de-abia mă pot deplasa. Din acest motiv, aceasta este singura piaţă de unde îmi pot face aprovizionarea. Cred că, dacă se tot răresc tarabagiii, o să mor de foame”, a relatat Violeta Ţiu.

Culmea este că nici măcar administratorii pieţei nu pot înţelege motivul pentru care comercianţii ocolesc această zonă a oraşului. „Am încercat să îi atragem în toate felurile posibile. Din câte ştiu eu, avem cele mai bune tarife din oraş. Oferim şi foarte multe facilităţi pentru producători. Probabil însă că preferă locurile ceva mai aglomerate. Noi vom încerca în continuare să soluţionăm această problemă”, ne-a explicat Cici Susanu, administratorul pieţei din Micro 20.

Până se va găsi însă o soluţie viabilă, atât pentru producători cât şi pentru consumatori, cartierul va rămâne fără o piaţă serioasă. Altfel, cei care doresc să-şi cumpere produse alimentare vor fi nevoiţi să meargă în continuare în cartierele vecine.

Citit 4805 ori Ultima modificare Duminică, 30 Septembrie 2012 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.