Campanie VL - Drumurile noastre toate: Rătăcind pe întortocheatele străzi ale Galaţiului
Foto: Foto: Andreea Diaconu

Campanie VL - Drumurile noastre toate: Rătăcind pe întortocheatele străzi ale Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Foarte puţine intersecţii sunt marcate cu indicatoare de orientare, lucru care îngreunează situaţia celor care nu sunt familiarizaţi cu toate zonele şi cartierele


Galaţiul nu este un oraş turistic şi acest lucru a devenit un fel de scuză pentru ca străzile să nu fie marcate corespunzător, în ideea că fiecare om ştie de unde vine şi unde se duce şi nu are nevoie să citească pe o plăcuţă numele străzii pe care se află. Dar o suprafaţă de 246 de kilometri pătraţi nu e la îndemâna oricui, să o ştie ca în palmă. Poate dura până la o oră până să te orientezi într-un cartier aflat prin spatele blocurilor, dacă străzile nu sunt marcate corespunzător în intersecţii, şi nu doar pe plăcuţele câtorva garduri sau clădiri. Desigur, există şi plăcuţe care au fost montate, dar s-au rupt şi nimeni nu le-a mai înlocuit, aşa cum e cazul pe Aleea Mercur.

Surprinzător, străzile circulate intens sunt şi ele neglijate din acest punct de vedere. La intersecţia dintre Domnească şi străzile Melchisedec Ştefănescu şi Vasile Alecsandri, de exemplu, nu există niciun indicator de orientare. Numele străzilor nu se află decât pe zidul unei singure clădiri din toată intersecţia, ceea ce ne face să fim nevoiţi să ne abatem de la drum pentru a căuta acea plăcuţă care este, pe deasupra, ascunsă printre crengile copacilor.

Situaţii similare se întâlnesc şi pe străzile Nicolae Bălcescu, Traian, Brăilei etc. Dacă intri pe I.L. Caragiale venind dinspre strada Brăilei, găseşti denumirea străzii abia la intersecţia cu Cicero, adică după vreo sută de metri. Orice oraş civilizat ar trebui să aibă intersecţiile marcate.

„Fără hartă, nu ai cum să te orientezi”

În ceea ce priveşte această problemă, părerile gălăţenilor sunt că, fără a cunoaşte oraşul bine, nu s-ar descurca. Nu sunt suficiente semne de orientare. Vasile Pătraşcu, pensionar, de 46 de ani, consideră că semnele de orientare ar putea fi de ajutor. „Sunt necesare mai ales pentru cei mai în vârstă. Lor le este mai greu”, spune bărbatul. Marius Tăbală, de 16 ani, nu s-ar putea orienta în căutarea unei adrese într-un cartier străin. „M-aş rătăci printre blocuri”, mărturiseşte elevul. Daniel Ene, curier, 32 de ani, este foarte nemulţumit de situaţie. „Nu găseşti nimic. Îţi ia 10 minute să dai de o adresă. Crezi că mergi pe strada bună şi apoi îţi dai seama că te afli pe una greşită. Noi ne-am obişnuit prin cartierele din zonă, dar nu ne descurcăm prin alte cartiere mai întortocheate. Blocurile nici măcar nu sunt marcate”, afirmă curierul. „Sunt şofer de ani de zile. Cu o hartă, dacă ştii în ce locaţie te afli, te descurci fără probleme. Însă, fără hartă, nu ai cum să te orientezi”, se plânge şi taximetristul Damaschin Marcel, de 45 de ani.

Şi cei care se află doar în trecere prin Galaţi au de furcă. Sunt rare indicatoarele care arată direcţia către ieşirile din oraş. Ideal ar fi să fie presărate astfel de semne în locuri unde oamenii au nevoie disperată de un indiciu şi nu doar la intersecţiile principale. Astfel, ei ar şti din timp să vireze în direcţia corectă şi nu ar mai rătăci întrebându-i pe trecători încotro s-o ia.

Văzut de sus, oraşul nostru nu are un aspect ordonat. Doar câteva cartiere au forme regulate, însă majoritatea sunt întortocheate, iar secretele lor sunt ştiute doar de locuitori. Într-un oraş civilizat, orientarea în spaţiu nu are voie să fie un lux.  În mod normal, ar trebui să ştim în fiecare minut exact unde ne aflăm şi, în timp, să ajungem să ne ghidăm din ce în ce mai puţin după locaţii efemere precum nume de magazine sau clădiri care se află în vecinătate.

Promisiuni de la Primărie

Conform oficialilor din Primăria Galaţi, deja s-au demarat actele pentru pornirea unei licitaţii ce are ca scop achiziţionarea unor indicatoare rutiere. Acestea urmează să deservească toate intersecţiile cu probleme din oraş. Pentru achiziţionarea semnelor de circulaţie, municipalitatea pune la bătaie nu mai puţin de 160.000 de lei.

Citit 1812 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2012 09:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.