Moartea bărbatului plimbat între spitale, anchetată la ordinul Ministerului Sănătăţii

Moartea bărbatului plimbat între spitale, anchetată la ordinul Ministerului Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor vor face, fiecare, propriile verificări

Cazul bărbatului de 40 de ani care a murit săptămâna trecută în salvare, după ce a fost plimbat între spitale timp de trei zile, a stârnit reacţii în sistemul medical şi nu numai. Poliţia a început deja o anchetă la sesizarea Serviciului de Medicină Legală, unde moartea lui Viorel Stan a fost declarată suspectă. În urma apariţiei cazului în presă, conducerea Ministerului Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi să dispună verificări atât la Spitalul Municipal Tecuci, cât şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi. O a treia anchetă va fi condusă de Colegiul Medicilor, care va verifica dacă moartea bărbatului a fost cauzată de o culpă medicală.

Ce spun medicii de la Tecuci

Medicii de la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci au respins toate acuzaţiile aduse de familia lui Viorel Stan, susţinând că s-a făcut tot ce era omeneşte posibil pentru a-l ajuta pe bărbat.

„Bărbatul a venit la noi duminică. Nu prezenta simptome care să pună probleme. A fost văzut de medic şi i s-au recomandat antiiflamatoare. S-a prezentat şi seara, acuzând aceleaşi dureri. I s-a recomandat să meargă la balneologie. A revenit la spital marţi, cu o stare febrilă. Avea tensiune normală, un EKG normal şi tensiune bună. A fost solicitată ambulanţa. Cât i s-a aşteptat ambulanţa i s-au administrat mai multe perfuzii. A făcut un stop cardio-respirator şi a fost solicitat medicul anestezist pentru resuscitare. Eu nu am ce să reproşez personalului medical. Vom face o anchetă, dar, ţinând cont de dotările pe care le avem, eu spun că s-a făcut tot ce s-a putut”, ne-a declarat Daniela Mircea, directorul spitalului „Anton Cincu”.

Medicul Iuliana Perieţanu, gastro-interologul care l-a consultat de două ori, duminică, pe Viorel Stan, întăreşte cele spune de directoare. „Pacientul a venit pe picioarele lui şi conştient. A venit cu solicitarea să îi recomand un tratament antiinflamator pentru durerile musculare pe care le are în zona gâtului. Seara, când a revenit, mi-a spus că a reuşit să se odihnească, dar că durerile nu au cedat. De aceea l-am trimis la secţia de balneo. Nu ştiu ce tratament a făcut acolo, în urma acestuia am înţeles că a făcut o pareză facială. De aceea i s-a recomandat să meargă la neurologie la Focşani. Mai multe detalii vă poate da medicul care l-a primit marţi seară. Nu avea nici un simptom care să mă alarmeze şi să mă ducă cu gândul la o altă problemă de sănătate”, susţine medicul.

Medic acuzat că se grăbea la meci

Rudele bărbatului îl acuză pe doctorul Dumitru Săndică de faptul că nu s-a ocupat de pacient, ci s-a grăbit să plece să vizioneze meciul care urma să fie difuzat la televizor. „A venit la spital în jurul orei 19.00, cu febră şi un deficit motor. Conform simptomelor, ne puneam problema unui accident vascular. Avea analizele de la Focşani, în care se vorbea de o suspiciune de meningită. Am solicitat salvarea pentru a-l transfera la Galaţi, la Infecţioase. A fost supravegheat tot timpul de o asistentă şi i-a scăzut febra. A făcut un stop cardio-respirator şi am solicitat ajutorul medicului anestezist pentru resuscitare. L-am resuscitat aproximativ o oră. Salvarea a venit, este adevărat, mult mai greu decât ne-am fi dorit noi, în jur de 21,20. Am stat cu pacientul până a fost preluat de salvare, în jurul orei 22.00. Nu am ce să îmi reproşez din punct de vedere medical”, explică medicul.

Direcţia de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor au ajuns la o primă concluzie, conform căreia moartea lui Viorel Stan a fost provocată de o formă atipică de infarct. Rezultatele celor trei anchete vor stabili însă dacă a fost sau nu vina cuiva şi dacă va fi sau nu tras la răspundere cineva.

Citit 2071 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.