Frig în case? CET şi Apaterm sunt pregătite să dea căldură
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Frig în case? CET şi Apaterm sunt pregătite să dea căldură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Cele două societăţi aşteaptă, însă, ca temperaturile nocturne să scadă sub 10 grade Celsius

Afară se răceşte şi temperaturile în scădere din apartamente devin tot mai greu de suportat, mai ales de către familiile cu copii mici. Unele au pornit deja aerotermele sau calorifere electrice, pentru a face cald în locuinţe. "Am băgat caloriferul în priză, pentru cea mică", ne-a spus Constantin, un gălăţean care are o fiică în vârstă de 8 ani.

În coborâre până la pragul termic

În Galaţi sunt peste 80.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire şi acelea care nu sunt deja încălzite de costisitoarele, dar eficientele dispozitive electrice trebuie să aştepte ca producătorul de agent termic Electrocentrale şi distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm să înceapă încălzirea oraşului. Cei doi furnizori spun că, tehnic, sunt pregătiţi să pornească sistemul, dar nu o fac pentru că, deocamdată, nu sunt întrunite condiţiile de temperatură. "Conform legii, trebuie să avem temperaturi sub 10 grade Celsius trei nopţi la rând ca să putem porni sistemul centralizat de încălzire şi, până acum, nu am avut asemenea temperaturi nici măcar într-o noapte", a declarat, ieri, directorul de producţie al societăţii Apaterm, Mircea Ispas.

Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 23 octombrie - 5 noiembrie relevă, însă, că pragul termic ar putea fi atins în perioada imediat următoare. "În Moldova, mediile termice vor fi uşor mai ridicate decât valorile normale climatologic până pe 26 octombrie, dar apoi vor scădea accentuat de la o zi la alta până pe 29 octombrie, când maximele diurne vor coborî spre aproximativ 6 grade, iar minimele nocturne se vor situa în jurul a 0 grade. După 30-31 octombrie, vremea se va încălzi treptat, devenind normală termic în intervalul 2-5 noiembrie, când mediile termice vor atinge circa 13 grade ziua şi 4 grade noaptea", anunţă ANM.

Probele la cald ar putea începe la 1 noiembrie
Între timp, Apaterm face ultimele pregătiri înaintea pornirii sistemului centralizat de încălzire. "Acum facem probele la rece. Probele la cald vor începe, probabil, în jurul datei de 1 noiembrie, în funcţie de evoluţia temperaturii", a spus Ispas.

Pentru a efectua probe la cald, Apaterm trebuie să primească de la Electrocentrale agent termic la parametri mai ridicaţi decât cei la care asigură alimentarea cu apă caldă, iar oficialii termocentralei spun că nu vor avea probleme în a creşte aceşti parametri, în ciuda tensiunilor existente în relaţia cu Romgaz, furnizorul de gaz metan. "Romgaz ne trimite notificări săptămânale, ameninţându-ne că ne taie gazul dacă nu ne plătim facturile, cele la zi şi cele restante, însă reuşim - nu cu uşurinţă - să respectăm graficul de plăţi şi putem spune că suntem pregătiţi să trecem la regimul de iarnă. Aşteptăm doar semnalul de la Apaterm", a afirmat directorul Electrocentrale, Tudor Petre, îndemnându-i pe gălăţeni să achite facturile la întreţinere.

Datoriile se rostogolesc ca un bulgăre de zăpadă
În momentul de faţă, restanţele populaţiei faţă de furnizorul de apă caldă şi căldură Apaterm se ridică la 160 de milioane de lei (35 de milioane de euro). Pe fondul încasărilor scăzute de la consumatori, Apaterm a ajuns să îi datoreze producătorului de agent termic Electrocentrale nu mai puţin de 354 de milioane de lei (peste 77 de milioane de euro)! La rândul său, termocentrala a acumulat datorii de peste 112 milioane de lei (24 de milioane de euro) către propriii furnizori, din care 70 de milioane de lei (15 milioane de euro) numai către Romgaz.

 

Citit 2956 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2012 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.