Afacerile fantomă ale clanului Boldea: Supraveghere video şi termopane de 150.000 de lei

Afacerile fantomă ale clanului Boldea: Supraveghere video şi termopane de 150.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
 • Nouă unităţi şcolare au beneficiat de "ajutorul" fostului deputat * Contractele se încheiau cu firmele apropiaţilor lui Boldea şi erau apoi subcontractate * Facturile venite de la constructori erau umflate prin documente fictive

Mihail Boldea a reintrat în atenţia presei cu un nou dosar instrumentat de procurorii DIICOT pe numele său. Fostul deputat este acuzat că a constituit un grup infracţional, cu ajutorul căruia a înfiinţat mai multe firme, ce aveau sediul fie în Galaţi, pe strada Agricola Cardaş, nr. 37, acolo unde locuia Mihai Boldea înainte de arestare, fie la Pechea, la domiciliul tatălui fostului parlamentar. Firmele erau înfiinţate la propunerea lui Boldea, administratorii erau George Hristu, Mădălin Andrei Petrea şi Eugen Roşu, şi erau folosite pentru a contracta lucrări în şcolile, grădiniţele şi liceele aflate în colegiul 9, pe care fostul deputat îl reprezenta în Parlament. Anchetatorii au aflat că Boldea obţinea bani de la Ministerul Educaţiei pentru şcolile aflate pe raza colegiul unde fusese ales deputat, iar apoi îşi trimitea prietenii pentru a primi lucrările plătite din banii publici. „În virtutea calităţii sale de deputat, inculpatul avea rolul de a-i determina pe lucrătorii cu funcţii de conducere din cadrul instituţiilor bugetare să accepte încredinţarea unor lucrări cu finanţare bugetară către societăţile controlate de membrii grupului infracţional al cărui lider era”, arată anchetatorii.
Şcoli supravegheate video de oamenii lui Boldea
Boldea cerea bani de la Ministerul Educaţiei pentru sisteme de supraveghere, geamuri termopan sau centrale termice. Banii veneau la Inspectoratul Şcolar cu „dedicaţie” pentru fiecare şcoală în parte. Mihail Boldea şi Mircea Bivol erau cei care se ocupau inclusiv de documentaţia necesară semnării contractelor. Ba mai mult, în unele cazuri, directorii erau informaţi că trebuie să efectueze lucrările cu o anumită firmă, altfel pierd finanţarea. Procedeul a fost folosit la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, Grupul Şcolar „Gh. Asachi”, Grădiniţa nr. 38 „Licurici”, Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, Şcoala Gimnazială nr. 12 „Miron Costin”, Şcoala Gimnazială nr. 41, Şcoala Gimnazială nr. 42 „Sf. Împăraţi”, Grădiniţa nr. 61 „Ion Creangă” şi Grădiniţa nr. 64 „Ileana Cosânzeana”.
Ce s-a întâmplat la Şcoala nr. 42
Dintre toate unităţile de învăţământ enumerate, cea mai mare sumă de bani a fost alocată pentru Şcoala Gimnazila nr. 42 „Sf. Împăraţi”. La această unitate de învăţământ au ajuns, teoretic, 150.000 de lei, bani care se regăsesc însă doar în facturi, lucrările fiind mult mai ieftine. Bani au fost împărţiţi în două contracte diferite pentru a se putea merge pe atribuirea directă a lucrărilor, fără să se facă licitaţie. Astfel, au fost emise două facturi, una de 74.787,79 de lei pentru sistemul de supraveghere video, şi cealaltă de 74.763,07 pentru tâmplăria PVC şi diferite reparaţii.
Promisiunea că se vor aloca bani pentru reabilitarea şcolii a fost făcută chiar de Mihail Boldea, care era însoţit de consilierul său, Mircea Bivol, în octombrie 2011. Aceleaşi persoane au venit la şcoală pentru a face o evaluare a lucrărilor şi a necesarului de materiale. Directoarea şcolii i-a spus lui Boldea că în contul unităţii de învăţământ a fost virată suma de 150.000 de lei, motiv pentru care trebuie organizată o licitaţie publică. Boldea a asigurat-o însă pe directoarea Camelia Dima că suma va fi defalcată pe două lucrări distincte, fiecare având valoarea de 75.000 de lei, evitându-se astfel licitaţia.
Anchetatorii au aflat că de toată documentaţia necesară s-a ocupat chiar Mihail Boldea şi Mircea Bivol, directoarea şcolii urmând doar să semneze hârtiile. La doar câteva zile de la discuţie, Mircea Bivol a revenit la unitatea şcolară cu documentele pentru a fi semnate de conducere.
De cele două lucrări urma să se ocupe firma Red Office Clean, al cărei administrator era Eugen Roşu. Lucrările au fost însă subcontractate altor firme. Facturile venite de la firmele executante erau însă mult mai mici decât sumele alocate de la bugetul de stat. Pentru a acoperi toată suma, Mircea Bivol şi Mihail Boldea înregistrau în contabilitate facturi fictive, prin care arătau că au cumpărat diferite materiale. O parte dintre facturi erau de la firme deschise tot de Boldea pe numele unor cunoştinţe, firme care nu au avut activitate nici măcar o zi de la înfiinţare.
Aceasta este povestea Şcolii nr. 42. Cum şi ce s-a întâmplat în celelalte unităţi de învăţământ puteţi afla în ediţiile viitoare din "Viaţa liberă".


„Nici prin cap nu ne-a trecut ce pusese la cale!”

Directoarea Şcolii Nr. 42, Camelia Dima, ne-a declarat că din punctul de vedere al actelor semnate de şcoală totul s-a făcut legal şi că nici directorul şi nici contabilul nu au atins măcar banii respectivi, i-au văzut doar pe hârtie: „Am o contabilă care face totul în litera legii. Am întrebat şi la alte şcoli dacă primesc bani de la deputatul Boldea şi la ISJ şi ni s-a spus că totul e în regulă. Nici prin cap nu ne-a trecut ce pusese la cale! Nu ne imaginam că un om cu funcţia sa poate face aşa ceva! Noi ne-am bucurat enorm că în sfârşit şi şcoala noastră primea fonduri de la Guvern. Nu mi-am pus problema că sumele sunt prea mari, am fost încântaţi că vom avea supraveghere video şi tâmplărie PVC nouă. Banii nu i-am văzut oricum niciodată decât pe hârtie. Mihail Boldea venise să ne propună să facem investiţia, iar cel care s-a ocupat de derularea lucrărilor a fost Mircea Bivol. Pe acesta din urmă noi îl cunoşteam pentru că eram parteneri cu Asociaţia pentru Dezvoltare Socială şi Economică la un proiect ecologic”, ne-a precizat directoarea de la Şcoala Nr. 42, insistând că şcoala şi oamenii ei nu au nicio vină că aşa s-au întâmplat lucrurile. (Roxana Artene Penciu)

Citit 5322 ori Ultima modificare Vineri, 26 Octombrie 2012 18:24

25 comentarii

 • postat de Mary
  Luni, 18 Februarie 2013 19:41
  Nu cred o secunda ca directorii de scoli/licee care sunt in PDL nu au facut parte din smenaria de-si lua si ei partea leului!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nirosfs
  Duminică, 28 Octombrie 2012 23:38
  boldea ar face bine sa verse toata gusa,daca tot sa rupt craca . Dar surpriza va veni dupa alegeri,atunci se va deschide cutia pandorei.
  0
  0
  Raportează
 • postat de tudorel
  Duminică, 28 Octombrie 2012 22:29
  Valentin e asa inteligent ca are GPS si pe masina de servici pe care o conduce cand se duce la Corni sau la doctorat la Iasi. Nu ma mir sa se duca si la parnaie cu ea.parola o stie si florentina
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu Hotul
  Duminică, 28 Octombrie 2012 21:58
  Dar Boldea Valentin ,tot directorul lu peste este?????? Il lasa si Usl sa bage banii la buzunar?Sau ii imparte cu ei ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Duminică, 28 Octombrie 2012 10:02
  Parlamentarii şi-au aprobat sume pe care să le cheltuie în colegii în scop electoral şi pentru a-şi mai "trage" din banul public.. Guvernul Boc a procedat în acelaşi mod ca şi guvernul Tăriceanu. Şi atunci s-a procedat la fel. Nu doar Mihail Boldea s-a băgat în afaceri dubioase cu şcolile gălăţene. Au fost şi alţi parlamentari pedelişti, dar şi de la celelalte partide. Presa trebuia să prezinte corect acest aspect şi, atunci, aflam alte nume, alte şmenuri, alte coterii politice. Nu ştiu în ce măsură inspectorul-general a încălcat legea împreună cu Boldea, însă directorii au fost de bună credinţă. Ei au sperat la investiţii de care şcolile aveau nevoie. Unii directori contactaţi de Boldea au fost reticenţi pentru că aveau experienţă managerială sau contabile pricepute. Până la urmă aşa se întâmplă de când politicul a subjugat total învăţământul. Aşa este şi acum în guvernul Ponta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ptr resmerita si ptr toata lumea
  Duminică, 28 Octombrie 2012 06:44
  Da, alocarea de fonduri nu s-a facut prin ISJ , insa tu ai stiut milimetru cu milimetru unde se duc banii lui Boldea ( adica doar niste franturi din sumele de la guvern ) . Nicio contabila din scoli si gradinite nu a semnat nimic decat la presiunile tale , nu s-a apucat ea asa, de capu' ei , sa faca afaceri cu Boldea , oricat de parlamentar era el .
  0
  0
  Raportează
 • postat de CinevaCareTeUraste
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 23:38
  muriti-ar partidu... dar si Mircea Toader odata cu el si cu tine !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mata
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 23:03
  Rapanosule! Stateai in apartamentul lui moaca, Bivol se lauda ca-ti strange oricand ouale in maini la ce datorii ai la ei si-acum vii si aburesti lumea?!?!?!
  Nu te-ai dus transpirat pe Balcescu cum ai simtit latul cand a fost inchis mihaita??
  Jeg!!! Crescut in cotetul lui Herascu. Sa va ia odata si cu smenurile de-acolo! Dorulet, Dorulet... muriti-ar partidu...
  0
  0
  Raportează
 • postat de @ RESMERITA
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 20:29
  Nerusinatule, minti cum numai tu stii sa o faci ! Ai ocupat in ISJ un post cu care nu aveai nicio legatura , dovada fiind salariul putin mai mare decat al soferului, deoarece nu avea statul ptr ce studii sa te plateasca , ai confundat ISJ-ul cu un club , niciun dram de decenta in institutie cat ai fost pe-acolo, ti-ai ocupat timpul de lucru ( cele 8 ore pe zi ) cu toti dubiosii care sunt clientii DNA , plecau directorii uluiti de ce vad .
  Ai tinichele cat casa legate de coada .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ptr Resmerita
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 19:13
  Las-o jos , ca macane, bai, tu , ala care te vaieti ca esti bolnav ignorandu-l pana si pe Dumnezeu , de care nu ai frica.
  Esti demonic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 19:06
  USL & PDL aceeasi mizerie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zorro
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 17:28
  Resmerita care sta in apartamentul lui Boldea, fiind prieten cu domnul procuror Sorin Carare a ajutat foarte mult la prinderea lui Boldea,acesta fiind protejatul lui Carare... Asa ca nu se ia masuri in potriva lui .. Dar cineva,de sus sigur monitorizeaza aceasta persoana... Mai devreme sau mai tarziu va fi tras la raspundere si Resmerita dar si Mircea Toader .... Boldea NU doarme !!!! DNA NU doarme ..... Toader incaseaza TVA-uri deosebit de mari prin metode neortodoxe,dar cineva il pandeste si va ajunge si el in curand langa Boldea.... Cum au avut grija aceste 2 persoane de sanatatea lui Boldea,asa va avea grija si de ei cineva ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de @Wc trage apa
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 17:01
  Dl/Dna. W, foslosind pluralul persoanei intai (S-a format o adevarata mizerie umana pe forumuri si in loc sa ne balacarim cu mic cu mare,ar trebui sa ne indreptam atentia spre lucruri mult mai importante) inseamna ca te condideri parte a acestei mizerii umane. Problema ta! Problema mea este sa fac galatenii sa inteleaga ca la varful acestei mizerii umane se afla scursuri ca BOLDEA si RESMERITA. Si ca tine WC.
  0
  0
  Raportează
 • postat de W
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 16:09
  Dna/Dl ELLA nu ati obosit?Pe cine credeti ca intereseaza amanuntele despre adresa si viata intima a dlui Resmerita?Daca se va dovedi ca este implicat in afacerile dubioase ale lui Boldea va da socoteala autoritatilor si mai ales persoanelor care se vor duce la vot si nu pot fi mintiti la infinit.Cat despre viata personala, fiecare si-o face cum crede de cuviinta si va da socoteala autoritatilor divine.Nu scapa nimeni de judecata lui Dumnezeu.S-a format o adevarata mizerie umana pe forumuri si in loc sa ne balacarim cu mic cu mare,ar trebui sa ne indreptam atentia spre lucruri mult mai importante,Zau,asa!
  0
  0
  Raportează
 • postat de M-am prins!
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 15:48
  Cararile nu duc la Resmerita, Diacanu, Anca Diculescu pentru ca nu e dispozitie de la basescu? Daca Boldea nu pleca din pedele, el si ai lui erau acum cetateni onorabili precum Toader, Necula, Resmerita, cel care a vandut la pret de fier vechi flota Romaniei (cum l-o fi chemand ca am un lapsos.....?) etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ELLA
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 15:15
  Da Rasmerita sta in apartamentul lui Boldea de la alun2,in centru.Inainte de a fifugar,Boldea a trecut acest apartament pe numele lui taicasu.Si astazi ,Rasmerita tot aici sta,dar cred ca nu mai plateste acum inspectoratul toate cheltuielile,ci partidul//PDL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de zuzi
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 14:24
  cand te gandesti ca cretinul asta de Boldea a fost elev chiar in scoala 42. si culmea era unul din cei mai eminenti elevi ai generatiei. urat din partea lui. urat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zorro
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 11:57
  Domnule Doru Resmerita ce frumos si ce usor va spalati pe maini si va scoate-ti nevinovat ... Hai sa afle si lumea ca locuiti intr-un apartament ce apartine lui Mihail Boldea ... Ca toate contractele erau facute prin dumneavoastra ... As dori sa se autosesizeze si DNA dar si DIICOT k ar trebui sa intrati INCULPAT in acest dosar , oricum voi depune eu o sesizare la ambele institutii
  0
  0
  Raportează
 • postat de Luminita
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 09:32
  Hai mai Dorulet, las-o balta ca ingheata Dunarea si pe temperatura asta! Pai, de ce ai schimbat directori la initiativele lui Boldea? Nu el ti-a adus plagerile penale impotriva lui Haulica si a celor 3 de la "Motoc"? Nu el ti-a adus adresele ca sa-i destitui? Stiai bine ca acel cap. VIII din contractul de management este ilegal pentru ca imediat dupa ce i-ai instaurat pe directorii din clan ai cerut la MECTS modificarea acestuia pentru ca directorii tai sa ramana batuti in cuie. Si, vorba unui antecomentator: cum de-ti puteai permite sa traiesti din salariul unui profesor debutant platind si cotizatia la partid de 25.000/an, nu de 10.000?
  Sigur, si Funerariul isi avea partea lui din aceste afaceri, direct prin Boldea dar si prin tine. Cum de ai fost numit inspector general fara a avea nici un grad didactic, nici macar cel de definitiv? Pentru tine nu mai functiona nici o lege? Cu cat ai cotizat la Funerar?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristi
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 09:12
  Ne ingrozim cat de departe s-a ajuns cu mafia in guvernarea pdl-ista. Mai beneficiaza omul de niste relatii, dar nu hotie la drumul mare.

  Acum sunt convins ca tara are resurse, ca sunt bani, doar ca lasam mafiotii sa conduca tara.

  Faptele vorbesc dincolo de vorbe. Toate acestea s-au facut pentru ca pdl-istii nu au reactionat, este mafiot, dar este mafiotul nostru. Si asa ne ducem de rapa.

  Acum mai vor odata, cica au girul lui macovei, aia care zicea ca este lovitura de stat. Cea mai mare lovitura de imagine data Romaniei, si inca circula liber. Boldea o asteapta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Escroci si banditi
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 08:28
  Despre loviturile lui Mircea Cadar de la liceul auto si din alte unități de învățământ când scrieti ? folosea același sistem.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de radu
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 08:07
  Daaa? extraordinar, acum ati descoperit smeceheriile astea cu licitatiile , peste tot s-a facut asa!Hahhaha
  0
  0
  Raportează
 • postat de Doru Resmerita
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 07:43
  Este regretabil ca trebuie sa aflu din presa despre modul în care s-au derulat astfel de contracte. Cât timp am avut calitatea de inspector școlar general și mi s-a adus la cunoștință, de către directori, intenția unor parlamentari a a-i forța să deruleze incorect contracte de achiziții de lucrări, am intervenit în sprijinul acestora. Alocarea de fonduri nu s-a făcut de către ISJ Galați așa cum este lăsat să se înțeleagă din articol, ci prin hotărâre de guvern la inițiativa parlamentarilor. Mai precis, parlamentarii împreună cu directorii unităților școlare din colegiul lor stabileau investițiile, apoi se iniția la nivelul guvernului o HG , în anexele căreia erau trecute unitatea școlară, tipul lucrărilor și suma aferentă. Inspectoratul Școlar Galați primea suma pe întreg județul și o defalca pe școli conform hotărârii de guvern. Niciodată nu am intervenit asupra unui director de unitate școlară pentru a realiza lucrări cu o anumită firmă, cu atât mai puțin cu una în care era implicat Mihai Boldea. Am avut situații în care directorii mi-au sesizat că se fac presiuni asupra lor și am intervenit pentru a-i proteja. Este de notorietate cum s-au făcut presiuni asupra directorului de la CNCN pentru a cheltui fără licitație o sumă de 5 miliarde, pentru o sală de sport. În momentul în care am fost anunțat, am stopat orice intervenție, preferând ca banii să se întoarcă la buget decât să fie cheltuiți ilegal. În cazurile prezentate, fie directorii au acceptat colaborarea cu Mihail Boldea din dorința de atrage sume de bani pentru reabilitarea școlilor, fie din motive pe care numai organele de anchetă le pot stabili. Acest sistem, prin care sumele alocate pentru investiții în unitățile școlare sunt atrase de către parlamentari, nu este inventat de Boldea, ci el a existat dintotdeauna, numai că este poate pentru prima dată când un parlamentar se implică direct prin firmele sale sau interpușilor, pentru realizarea lucrărilor..
  0
  0
  Raportează
 • postat de alfred
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 07:29
  Pai scoala 42 este in fata scarii unde a stat escrocul de taica-su ca bine ii sta acolo in mormint si progeniturilor lor la cusca.Tot ce a atins aceasta familie a infectat.Cred ca au dezvoltata o gena a inselaciunii in singe.Eu le doresc intilnire grabnica a tuturor fratilor Boldea la puscarie si sa isi serbeze cit mai multe revelioane la "studenti"pe Traian.
  0
  0
  Raportează
 • postat de contabil
  Sâmbătă, 27 Octombrie 2012 07:27
  CEI CARE STIAU CA AFACEREA ESTE NECURATA ERAU BOLDEA , ECHIPA LUI SI CEI DOI INSPECTORI GENERALI , RESMERITA SI ATANASIU . CEILALTI ( DIRECTORI, CADRE DIDACTICE BENEFICIARE ) S-AU BUCURAT CA LI SE FAC IMBUNATATIRI IN SCOLI , CREZAND CA TOATE SE FAC IN SCOP ELECTORAL , NICIDECUM PTR A-SI TRAGE SUME F MARI DE BANI . CUM SE DESCURCAU ATANASIU SI RESMERITA CU SALARII DE PANA LA 1500 RON LUNAR , CAND NUMAI LA PARTID COTIZAU PTR FUNCTII CU CEL PUTIN 10000 RON ANUAL ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.