Infractori, păzea! Tecuciul va fi împânzit de ochi electronici. Vezi unde vor fi amplasate camerele web!

Infractori, păzea! Tecuciul va fi împânzit de ochi electronici. Vezi unde vor fi amplasate camerele web!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

 • Municipalitatea Tecuci a atribuit recent un contract de achiziţie prin care se vor monta camere de supraveghere pe principalele artere din oraş, dar şi în câteva unităţi şcolare * Galaţiul este încă departe de a beneficia de astfel de sisteme, cu toate că situaţia infracţională este mai mare decât cea înregistrată în urbea din nordul judeţului
Moda «Big Brother», constând în supravegherea traficului rutier şi pietonal cu camere video, nu mai este demult un moft. În contextul diversificării şi înmulţirii faptelor ce aduc atingere siguranţei cetăţenilor, zeci de oraşe, mai mari sau mai mici, au beneficiat în ultimii ani de montarea unor astfel de sisteme, care au menirea, până la urmă, de a-i intimida pe de o parte pe potenţialii răufăcători, iar pe de altă parte să ofere indicii preţioase forţelor de intervenţie sau de anchetă pentru identificarea autorilor şi probarea faptelor.
600.000 de lei pe capul hoţilor sau vitezomanilor
Primul oraş din judeţul Galaţi care va beneficia de o astfel de infrastructură este Tecuciul, a cărui municipalitate a organizat recent o licitaţie în urma căreia a atribuit un contract de montare a camerelor video către firma SC Casido SRL. Valoarea investiţiei, 598.000 lei, jumătate din costurile estimate iniţial. Aceasta presupune că, în contul acestor bani, firma câştigătoare va trebui să monteze, conform contractului, camere video care vor monitoriza tot ce mişcă în următoarele zone: punte Tecucel - strada Constituţiei, Gara CFR -  strada Mihail Kogălniceanu, „Bariera CFR” - intersecţia străzilor Mihail Kogalniceanu, g-ral Dragalina, Gheorghe Lazăr, intersecţia străzilor Matei Basarab, Vasile Conta, Vasile Pârvan, g-ral Dragalina, intersecţia străzilor Gheorghe Lazăr, Matei Basarab, 1 Decembrie, intersecţia bd. Victoriei, Matei Basarab, intersecţia străzilor g-ral Dragalina şi 1 Decembrie. Acestora li se vor alătura o serie de unităţi şcolare, precum Grupul Şcolar «Ovid Caledoniu», Grădiniţa nr.17 şi Şcoala Generală nr. 11.
Măsura este apreciată de conducerea Poliţiei, care consideră că astfel de iniţiative, care ar spori gradul de siguranţă publică, ar trebui să fie cât mai frecvente. „Chiar dacă la Tecuci situaţia operativă este mai mică decât în municipiul Galaţi, genurile de infracţiuni care şi acolo se comit în stradă impun astfel de măsuri. Ne referim în primul rând la furturi, tâlhării sau accidente rutiere, unde imaginile care pot fi surprinse pot constitui probe esenţiale”, este de părere cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.
Galaţiul nu poate decât să spere
În ceea ce priveşte municipiul Galaţi, speranţa ca străzile şi locurile cu grad ridicat de risc să fie supravegheate cu camere video pare la fel în îndepărtată ca luminiţa de la capătul tunelului. Dimensiunea oraşului, populaţia mult mai mare şi traficul incomparabil mai intens, la care se adaugă şi o dinamică infracţională deosebită fac ca o asemenea investiţie să nu fie, la nivel declarativ, una prea uşor de pus în practică. O recunosc deopotrivă reprezentanţii Primăriei, dar şi cei ai Poliţiei.
„În primul rând nu ne putem compara, sub nici un aspect, cu Tecuciul. Cheltuielile bugetare sunt altele, iar configuraţia şi necesităţile oraşului sunt diferite. Se are în vedere, într-adevăr, o astfel de investiţie, dar asta nu implică doar montarea camerelor, ci şi stabilirea unui dispecerat şi asigurarea necesarului uman care va gestiona imaginile şi va interveni în caz de necesitate”, a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Din punctul de vedere al Poliţiei, instituţie care în ultima vreme s-a confruntat şi cu fenomenul „turismului infracţional”, îndeosebi în zona spargerilor de locuinţe (hoţii vin din alte părţi ale ţării cu maşini, dau lovituri şi pleacă), problema nu ar fi din cale afară de complicată. „Am avut o serie de discuţii cu domnul primar pe această temă şi am stabilit că acest demers trebuie făcut. Din punctul nostru de vedere, singurul aspect care trebuie abordat cu o grijă deosebită este ca montarea acestor sisteme să nu încalce dreptul persoanelor la imagine şi să asigure protecţia datelor cu caracter personal. În privinţa dispeceratului, acesta ar putea funcţiona la Poliţia Locală sau în cadrul Primăriei, iar noi să putem avea acces la înregistrări atunci când situaţia operativă o va cere”, a completat comisarul Lefter. Finanţarea unui astfel de proiect ar putea fi, probabil, luată în discuţie la discutarea bugetului local pe anul viitor.

 

Citit 2151 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2012 17:04

5 comentarii

 • postat de tecucean furios
  Marți, 06 Noiembrie 2012 09:25
  Scuzați...de furios ce-am fost,am ”mâncat” litera r și-a ieșit greșit nike-name-ul”tecucean fuios”!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tecucean fuios
  Marți, 06 Noiembrie 2012 09:20
  Poate era bine dacă specificați,doamnă Mariana care era suma inițială a investiției ca să vedeți că nu-i nici pe departe jumătate din costul inițial--așa cum afirmați dvs.! V-o spun eu : 1.756.405,28 lei din care :
  --fonduri europene 1.008.109,25 lei;
  --bugetul național 221.445.80 lei;
  --bugetul local al UAT Tecuci 25.092,25 lei.
  Acum să stăm strâmb și să judecăm drept...cum este posibil să concepi un proiect pe fonduri europene și când ajungi la faza finală(de atribuire a contractului unei firme)să te trezești că puteai cheltui cu aprox. 65% mai puțin???? Întrebăm administrația locală din Tecuci,nu presa! Media--în general--ar trebui să pună reflectoarele pe toate aceste nereguli și să facă lumină. Adevărat este că proiectul a fost al fostei administrații(PDL)și finalul aparține actualilor edili(USL)dar nu este posibil măcar să ne dumirim și noi,ca să nu murim ca proștii,neștiutori!!??? Veniți la Tecuci,doamnă jurnalist și mai scormoniți mușuroiul cu furnici din Primărie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Opinia Publica
  Marți, 06 Noiembrie 2012 03:36
  Incearca sa fii politicoasa si spune " Vedeti" nu, vezi, ca nu te tragi de sireturi cu noi. De marlani e plina lumea, barem voi dati exemplu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 06 Noiembrie 2012 01:40
  Mai draga ...
  Tecuci-ul nu e in Nordul judetului Galati, ci in Nord-Vest-ul acestuia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 06 Noiembrie 2012 01:39
  Mai draga ...
  Tecuci-ul nu e in Nordul judetului Galati, ci in Nord-Vest-ul acestuia.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.