Campania, sub zodia măsurilor de securitate. Vezi cum încearcă autorităţile să împiedice fraudele electorale
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campania, sub zodia măsurilor de securitate. Vezi cum încearcă autorităţile să împiedice fraudele electorale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Poliţiştii şi jandarmii vor duce „greul” scrutinului la care se vor alege membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului * 233 de poliţişti vor acţiona zilnic pentru o „campanie curată” *
    La Galaţi a fost lansată ieri, oficial, campania de conştientizare a populaţiei privind importanţa unui scrutin corect. În perspectiva alegerilor de pe 9 decembrie, când va fi desemnată noua componenţă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, autorităţile locale au lansat un apel ferm către gălăţenii cu drept de vot, dar şi candidaţilor şi partidelor din care aceştia fac parte, cu scopul de a preîntâmpina orice abatere de la legea care guvernează desfăşurarea campaniei şi a procesului electoral pentru Parlament.

„Ţin să precizez că au fost stabilite deja atribuţiile fiecărei structuri a MAI, astfel încât întregul proces electoral să se desfăşoare în deplină legalitate. Toţi ne dorim în această perioadă un scrutin şi o campanie liniştită, dar vă asigur că fiecare angajat al structurilor MAI se va afla la datorie”, a punctat prefectul Cătălin Bocăneanu, care este şi coordonatorul măsurilor de protecţie stabilite pentru cele 436 de secţii de votare din judeţul Galaţi.

Ce înseamnă în cifre asigurarea unui climat de siguranţă pe durata campaniei şi în ziua alegerilor? Că, din cele 436 de secţii, 183 vor fi păzite de poliţişti, 84 de jandarmi, la care se adaugă 68 de poliţişti de frontieră, 32 de lucrători de la Poliţia Transporturi, 12 din cadrul Serviciului Paşapoarte, 18 de la Serviciul Permise şi Înmatriculări şi 9 de la Serviciul Român de Imigrări. Angajaţilor de la Administraţie şi Interne şi se vor alătura şi poliţiştii locali, care au ca misiune asigurarea integrităţii locului de afişaj şi menţinerea ordinii publice. De asemenea, jandarmii şi „mascaţii” de la Serviciul de Intervenţii Rapide vor fi în permanenţă mobilizaţi atât pe perioada campaniei cât şi în ziua alegerilor pentru a aplana conflictele grave.

„Tu decizi! Votează legal!”

Mesajul campaniei care se va derula până pe data de 9 decembrie se adresează în primul rând tinerilor care votează pentru prima dată.  

„Poliţiştii, jandarmii, lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţiştii de frontieră vor desfăşura întâlniri cu cetăţenii atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Pentru promovarea mesajului campaniei „Tu decizi! Votează legal!”, pe întreg teritoriul judeţului Galaţi vor fi postate 1.500 de afişe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate, precum şi la secţiile de votare, iar cu ocazia întâlnirilor şi activităţilor de informare, lucrătorii M.A.I. vor distribui 14.000 de fly-ere cu mesajul campaniei”, a precizat cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi, care este şi şeful Centrului Operaţional de Comandă.

Cu această ocazie, atât alegătorii cât şi candidaţii sau partidele trebuie să ştie ce riscă în cazul în care vor vota de mai multe ori, vor oferi mită în scopul obţinerii de voturi sau vor împiedica, prin orice mijloace, exercitarea drepturilor electorale. Legea 35 din 2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede pentru aceste fapte pedepse cu închisoarea cuprinse între 6 luni şi 5 ani.

Cu ocazia lansării campaniei, a fost raportat şi un prim incident din judeţul Galaţi. La Stoicani, un bărbat despre care poliţiştii spun că ar avea probleme psihice, a rupt toate afişele electorale ale candidaţilor, fără nicio discriminare.

Citit 1163 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.