Şefii de la Interne, între siguranţă şi hazard: Vezi cine este cel mai vechi şef al unei structuri gălăţene şi cine tremură pentru scaun

Şefii de la Interne, între siguranţă şi hazard: Vezi cine este cel mai vechi şef al unei structuri gălăţene şi cine tremură pentru scaun
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aurelian Păduraru conduce de opt ani serviciul Paşapoarte, iar la Permise şi înmatriculări auto a venit la conducere din mai anul acesta comisarul şef Gheorghe Căpătan * În timp ce unii dintre şefii de servicii au supravieţuit deja unor alegeri parlamentare care nu le-au afectat funcţiile, alţii tremură că le vor fi influenţate interimatele


Aşa cum vă promiteam într-o ediţie anterioară a „Vieţii libere”, continuăm să vă prezentăm lista şefilor de instituţii gălăţene subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor şi felul în care conducerile acestora pot fi influenţate de deciziile politice ulterioare alegerilor parlamentare.

Serviciul Paşapoarte Galaţi

La Paşapoarte îl găsim pe cel mai longeviv şef al structurilor MAI din judeţul Galaţi. Comisarul şef Aurelian Păduraru este în fruntea acestui serviciu de opt ani şi nimic nu pare să îi ameninţe poziţia, pe care a rezistat în ciuda „capriciilor politice”. Păduraru a absolvit Academia de Poliţie, are studii postuniversitare în Gestionarea Afacerilor la „Dunărea de Jos” şi un master în Drept şi Administraţie Publică Europeană la „Danubius”. A devenit şef plin al Serviciului Paşapoarte în mai 2004, prin concurs. „Nu mă tem de vreo eventuală schimbare. La noi e mai puţin probabil să se întâmple aşa ceva, pentru că ne-am înţeles întotdeauna bine cu toată lumea”, ne dezvăluie Aurelian Păduraru secretul longevităţii sale.

Serviciul Permise şi Înmatriculare

Serviciul Public Comunitar Regim Permise si Înmatricularea Vehiculelor Galaţi este o altă structură unde, în ultimul deceniu, nu s-au petrecut schimbări spectaculoase. Fostul şef, cms. şef Petrică Bejan, a renunţat la funcţie anul acesta, preferând postura de candidat la Primăria comunei Vânători la alegerile locale din 10 iunie. Pe 1 mai 2012, pe locul său venea, ca împuternicit, cms. şef Gheorghe Căpătan, cel care avea să şi câştige concursul pentru definitivare, care i-a dat dreptul să ocupe scaunul ca şef „plin” de pe 15 iulie. Comisarul şef este licenţiat şi are un master în Drept Public şi Privat la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. Nu are nicio grijă legată de eventualele schimbări ale regimului după 9 decembrie.Funcţia la Permise şi Înmatriculări nu a fost influenţată politic şi nu mă tem că alegerile vor aduce cu sine schimbări”, a subliniat Căpătan.

Direcţia Generală Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi

Structura a cărei menire este lupta împotriva corupţiei este, pare-se, sortită să fie sub conducerea femeilor. După ce la vârful serviciului s-a aflat comisarul-şef Eleonora Mănăilă, funcţia a fost ocupată prin concurs, pe data de 6 aprilie 2011, de comisarul-şef Ionica Bolea. Ofiţerul este absolvent de studii economice, având o licenţă în management la Academia de Studii Economice Galaţi, precum şi una în Drept şi Relaţii Internaţionale, la Universitatea Danubius. Deţine, de asemenea, un master în drept şi a absolvit studii postuniversitare la ASE Bucureşti.

Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi

Este o altă instituţie cu un şef relativ „nou”. Comisarul-şef Dorinel Geru a devenit şef al centrului la 1 februarie, prin concurs, având în spate o bogată experienţă în cadrul Poliţiei Judeţene. Dorinel Geru este licenţiat în Drept şi Ştiinţe Administrative şi a absolvit studii postuniversitare în drept administrativ la Academia de Poliţie. Cu numai doi ani experienţă n domeniul gestionării problemelor refugiaţilor în partea de est a ţării, Geru îşi exprimă optimismul în privinţa şanselor de a rămâne pe funcţie şi după alegerile din 9 decembrie. „Nu au fost influenţe politice în cadrul instituţiei noastre. Nu ştie cum va fi acum, dar e puţin probabil”, ne-a declarat comisarul-şef.

Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Galaţi

Structura înfiinţată la mijlocul anilor 2000 are o arie de competenţă extinsă pe judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea. În fruntea centrului o regăsim pe Angela Ene, cea care, prin concurs, a devenit şef plin al centrului încă din anul 2007. Angela Ene a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti şi are un masterat în ştiinţe penale la aceeaşi instituţie. Universitatea Bucureşti i-a acordat titlul de doctor în ştiinţe sociale. Al doilea şef de structură MAI ca longevitate pe funcţie în Galaţi, Angela Ene nu ar avea motive să îşi face griji în privinţa urmărilor alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie.

Centrul Regional de Luptă Împotriva Traficului de Persoane Galaţi

Cornelia Crişan a devenit şef al centrului regional în 2007, prin dispoziţie a directorului Agenţiei Naţionale de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Absolventă a Facultăţii de Asistenţă Socială de la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia şi deţinătoarea unui masterat în Management şi Politici Europene, Cornelia Crişan aşteaptă şi acum concursul la care să îşi încerce şansa de a deveni şef „plin”. Până una alta, alegerile o vor prinde în postura de interimar. „Abia s-a încheiat organizarea la Centru, iar organizarea în teritoriu urmează a fi făcută, cel mai probabil, începând cu anul viitor”, ne-a spus Cornelia Crişan.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale - Unitatea Teritorială 310

Instituţia care potrivit regulilor de funcţionare şi atribuţiilor se ocupă de probleme strategice ale naţiunii, precum situaţia rezervelor de stat, îşi are sediul în comuna Barcea, iar şef îi este Victor Răuţă. Devenit director executiv la 1 august 2011, prin concurs, Răuţă este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică Navală de al Constanţa şi are un master în Managementul Sectorului Public - Facultatea de Petrol şi Gaze Ploieşti. Funcţionarul care reprezintă interfaţa dintre Administraţie şi toate celelalte structuri locale sau centrale, conduse pe criterii mai mult sau mai puţin politice, nu se teme că poziţia îi va fi influenţată de alegeri. „Sper să nu fie schimbări după alegeri, noi nu suntem politizaţi”, ne-a precizat Victor Răuţă.

Citit 7241 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2012 11:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.