Romgaz ameninţă iar că lasă Galaţiul în frig. CET, somat să plătească facturile restante la gaze până marţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Romgaz ameninţă iar că lasă Galaţiul în frig. CET, somat să plătească facturile restante la gaze până marţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul Electrocentrale face din nou apel la populaţie, cerând-i să-şi plătească întreţinerea * Noul termen limită de plată comunicat de Romgaz este 15 ianuarie


Electrocentrale Galaţi a fost somată din nou de Romgaz, furnizorul de gaz metan, să-şi achite facturile restante dacă nu vrea să rămână fără materie primă. Noul termen limită de plată comunicat de Romgaz este 15 ianuarie. „Avem o eşalonare de anul trecut, rămasă ca restanţă, şi datorii curente. Romgaz ne cere să facem o plată consistentă până marţi, altfel ne taie gazele”, a declarat, vineri, directorul Electrocentrale, Tudor Petre.

Eventuala suspendare a livrărilor de gaze către termocentrală ar pune-o în imposibilitatea de a mai produce şi livra, prin reţeaua de distribuţie a societăţii Apaterm, agent termic gălăţenilor. Asta ar însemna ca toate cele peste 70.000 de apartamente din municipiu racordate la sistemul centralizat de încălzire să rămână în frig în plină iarnă.

În aceste condiţii, directorul Electrocentrale face din nou apel la populaţie, cerând-i să-şi plătească întreţinerea, astfel încât banii colectaţi de asociaţiile de proprietari şi dirijaţi către Apaterm să ajungă cât mai repede la termocentrală şi, de acolo, la Romgaz, pentru înlăturarea pericolului.

Petrică şi lupul. Şi FMI

Dar ameninţarea furnizorului de gaz metan nu este prima şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultima. „Primim astfel de somaţii de două ori pe săptămână”, a spus Tudor Petre. În condiţiile în care telenovela somaţiilor seamănă tot mai mult cu fabula „Petrică şi lupul”, cât de tare ar trebui să ne sperie acest nou avertisment?

Destul de tare, spun oficiali din sistemul de termoficare. Pericolul suspendării livrărilor de gaze către Electrocentrale este unul cât se poate de real, pentru că furnizorul de gaz metan nu se joacă. „În primul rând, Romgaz se află sub monitorizarea Fondului Monetar Internaţional şi trebuie să îndeplinească mai multe criterii de performanţă, recuperarea creanţelor de la debitori precum Electrocentrale fiind unul dintre ele. În al doilea rând, Romgaz este speriată de perspectiva nerecuperării în întregime a debitelor de la Galaţi, în condiţiile în care Electrocentrale, ca să poată plăti consumul de gaz, trebuie să recupereze la rândul său creanţe de la Apaterm, o societate falimentară”, au afirmat sursele citate.

Amintim că restanţele populaţiei către Apaterm depăşesc pragul de 160 de milioane de lei. Pentru a le recupera şi a-şi plăti propriile obligaţii către Electrocentrale, Apaterm le-a declarat război datornicilor, în urmă cu mai puţin de o lună. Astfel, de la jumătatea lunii decembrie 2012, societatea edilitară a lăsat mii de apartamente din Galaţi fără apă caldă, ca să constrângă consumatorii să plătească facturile restante.

Onorariul lichidatorului de la Apaterm a fost redus

Lichidatorul societăţii Apaterm, CC Insol SPRL, căruia Tribunalul îi aprobase pe 9 octombrie 2012 cererea de creştere a onorariului la 35.000 de lei plus şapte la sută din creanţele recuperate, va reţine o porţie mai mică din banii obţinuţi de la datornicii distribuitorului de apă caldă şi căldură, a anunţat, vineri, administratorul special al societăţii edilitare, Adriana Stratulat. Potrivit aceleiaşi surse, reducerea onorariului a fost posibilă în urma unei decizii luate de Electrocentrale, care are acest atribut, fiind cel mai mare creditor al Apatermului. „În urma deciziei Electrocentrale din 12 octombrie 2012, care a intrat în vigoare pe 20 noiembrie 2012, onorariul actual către CC Insol SPRL este de 16.000 de lei, cotă fixă, şi doi la sută, cotă variabilă. Este, deci, mult mai mic decât cel anterior”, a declarat Stratulat. Trebuie precizat faptul că onorariul iniţial al CC Insol SPRL, perceput după startul procedurilor de lichidare în noiembrie 2011, era de doar 1.200 de lei.

Citit 2730 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.