A fost semnat contractul colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi

A fost semnat contractul colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După mai bine de două luni de negocieri, administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi reprezentanţii salariaţilor cu liderii Federaţiei Sindicale Solidaritatea Metal au semnat, vineri, contractul colectiv de muncă aplicabil anul acesta în unitate. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu.

Noul contract colectiv de muncă nu prevede o creştere a salariilor de bază din combinat, aşa cum sperau liderii celor aproape 7.800 de siderurgişti gălăţeni, ci doar o creştere a veniturilor prin acordarea de bonusuri, aşa cum a propus patronatul.

„Contractul include o creştere a veniturilor angajaţilor formată dintr-un bonus de 2 la sută din salariul anual individual, acordat necondiţionat în februarie, un bonus de 2 la sută acordat necondiţionat în iulie şi un bonus de 1 la sută acordat în decembrie doar dacă unitatea trece pe profit”, a declarat purtătorul de cuvânt al reprezentanţilor salariaţilor, Vasile Crişan, după runda finală de negocieri purtată vineri cu patronatul.

„Noul contract mai prevede majorarea necondiţionată a primei de Crăciun de la 120 la 200 de lei brut, cât sunt primele de Paşti şi de vacanţă, precum şi creşterea primelor de ziua de naştere şi de Ziua Metalurgistului de la 120 la 160 de lei”, a spus Vasile Crişan.

Conform aceleiaşi surse, contractul colectiv de muncă pe 2013 mai prevede promovarea a 15 a sută din întregul personal până în iulie, precum şi creşterea salariului minim din unitate de la 750 la 800 de lei în iulie, odată cu salariul minim pe economie.

Potrivit lui Vasile Crişan, toate aceste drepturi totalizează o creştere a veniturilor siderurgiştilor cu 5,5 la sută anul acesta.

La rândul lor, liderii Federaţiei Solidaritatea Metal şi-au exprimat uşurarea că au reuşit să semneze noul contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi expirase pe 20 ianuarie şi îi lăsase neprotejaţi pe siderurgişti în faţa unor eventuale concedieri colective, accidente de muncă sau drame în familie. „Nu sunt bucuroasă, dar sunt mulţumită că am făcut şi pasul acesta”, a spus Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Pentru a putea fi aplicat, contractul colectiv de muncă negociat şi semnat de patronatul şi de liderii sindicali din combinat trebuie să fie avizat şi înregistrat de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Compania siderurgică este aşteptată să emită o declaraţie de presă în cel mai scurt timp.

Citit 4739 ori Ultima modificare Vineri, 08 Februarie 2013 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.