Niciun caz de trichineloză în iarna trecută!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iarna 2008-2009 poate intra în istoria sanitar-veterinară a judeţului Galaţi ca fiind primul anotimp friguros post-revoluţionar în care nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu „tradiţionala” trichineloză.

„Consider că de-abia cum culegeam roadele muncii de prevenire şi a campaniilor de informare pe care le facem de 19 ani încoace”, declară dr Viorel Gheorghiţă, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.

De fapt, după câte ne-a spus dr Gheoghiţă, la faptul că trichineloza este o boală pe cale de dispariţie la Galaţi au concurat mai mulţi factori. Primul şi cel mai important este acela care ţine de educaţia populaţiei. Este clar că oamenii au devenit conştienţi de pericolul îmbolnăvirii şi duc carnea la analiză înainte de a o consuma.

Şi analizele sunt mai facile faţă de acum 10-15 ani. Practic, în fiecare sat există acum un aparatura necesară. Însă nu este de neglijat nici faptul că efectivele de porci au scăzut dramatic în judeţ în ultimii ani.

Astfel, dacă în 1990 erau în judeţ 226.000 de porci, în 2000 mai erau doar 66.000, pentru ca în ianuarie 2009 efectivele să fie şi mai mici: 52.000 de capete.

Dacă nu mai ai porci, e de la sine înţeles că şi bolile specifice acestora dispar, la fel cum şi gripa va dispărea când oamenii vor fi devenit amintire...

Citit 669 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.