Scandalul poluării de la Gefu

Scandalul poluării de la Gefu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma poluatoare a ascuns deşeurile toxice sub gropi pline cu dejecţii de la ferma de porci * Principalul furnizor al deşeurilor este ArcelorMittal *

În urmă cu circa o lună, în apropierea satului Gefu (comuna Ghidigeni) a fost descoperit un depozit clandestin de deşeuri toxice. În fapt, deşeurile fuseseră preluate de la diferite firme de către societatea SUINTEST SRL (patronată de Neculai Prună), care se angajase să se ocupe de depozitarea temporară şi de neutralizarea lor.

Socoteala din acte nu s-a potrivit însă cu cea din teren, comisarii Gărzii de Mediu Galaţi descoperind că amintita firmă a îngropat pur şi simplu peste 1000 de tone de deşeuri periculoase.

După câte ne-a declarat Ion Drugan, comisar şef la Comisariatului Gărzii de Mediu Galaţi, operaţiunea de scoatere a deşeurilor este foarte migăloasă (într-o lună s-a scos cam 90 la sută din ce s-a îngropat), deoarece cei de la firma SUINTEST au improvizat bazine de depozitare a dejecţiilor de la ferma de porci peste gropile cu deşeuri toxice.

În ceea ce priveşte rezultatul analizelor privind toxicitatea deşeurilor, Ion Drugan ne-a declarat că încă nu este gata, dar că până la 31 martie se va şti despre ce este vorba. Analizele sunt destul de complicat de făcut deoarece butoaiele îngropate (sunt sute de recipienţi a câte 220 de litri fiecare!) conţin amestecuri de deşeuri.

„Rămâne să lămurim şi aspectul financiar al problemei. O mare parte dintre deşeuri au fost preluate de SUNINTEST de la ArcelorMittal, contra unui comision de neutralizare de 100 de euro pe tonă. Este o sumă derizorie din câte ştim noi, pentru că este clar că neutralizarea conform regulilor stabilite de lege costă mult mai mult”, a declarat Drugan.

Mai pe înţelesul tuturor, se bănuieşte că SUINTEST a vrut de la bun început să dea un „tun”. Adică a preluat deşeurile cu scopul premeditat de a le îngropa ieftin şi nu a le neutraliza scump.

Citit 1068 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.