DEZVĂLUIRI. Crimă mascată cu un accident înscenat. Membrii clanului Enache au fost protejaţi de Justiţie
Foto: Foto: Vasile Caburgan

DEZVĂLUIRI. Crimă mascată cu un accident înscenat. Membrii clanului Enache au fost protejaţi de Justiţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În ultimii ani, mai mulţi angajaţi ai clanului Enache au murit în împrejurări bizare * Anchetatorii au concluzionat că una dintre victime a căzut din senin în faţa unei maşini, în plin câmp, după ce în prima fază s-a încercat înscenarea unui accident de căruţă * În prezent, membrii clanului sunt arestaţi pentru sclavie, tâlhărie, viol, constituire de grup infracţional şi lipsire de libertate * Rudele victimelor cer redeschiderea dosarelor în care fraţii Enache au fost făcuţi scăpaţi de Justiţie


Faptele deosebit de grave pentru care membrii clanului Enache din Frumuşiţa sunt cercetaţi penal în prezent, în cadrul unui complex dosar aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT Galaţi, scot la iveală o mulţime de alte orori - altele decât cele recent descoperite - care au fost, se bănuieşte, abil "cosmetizate" de către anchetatori.

Cei trei fii ai ciobanului Ghiţă Enache - respectiv Neculai, Valerică şi Sorin - au ajuns acum după gratii, însă lucrurile sunt mult mai complicate decât par. Chiar dacă în trecut poliţiştii şi procurorii le-au poposit la uşă în mai multe rânduri, fie după ce la stânile lor s-au produs morţi suspecte, fie după ce angajaţi de-ai familiei au fost împlicaţi în uciderea altor oameni, nicio acuzaţie nu a fost formulată vreodată, oficial, asupra oierilor. De fiecare dată, ei au fost citaţi doar ca martori deşi, în toate dosarele, rudele victimelor au spus  că, de fapt, fraţii Enache ar fi părtaşi la crime.

Cioban luat cu arcanul, mort sub maşină

Unul dintre cele mai ciudate cazuri de moarte suspectă s-a petrecut în urmă cu cinci ani şi a făcut multă vâlvă la acea vreme. Un localnic de 73 de ani, Milică Gheorghe, murise în nişte circumstanţe mai mult decât ciudate, în timp că păzea o turmă de miei a fraţilor Enache. Membrii familiei susţin că mortul a fost la un pas să fie îngropat „la urgenţă”, înainte ca soţia şi copiii săi să apuce să vadă vreun certificat de deces. Petrica Enache, fiica acestuia, plânge şi acum când îşi aminteşte ultimele luni din viaţa părintelui silit să lucreze pentru mocanii temuţi în sat.

„Tata se pricepea la miei şi ei vroiau să muncească la turmele lor. El era bolnav şi nu vroia să se ducă, dar veneau şi îl luau din casă. Într-o seară, în februarie 2008, când se întorcea cu mieii de la câmp, la şosea, a venit mocanul cu maşina şi l-a certat că de ce nu a mai stat pe câmp. Atunci a intrat cu maşina în el”, povesteşte Petrica Enache.

Milică Gheorghe a fost grav rănit şi dus la Spitalul de Urgenţă. A mai trăit trei zile şi, conştient fiind, a povestit familiei ce păţise.

„Tata ne-a zis cum a trecut cu roata peste el după care l-au pus într-o căruţă şi l-au dus acasă. Au spus că a căzut din căruţă şi l-a călcat căruţa, dar nu a fost adevărat”, susţine femeia.

Ceea ce a urmat pare desprins dintr-un film cu mafioţi. Accidentul, înregistrat iniţial la postul de poliţie şi concretizat într-un dosar de ucidere din culpă, a fost resimţit de două ori mai greu de familie. Rapiditatea cu care au început să se mişte lucrurile le-au speriat pe rude care au fost nevoite să apeleze la ajutorul presei pentru ca mortul să nu le fie înmormântat fără acte. „Vreau să spun că atunci n-am văzut nimic, nici un act, după moartea tatălui meu. Nu ştiu cum s-a făcut, ei au umblat după toate, au aranjat să fie înmormântat. Preotul vroia să-l bage în groapă fără certificat de deces şi atunci ne-am opus. Până nu am chemat televiziunea nu ne-au dat certificatul”, completează Petrica Enache.

 De la cal la maşină şi de la maşină la cal

Până ca Milică Gheorghe să îşi dea ultima suflare, copiii acestuia au vrut să facă public „accidentul” prin intermediul cotidianului „Viaţa liberă”. Un fiu al ciobanului a afirmat atunci că tatăl său fusese călcat cu un ARO şi că poliţia avea cunoştinţă de acest aspect. Confirmarea oficială din partea biroului de presă al IPJ Galaţi avea însă să semene izbitor cu varianta prezentată iniţial rudelor ciobanului.

„Gheorghe Milică a fost lovit fără intenţie de o căruţă şi nu a fost abandonat pe marginea drumului, ci dus acasă de căruţaş. Din datele pe care le deţinem, ştim că bătrânul s-a prezentat la spital pentru a obţine certificat medico-legal”, se arată în declaraţia cms. Ştefan Gohoreanu, consemnată în articolul publicat în ediţia din 13 februarie 2008 a cotidianului Viaţa Liberă.

Speranţele de înfăptuire a dreptăţii rudelor decedatului au început încet-încet să se năruiască, odată cu deschiderea dosarului penal pentru ucidere din culpă, înregistrat sub numărul 325658/19.02.2008, în care învinuit apărea un anume Dediu Toader.

Varianta oficială: victima a căzut sub maşină

În cauză, dată cu deschiderea dosarului, a intrat o echipă complexă de poliţişti coordonaţi de un procuror de la Parchetul de pe Lângă Judecătoria Galaţi: agent şef Ion Iordache şi Laurenţiu Iordan de la Poliţia Frumuşiţa, cms. şef Marian Munteanu de la Serviciul de Investigaţii Criminale, Doru Costache, tehnician criminalist în cadrul IPJ Galaţi, subinspectorul Ionuţ Rusu de la Poliţia Rutieră şi procurorul Dorina Rogojină.

Imediat după producerea evenimentului, agenţii Iordan şi Iordache s-au deplasat la domiciliul lui Milică Gheorghe, vizită în urma căreia au încheiat un proces verbal, existent la dosar, în care sunt consemnate clar lucrurile. „Întrebându-l ce s-a întâmplat, cu foarte mare greutate, ne-a spus că a fost lovit de un autoturism ARO condus de Enache Nicu în interiorul stânei unde lucra. Din acest moment nu s-a mai putut discuta cu Milică Gheorghe deoarece a intervenit echipajul SMURD (…). De asemenea, din discuţiile purtate cu Milică Neculina (n.r. soţia lui Milică Gheorghe), a rezultat faptul că soţul ei a fost adus la domiciliul său de către Enache Nicu, spunându-i ce s-a întâmplat, dar a rugat-o să declare, în cazul în care va fi întrebată, că soţul ei a fost lovit de căruţa cu cai a lui”, se arată în procesul verbal încheiat pe 11 februarie 2008 de către agenţii Ion Iordache şi Laurenţiu Iordan.

Cu toate acestea, potrivit informaţiilor existente la dosar, anchetatorii au reţinut că Gheorghe Milică a fost accidentat de un autoturism ARO. „Enache Ghiţă şi Dediu Teodor s-au deplasat la 300 de metri de stână, către canal. Acolo se afla şi Milică Gheorghe, care era la păscut cu oile. În momentul în care s-a apropiat de Milică Gheorghe, acesta s-a apropiat de autoturism şi a încercat să îl lovească pe Dediu Toader cu băţul prin geamul portierei din dreapta faţă, moment în care s-a dezechilibrat şi a căzut sub autoturism, fiind călcat cu roata dreapta spate a autoturismului. Întrucât Enache Valerică se afla în apropiere, i-a alertat pe martorii Enache Ghiţă şi Enache Neculai, care s-au deplasat la faţa locului. Martorul Enache Neculai împreună cu învinuitul Dediu Teodor au urcat victima în autoturism şi au transportat-o la domiciliu”, se precizează în documentele existente la dosar.

Gheorghe Milică a murit pe 14 februarie 2008, medicii legişti constatând, aşa cum reiese din certificatul depus la dosarul cauzei, că acesta a decedat „din cauza insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unui traumatism toracic cu fracturi costale, în evoluţia căruia a survenit o bronhopneumonie la o persoană cu tare cardiace. Leziunile traumatice au putut fi produse posibil prin lovire cu părţile proeminente ale unui autovehicul în mişcare, urmată de o comprimare între două planuri dure (roată-sol). Între leziunile traumatice şi decesul victimei există legătură indirectă de cauzalitate”, se arată în raport.

Cu alte cuvinte, Milică Gheorghe a fost rănit suficient de grav cât să moară în trei zile după ce a căzut sub roţile unei maşini care, oficial, se deplasa pe câmp. Mai mult decât atât, nu a fost călcat de o căruţă pe marginea drumului, aşa cum au aflat iniţial rudele de la mocanii care s-au grăbit să îl ducă acasă şi cum au declarat iniţial reprezentanţii IPJ Galaţi.

În baza probelor administrate, procurorul Dorina Rogojină a confirmat începerea urmăririi penale pe 13 iunie 2008. După ce dosarul a trecut prin mai multe mâini, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi la acea vreme, Costache Roşca Caloenescu a dispus strămutarea cauzei la Parchetul Tribunalului. Astfel, un dosar de ucidere din culpă, care este prin lege în competenţa parchetului local, a ajuns la unitatea superioară cu motivaţia că „Parchetul Judecătoriei este supraaglomerat de dosare şi dispune de puţin personal”.

Procurorul Leau a rezolvat problema

Dosarul morţii lui Milică Gheorghe a ajuns la Sorin Leau, la acea vreme procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Acesta, printr-o ordonanţă dată la 3 martie 2009, avea să-i pună cruce. Dediu Teodor, despre care s-a spus că ar fi condus maşina sub care a căzut victima, a fost scos de sub urmărire penală apreciindu-se că „în sarcina învinuitului nu se poate reţine nicio culpă atâta timp cât acesta nu a încălcat nicio dispoziţie legală sau vreo măsură de prevedere pentru exercitarea vreunei profesii sau meserii, accidentarea mortală a victimei datorându-se comportamentului inadecvat al acesteia în apropierea unui vehicul aflat în mişcare, culpa aparţinându-i în exclusivitate”.

Interesant este că procurorul Sorin Leau, venit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg. Bujor activează în prezent la DIICOT Galaţi, unitate care are în lucru dosarul de sclavie în care sunt acuzaţi fraţii Enache. Însă despre toată încrengătura de coincidenţe stranii din cursul anchetelor penale legate de a acest clan (şi numai) puteţi citi detalii în ediţiile viitoare ale "Vieţii libere".

Citit 6474 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2013 09:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.