Şeful arhitecţilor de la Dunărea de Jos, Sergiu Porumboiu: "Parcul Rizer este în faza de semiavorton"

Şeful arhitecţilor de la Dunărea de Jos, Sergiu Porumboiu: "Parcul Rizer este în faza de semiavorton"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Euforia autorităţilor locale a fost zdruncinată serios de criticile specialiştilor * Construcţia viitorului Muzeu de Arte Vizuale ar putea distruge întregul parc


Conferinţa de încheiere a proiectului de modernizare a Parcului Rizer s-a transformat dintr-un moment de enumerare a succeselor într-o aspră judecată a imperfecţiunilor care marchează atât investiţia, cât şi viitorul ei. Autorităţile locale au fost trezite din euforie de criticile dure ale arhitectului Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”.
Pârloaga CJ, ocolită cu grijă
Managerul de proiect, Silviu Bacalum, era mulţumit că din valoarea alocată proiectului, 10.441.084,04 de lei, din care 8.049.784,53 lei au reprezentat asistenţa financiară nerambursabilă, nu s-a cheltuit decât 60 la sută, iar restul va putea fi folosit pentru alte proiecte aflate pe lista de rezervă. Şi că nu au existat decât trei corecţii de cinci la sută, pe trei contracte diferite, corecţii care vor fi suportate de Primărie.
Autorităţile s-au străduit să ocolească cu grijă zona rămasă pârloagă în mijlocul parcului - o suprafaţă de 4.600 metri pătraţi care-i aparţine Consiliului Judeţului şi pe care ar fi trebuit să se construiască Muzeul de Arte Vizuale. De terenul respectiv nu s-a putut atinge nimeni până acum, dar s-a obţinut, totuşi, un acord scris al CJ pentru amenajarea unui spaţiu verde şi a unei alei centrale, operaţiuni catalogate ca „retuşuri”.
Preşedintele OAR, Sergiu Porumboiu, le-a spus în faţă că i se pare cu totul şi cu totul absurd să rămână într-un parc, „o porţiune care probabil va fi o zonă verde, un maidan de câini sau dracu’ ştie ce se întâmplă acolo!”. Asta pe lângă faptul că parcul are cam mult beton pentru un parc şi că nu există un nivelul mediu de vegetaţie - boscheţi, tufe, arbuşti.
Păcat de muncă şi de bani!
Vârât în corzi, managerul proiectului a trebuit să admită că pe zona de 4.600 mp nu există nici aspersoare, nici iluminat public, şi că singura cale de mijloc a fost acea de a pune gazon şi rigole.
„Rigolele sunt o soluţie de cârpeală pentru că sistemul de preluare a apelor pluviale trebuia gândit pe tot ansamblul parcului! Este un parc din Galaţi care deocamdată este în faza de semiavorton, o să vedem mai departe ce se va întâmpla cu el. Dacă nu reuşiţi să preluaţi terenul de la CJ e păcat de muncă şi de banii pe care i-aţi băgat. Cine trece pe acolo are senzaţia că cineva şi-a bătut joc! Nu e cazul să ne ascundem după deget! Într-o lume plină de betoane şi asfalt, o rezolvare peisageră a unei zone verzi este mai importantă decât bifarea unor puncte pe nişte proiecte”, le-a spus preşedintele OAR, adăugând că oricând vor avea nevoie de sprijinul arhitecţilor pe care-i reprezintă pot să apeleze cu încredere!
De cealaltă parte, autorităţile sunt conştiente că dacă CJ va obţine finanţare pentru Muzeu, proiectul fiind pe lista de rezervă 2014-2020, şantierul va distruge tot ceea ce s-a realizat în Parcul Rizer.

Citit 4054 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2013 21:35

15 comentarii

 • postat de CJ Galați? Mizerabili oameni...adunați de pe arătură, aduși cu pluta pe Dunăre la vale.
  Vineri, 26 Aprilie 2013 02:13
  Afară din oraș a Consiliului Județean Galați. Să se ocupe de localitățile județului, sate și comune părăsite, fără apă potabilă, drumuri pline de gropi, școli dărâmate ș.a. Ce tot ne fracă capul CJ, au terenuri în oraș de parcă sunt latifundiarii noștri, ciocoi, ca să-i mai alintăm. Și panarama aia de Parc Botanic cu taxă nesimțită, tot a Consiliului Județean Galați este, parc de care 90% din gălățeni nici nu știu ce este acolo.Mizerabili oameni, prost crescuți, fără cei șapte ani de acasă, țărănoi de arătură adâncă.ăștia de la Consiliul Județean Panaramă.
  1
  0
  Raportează
 • postat de ca peste tot in tara
  Joi, 25 Aprilie 2013 22:40
  si la voi impostorii ocupa locul altora....
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALINA
  Joi, 25 Aprilie 2013 18:32
  ALOLO MERGE FACUT UN AQUALAND CUM E CEL DE LA BRASOV- PARADISUL ACVATIC! DE ASTA AVEM NEVOIE NU DE TAMPITI CARE ARUNCA BANI PE NIMIC! MAI PLIMBATI-VA PE LA BRASOV CA IN STRAINATATE HABAR NU AVETI CUM E DE FRUMOS CONSTRUIT COMUNISTILOR HOTI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cohen_ro
  Joi, 25 Aprilie 2013 12:46
  cum dracu sa construiesti ceva ..si sa lasi in mijloc un " ...spatiu pt mai tarziu"....asa tampenie mai mare nu am vazut..
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 25 Aprilie 2013 11:17
  Asta e diferenta intre un specialist adevarat, un om care mananca meserie pe paine si o mare de lipitori de afise, plantati politic, disperati dupa functii si bani publici, care bat "maruntica" pe tusa in speranta ca vor freca menta pe salarii de zeci de mii de lei, in fotolii de directori.
  "Managerul de proiect, Silviu Bacalum". Cine e baietasul asta ? De unde a aparut ? Ce experienta are in peisagistica urbana, acest domn Bacalum ? Cum a manageriat acest proiect daca un arhitect il face varza, explicandu-i lucruri elementare ? El a fost bucuros ca s-au facut economii...
  Astfel de investitii, ce vizeaza zonele urbane, cum sunt parcurile, se realizeaza cu firme specializate de peisagistica urbana care propun solutii moderne. Astfel de fac lucrurile, desteptilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Horia
  Joi, 25 Aprilie 2013 11:05
  Incompetentii din Primarie stiau ca acolo urma sa se construiasca Muzeul de Arta Vizuala. Ce idiot se apuca sa amenajeze un spatiu, cand in acel loc va fi, la un moment dat ,un santier? Dar erau niste comisioane de incasat, plus ca trebuie sa prezentam prostilor, pardon, votantilor, maretele realizari.
  Iar acum alti incompetenti vin sa-si dea cu parerea, ca mai bine nu mai construim niciun muzeu. Da' o biserica ar merge? Ca pentru acestea se gasesc mereu si bani si terenuri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de SULIman magnificul
  Joi, 25 Aprilie 2013 10:07
  Da unde draqu a fost pana acum Porumboiu asta ?..Nu putea sa isi dea cu parerea la inceputul proiectului ?..Asa vine orice p*u*t*a bleaga dupa ce o lucrare este terminata si isi da cu presupusul !
  0
  0
  Raportează
 • postat de jiji, ha,ha,
  Joi, 25 Aprilie 2013 09:54
  Colaca peste pupaza: la intrarea in parc sa puna statuia lui Gigi Becali; GANDIREA CONSTRUCTIVA fiind la fel ca acestui personaj, europarlamentar, si mai nou, parlamentar, ales de roamansi de-ai nostri.Pai la asa personaliati, asa conceptie de parc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gff
  Joi, 25 Aprilie 2013 09:16
  traiesc de 40 de ani in galati si am trecut o singura data pe langa parcul rizer ... asa ca muzeul va fi vizitat de 0,1% din galateni - un "real" succes :(
  0
  0
  Raportează
 • postat de semi avarton
  Joi, 25 Aprilie 2013 08:32
  Atatea terenuri din oras sunt ocupate de tot felul de maghernite si se cheltuiesc bani intr-un parc "panarama" si unde o sa se plimbe "pulea". Sunt chir prosti chiar daca unii s-au ajuns de pe urma acestor investitii. Se putea face si ceva util cu toata furaciunea!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lili
  Joi, 25 Aprilie 2013 08:07
  O panarama de parc cu sute de banci fara niciun rost
  0
  0
  Raportează
 • postat de Bagati copaci
  Joi, 25 Aprilie 2013 07:42
  Cu economiile realizate sa se amenajeze cu verdeata Parcul Rizer.Sa se mai scoată din betoane si sa se planteze copaci.Mare idiot a fost proiectantul inițial.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alecu
  Joi, 25 Aprilie 2013 07:17
  Parcul nici nu a fost inaugurat iar gardul a inceput sa se coscoveasca.La ce va folosi amfiteatrul din acest parc?
  0
  0
  Raportează
 • postat de apolitic
  Joi, 25 Aprilie 2013 04:18
  In articolul de marti despre acelasi parc se trezisera si unii postatori USL probabil, Otilia si Gigi sa-si dea cu parerea lor analfabeta dar favorabila despre aceasta....”realizare”. Is curios cati retarzi USL sau de orice alta culoare politica isi vor mai da cu parerea acum la modul de a spune ce lucrare buna pt. oras e asta. Iar Bacalum ala trebuie sa fie vreun zelos activist pus pe imbogatire din astfel de creatii-anomalie. Scuze ca-s apolitic si nu le stiu tuturor activitatea prodigioasa in slujba comunitatii locale.// PS. In mijlocul parcului s-ar putea plasa o ...tiribomba, pt. a pune capac la tot.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ghici
  Joi, 25 Aprilie 2013 00:31
  In sfarsit cineva autorizat ii trezeste pe minunatii alesi mandri de "realizarea lor ".Muzeul nu-si are locul acolo. Trebuie amplasat intr-un loc usor accesibil si cu vizibilitate pentru eventualii vizitatori. Redati parcurilor atmosfera specifica. Avem nevoie de verdeata. Orasul e o parloaga. Strazi intregi cu aspect de desert sau in curs de a deveni desert.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.