Un nou crater îşi anunţă apariţia pe Faleza Superioară!

Un nou crater îşi anunţă apariţia pe Faleza Superioară!
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fisura apărută în asfaltul trotuarului din dreptul parcului de la „Pastilă” este însoţită de o tasare accentuată a terenului


Una dintre cele mai circulate porţiuni de pe Faleza Dunării este în pericol de surpare. Este vorba despre zona din imediata vecinătate a parcului de la „Pastilă”, unde trotuarul este marcat, de ceva vreme, de o crăpătură care brăzdează asfaltul de la jumătate, pe o distanţă de circa zece metri. Fisura în covorul asfaltic intens călcat de gălăţenii care se plimbă de Faleza superioară sau de grupurile care se adună în zonă nu ar fi un fenomen neobişnuit, numai că partea dinspre Dunăre a trotuarului se înclină ameninţător sub efectul tasării terenului, care a „tras” deja şi gardul de protecţie. Este clar că în zona cu pricina terenul o ia la vale, situaţie întâlnită pe mai multe sectoare ale falezei, cu precădere la limita dinspte „Elice”. În aceste condiţii, formarea unui crater pare inevitabilă, dacă ar fi să luăm în considerare antecedentele.

Fără studiu, cârpeala e la putere!

Mult aşteptatul proiect de reabilitare a falezei prevede şi consolidarea acesteia, numai că problema nu e chiar atât de simplă cum pare la prima vedere. Cauzele şi mai ales sursa surpărilor repetate rămân o necunoscută până la efectuarea unui studiu profesionist, aşa că oricâtă bunăvoinţă ar avea municipalitatea în a face Faleza să arate civilizat, efectuarea unor lucrări serioase constituie un deziderat îndepărtat. Tot ce se poate face, chiar şi cu plan de reabilitare, este o cârpeală provizorie, de suprafaţă. „Noi am contactat o echipă de profesori de la Universitate Tehnică Militară în scopul elaborării unei metodologii de studiu. Specialiştii au făcut primele verificări şi au emis ipoteza că sub faleză sunt mai multe izvoare, despre care nu se ştie încă de unde vin, ce traseu au şi la ce adâncime se află. Pentru aceste informaţii vor fi necesare foraje şi abia apoi vom putea vorbi de un proiect de consolidare”, a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Citit 2682 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.