Fostul şef al ITM Galaţi a dat Ministerul Muncii în judecată. Ionel Petrea cere despăgubiri de 15.000 de lei

Fostul şef al ITM Galaţi a dat Ministerul Muncii în judecată. Ionel Petrea cere despăgubiri de 15.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce a fost destituit din funcţie, fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Ionel Petrea, a dat în judecată Ministerul Muncii * El cere despăgubiri morale şi materiale de 15.000 de lei, respectiv veniturile neîncasate de la data destituirii şi până la repunerea în funcţie


Ionel Petrea le cere judecătorilor să-i admită acţiunea prin care doreşte să se suspende şi să fie anulat ordinul prin care a fost demis, iar el să fie reintegrat în funcţia publică deţinută anterior sau măcar în una corespunzătoare. În acţiunea sa, Petrea susţine că cei de la minister i-au reproşat faptul că în 2011 nu a fost la serviciu 14 ore, precizându-i că a fost plecat la diferite cursuri de instruire şi formare. „Ordinul îmi creează un prejudiciu material previzibil şi perturbă grav funcţionarea instituţiei”, mai arată Ionel Petrea, explicând că sunt acţiuni, proiecte, activităţi în curs de desfăşurare, pe care s-a angajat să le coordoneze. „Până la această dată (23 aprilie 2013), nu a fost nominalizată nicio persoană pentru preluarea atribuţiilor inspectorului-şef, astfel încât activitatea ITM este grav afectată”, mai scrie Petrea.

El arată că însăşi cercetarea disciplinară s-ar fi făcut superficial şi tendenţios. „Scopul fiind extrem de vizibil, destituirea şi obţinerea unui post de conducere pentru un viitor candidat cu o anume susţinere”, mai spune fostul inspector şef, fără a intra în amănunte.

Ionel Petrea pune în balanţă cele 14 ore care i se reproşează că nu ar fi fost la Inspectorat, cu celelalte ore când a mers la accidente de muncă în zilele de sâmbătă, duminică sau de sărbători legale, acţiuni de control în afara programului sau emisiuni de televiziune. În replică, ministerul, prin reprezentantul său, îi răspunde că nu există hârtii care să ateste toate aceste realităţi. „Se mai afirmă că aş fi folosit prerogativele funcţiei publice în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, însă nu se arată care sunt acele scopuri”, susţine Petrea, care dă ca exemplu cariera sa de 23 de ani în structurile ministerului şi cei 13 ani în fruntea ITM Galaţi.

Fostul inspector-şef a adus în discuţie şi starea sa materială, dar şi confortul său psihic. „Înlocuirea mea în această manieră a afectat întreaga familie, m-a pus într-o situaţie de deficienţă materială, voi fi nevoit să fac împrumuturi pentru că unica mea sursă de venit era salariul. Sub aspect psihic sunt extrem de afectat pentru că toată cariera mea s-a spulberat printr-un ordin al ministrului Muncii transmis prin fax, la terminarea orelor de lucru”, arată Petrea. Ca răspuns, cei de la minister au susţinut că în perioada verificată de ei, 2009 - 2011, Petrea nu a respectat, în mod repetat, programul de muncă. „Comisia de disciplină a concluzionat că pe parcursul acestei perioade, Ionel Petrea a participat la derularea unui număr de aproximativ 108 contracte individuale de muncă/contracte civile/convenţii civile, încasând suma de 173.099 de lei”, arată ministerul. Instituţia a cerut şi anularea acţiunii, pe motiv că nu este timbrată.

Deocamdată, judecătorii au decis să se ataşeze dosarului întreaga cercetare disciplinară a fostului inspector-şef. Următoarea întâlnire în instanţă va fi pe 19 iunie, iar cei care vor decide de partea cui este dreptatea sunt magistraţii Tribunalului, acolo unde se judecă această acţiune.

Citit 2812 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2013 10:26