Sfaturi utile pentru vacanţe cu peripeţii: Ce facem dacă ne accidentăm pe munte?

Sfaturi utile pentru vacanţe cu peripeţii: Ce facem dacă ne accidentăm pe munte?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O călătorie pe munte sau drumul spre sau dinspre destinaţia de vacanţă poate avea uneori, urmări nefericite. Căzături, loviri sau alt gen de accidente se pot produce oricând, iar câteva noţiuni elementare nu trebuie să lipsească din bagajul de concediu.

Cum ne descurcăm cu fracturile ”obişnuite”

În urma unei căzături sau lovituri, oricine se poate alege cu o fractură, de aceea este bine să ştiţi cum să uşuraţi suferinţa celui care trece printr-o asemenea experienţă. În primul rând, ne sfătuiesc specialiştii, imobilizăm membrul afectat.

”Pacientul trebuie imobilizat la faţa locului cu atele improvizate, transportat la un serviciu de specialitate unde i se va face o radiografie, i se va pune ghips sau o atelă ghipsată şi în aproximativ şase săptămâni lucrurile se rezolvă”, explică dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi.

Dacă fractura este deschisă şi rănitul are hemoragie, ne concentrăm mai întîi pe oprirea sângerării şi mai apoi pe imobilizare. ”Sângerarea se opreşte fie printr-un pansament compresiv, un prosop curat eventual pus pe rană direct şi apăsat până nu mai sângerează. Dacă nu se poate stăpâni aşa, se pune un garou. O bandă, o curea, un cablu strâns deasupra rănii până nu mai curge sânge. Apoi, se improvizează nişte atele din lemne, scânduri, tije metalice, se pun deoparte şi de alta a membrului, dacă sunt mai multe cu atât mai bine, şi se înfăşoară în aşa fel încât membrul să fie într-un ax normal”, recomandă şeful SAJ Galaţi.

Fracturi de bazin, coloană, coaste

Ne dăm seama că avem de-a face cu o fractură de bazin când victima nu se mai poate ridica de jos şi are dureri mari în zona bazinului. ”Trebuie  să improvizăm o targă în care să nu se mişte pe timpul transportului. De preferat este să aşteptăm serviciul de urgenţă care să îl preia”, spune dr. Polinschi.

Imobilizarea este esenţială şi în cazul fracturii de coloană, care, în funcţie de locul în care se produce, poate cauza paralizia membrelor. Astfel de leziuni pot apărea şi în cazul salturilor în bazine cu apă puţină, accidente sportive sau accidente rutiere.

”De preferat este să nu fie mişcată deloc decât în situaţii excepţionale, când există un risc major de accidentare suplimentară. Mai există fractura coloanei cervicale, la gât, unde riscul este şi mai mare, pacientul putând să rămână paralizat complet. Nu îşi mai simte mâinile şi picioarele şi nu le poate mişca. De aceea, un pacient la care avem suspiciunea de fractură de coloană cervicală, îl punem cu faţa în sus şi nu îl mişcăm. Eventual se poate pune ceva în jurul gâtului, pentru a nu mişca capul, dar atât şi se aşteaptă serviciul de urgenţă”, detaliază dr. Mihai Polinschi.  

Atenţie şi la fracturile costale. În cazul în care plămânul este înţepat, fractura este gravă, victima trebuind imobilizată cu un cearşaf sau o pânză mare legată strâns în jurul toracelui. Dacă toracele este perforat, se pune un pansament etanş acoperit cu folie de nylon, ca să nu pătrundă aerul.

Citit 1602 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2013 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.