Pericol de epidemii mortale în satele gălăţene inundate. Mii de haznale s-au revărsat în curţi!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Pericol de epidemii mortale în satele gălăţene inundate. Mii de haznale s-au revărsat în curţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miile de haznale peste care a trecut tăvălugul de ape dau pe-afară, iar autorităţile nu au găsit încă soluţii pentru vidanjare * Mai sunt în satele gălăţene mii de tone de gunoaie şi sute de cadavre neridicate de animale şi păsări


După ce apele s-au retras şi eventualitatea producerii unor noi viituri a devenit destul de scăzută, oamenii din localităţile gălăţene afectate de inundaţii se confruntă cu iminenţa unor epidemii dintre cele mai grave. Situaţia îngrijorătoare este cauzată de faptul că majoritatea haznalelor amplasate în curţile gospodăriilor au fost inundate, iar în numeroase cazuri, conţinutului gropilor săpate în pământ pe post de WC-uri a fost scos la suprafaţă şi împrăştiat de ape prin curţi. Acestea au devenit adevărate focare de infecţie, punând în pericol atât sănătatea localnicilor, cât şi a jandarmilor, pompierilor şi militarilor trimişi pentru remedierea situaţiei.

Cudălbenii, mai mult spectatori

Una dintre cele mai alarmante situaţii se înregistrează în Cudalbi, localitatea cel mai grav afectată de inundaţii. Potrivit lui Ştefan Drugan, primarul comunei, vidanjele nu pot intra în majoritatea gospodăriilor, din cauza spaţiului îngust sau a felului în care a fost construită curtea. "Am găsit două maşini aparţinând unei firme private, care a fost de acord să cureţe haznalele din curţi. În multe locuri, accesul nu este însă posibil, deoarece WC-ul e tocmai în fundul curţii. Plus că terenul este încă moale şi ar rămâne împotmolite", spune Ştefan Drugan.

Probleme apar chiar şi acolo unde vidanjarea s-a putut face. Din cauza faptului că pânza freatică se află încă foarte sus, toaletele abia golite se umplu iar cu apă venită din subteran. Toată operaţiunea trebuie astfel reluată.

La neajunsurile şi dramele inerente cauzate de astfel de catastrofe naturale se adaugă uneori şi reaua-credinţă, nepăsarea sau lipsa de spirit civic a oamenilor. "Au fost situaţii în care unii au venit şi ne-au spus că li s-au cerut bani pentru vidanjare, deşi ştiu sigur că acest lucru nu s-a întâmplat. Nu înţeleg astfel de comportamente. Plus că sunt în jur de 200 de oameni din alte comune care au venit pentru a da o mână de ajutor. În tot acest timp, unii locuitori se mulţumesc să fie simpli spectatori", a mai spus primarul.

În Cudalbi au fost aduse zilele trecute zece toalete ecologice pentru elevii şi angajaţii uneia dintre cele două şcoli din comună.

În Pechea, mai e nevoie de cel puţin o vidanjă

Chiar dacă aseară locuitorii din Pechea au putut folosi cele cinci toalete ecologice amplasate în apropierea pieţei, situaţia WC-urilor inundate din gospodării dă şi aici dureri de cap autorităţilor. "Există o vidanjă care goleşte unele dintre toaletele inundate. Gospodăriile aflate în această situaţie sunt însă destul de multe, astfel încât am mai avea nevoie de încă un utilaj. Pânza freatică foarte crescută ne cauzează însă cele mai mari probleme, pentru că inundă toaletele care abia au fost golite. În unele gospodării accesul până la WC nici nu este posibil", ne-a declarat ieri la prânz primarul Mihăiţă Măncilă.

Cinci maşini cerute, doar una primită

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, primarul din Slobozia Conachi, Ion Neculau, ne-a spus că şi locuitorii de aici se confruntă cu aceleaşi probleme. "În urma analizării situaţiei de după retragerea apelor, am solicitat luni de la Apă Canal cinci vidanje. Deşi ne-au răspuns cu promptitudine, ne-au explicat că nu ne pot trimite decât o maşină. Oricum, în majoritatea cazurilor nu se poate interveni, din cauza modului în care sunt amplasate toaletele şi a faptului că terenul este îmbibat cu apă", a explicat Ion Neculau.

Deoarece se află la cea mai joasă altitudine dintre toate comunele şi satele afectate de inundaţii, apele au adus în Slobozia Conachi toate cadavrele de animale şi restul deşeurilor preluate de şuvoaie din celelalte localităţi.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirile

Potrivit directorului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea, dintre cele peste 1.000 de kilograme de substanţe dezinfectante trimise de către DSP Galaţi primăriilor din localităţile inundate, o parte ar trebui folosite şi pentru dezinfectarea toaletelor aflate în curţi. Acest lucru este posibil însă abia după ce va fi scos noroiul şi deşeurile aflate încă în multe curţi.

Iată ce sfaturi trebuie să urmaţi pentru a evita apariţia unor facere de epidemii:

- spălaţi-vă pe mâini cu săpun înainte de fiecare masă. Microbii care trăiesc în latrine pot fi transmişi pe cale orală;

- spălaţi foarte bine fructele şi legumele;

- gătiţi mâncarea mai mult decât de obicei;

- nu umblaţi desculţi prin noroi;

- pentru îndepărtarea noroiului, a mizeriei sau a cadavrelor de animale folosiţi mănuşi şi măşti de protecţie;

- verificaţi termenul de valabilitate al conservelor. Cutiile de conserve nu trebuie să fie degradate, umflate sau să aibă scurgeri.

Citit 2819 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2013 09:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.