Când sună alarma de urgenţă / Cum ne comportăm în caz de dezastre
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Când sună alarma de urgenţă / Cum ne comportăm în caz de dezastre
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Există trei tipuri de alarme, sunetul fiind acelaşi în toate cazurile, diferenţa fiind dată de lungimea sunetului şi de câte ori se aude acesta


Alarmele pentru situaţii de urgenţă care au pornit dintr-o eroare de soft, luni seară, în Galaţi, au creat tot felul de discuţii legate de modul de comportare a cetăţenilor.
Pentru a oferi cititorilor noştri mai multe informaţii legate de alarmarea populaţiei şi de modul de comportare în astfel de cazuri am stat de vorbă cu colonelul Daniel Adochiţei, ofiţer specialist ISU Galaţi. Acesta ne-a explicat că există trei tipuri de alarme, sunetul fiind acelaşi în toate cazurile, diferenţa fiind dată de lungimea sunetului şi de câte ori se aude acesta. Pentru a putea face diferenţa între ele trebuie să ştiţi că în cazul unui dezastru (inundaţii provocate de cursurile de apă sau de torenţi, alunecări sau prăbuşiri de teren, accidente tehnologice etc.) veţi auzi cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele. Al doilea tip de alarmă se foloseşte în caz de atac aerian. În acest caz populaţia este întâi avertizată prin trei sunete de alarmă a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele, aceasta fiind prealarmarea. Apoi, atacul propriu zis este semnalat prin 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauza de patru secunde între ele. „Trebuie precizat faptul că după fiecare sunet de alarmă populaţia este anunţată, prin megafoane, de pericolul pentru care s-a dat alarmare şi primeşte şi indicaţii de cum trebuie să se comporte. Dacă se impune evacuarea sunt anunţaţi oamenii unde trebuie să se adăpostească şi ce trebuie să facă astfel încât să nu li se pună viaţa în pericol”, ne-a explicat colonelul Daniel Adochiţei.
Vocea care poate avertiza populaţia în caz de alarmare îi aparţine primarului localităţii. În cazul în care primarul nu poate face acest lucru, el are obligaţia să desemneze o persoană care să-l înlocuiască. Mai jos veţi găsi câteva sfaturi utile pentru fiecare caz de alarmare în parte, sfaturi oferite de specialiştii de la ISU Galaţi.

Alarmare în caz de inundaţii

-   Închideţi uşile şi ferestrele pentru a încetini pătrunderea apei şi a limita pagubele;
-   Debranşaţi instalaţiile de electricitate şi de gaz pentru a evita electrocutarea sau explozia;
-  Urcaţi la etajele superioare cu: apă potabilă, alimente, acte de identitate, aparat de radio cu baterii, lanternă, baterii de schimb, îmbrăcăminte călduroasă, medicamentele personale pentru a aştepta forţele de intervenţie în cele mai bune condiţii;
- Nu folosiţi liftul pentru a evita blocarea;
- Ascultaţi posturile de radio pentru a cunoaşte instrucţiunile de urmat;
- Fiţi gata să evacuaţi zona la cererea autorităţilor;
- Nu mergeţi la şcoală să vă căutaţi copiii, şcoala se ocupă de ei;
- Nu telefonaţi: lăsaţi liniile libere pentru forţele de intrevenţie

Alarmă aeriană

La locul de muncă: - Se întrerupe iluminatul exterior şi interior, cu excepţia iluminatului camuflat;
-  Se ridică masca contra gazelor şi se trece în poziţia de marş;
-  Se ocupă cât se poate de repede locul în adăpost;
- Conducătorii mijloacelor de transport în comun sunt obligaţi să oprească imediat, să deschidă uşile autovehiculelor, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost.
În locurile publice:
-  Să se asculte cu atenţie comunicatele protecţiei civile despre locurile cele mai apropiate de adăpostire şi să se îndrepte către acestea.
Acasă:
-  Se opreşte gazul, se deconectează aparatele electrice şi sursele de iluminat;
-  Se stinge focul în sobe;
-  Se ia trusa sanitară, documentele de identitate, rezerva de apă şi alimente şi se intră cât mai repede în cel mai apropiat adăpost.

Accident industrial

-  Intraţi în clădirea cea mai apropiată. Nu rămâneţi afară sau într-un vehicul pentru a evita inhalarea produselor toxice.
-  Etanşaţi toate golurile de introducerea a aerului (uşi, ferestre), opriţi ventilaţia pentru a împiedica intrarea produsului toxic în locuinţă;
-  Îndepărtaţi-vă de uşi şi ferestre pentru a vă proteja de o eventuală explozie exterioară;
- Utilizarea flăcării şi a fumatul sunt strict interzise.
Indiferent care este situaţia pentru care se porneşte alarma, populaţia trebuie să îşi păstreze calmul. În momentul în care pericolul a trecut, populaţia este anunţată tot prin sistemul de alarmare: un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute.
Angajaţii ISU fac permanent acţiuni de informare tocmai pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei cum trebuie să procedeze în astfel de cazuri. Astăzi, începând cu ora 11,00, toţi gălăţenii pot afla mult mai multe informaţii despre situaţiile de urgenţă chiar la sediul inspectoratului cu ocazia Porţilor deschise cu ocazia „Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.

Citit 34217 ori Ultima modificare Joi, 10 Octombrie 2013 17:51

9 comentarii

 • postat de Cu-cu
  Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 21:06
  5.13.218.***
  Articolul asta e un pamflet?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Corneliu
  Vineri, 11 Octombrie 2013 16:34
  188.26.127.***
  Exista 4 feluri de sunete, domnule colonel Daniel Adochiţei. Al 4a fel este INCETAREA ALARMEI, sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute si inseamna ca pericolul a trecut.
  0
  5
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Vineri, 11 Octombrie 2013 13:10
  5.13.213.***
  Galatiul in cartea recordurilor ca si cutremure!
  Mai intii Izvoarele!Pe 5 oct cutremurul de la furnalul 2!Pe 6 cel din Vrancea cu recul de 5,5 la Galati!Apoi cel 2-7 de la Cluj cu recul la Fc Otelul!!Sa fie tunul dat de PSD cu Sidexul!Tunul cu banii UCL!


  Cine sa stie Nastase,Marius Stan,sau Serviciile!
  2
  1
  Raportează
 • postat de jon
  Vineri, 11 Octombrie 2013 10:58
  5.13.221.***
  1.Principiile sunt bune, practica o sa ne omoare, la propriu, pentru ca, cu sau fara amenintare reala, vom avea victime colaterale, datorita imbulzelii, vezi coada la moaca, alimente UE

  2”.Conducătorii mijloacelor de transport în comun, sunt obligaţi să oprească imediat, să deschidă uşile autovehiculelor,, să se grăbească spre cel mai apropiat adăpost” vezi art VL de Galati-, practic un buz care se deplaseaza de la REAL, si mergand el asa spre oras, aude sirene, hopa stop masina, jos si pas alergaret la ... unde? soferul sigur nu stie, nimic,
  - mai luam alt exemplu, vine omul de la CUCA, si mergand el asa spre oras pop/top, se aud sirene, opreste auto, da jos calatorii, mai bine zis ii fugareste spre oras iar el o ia invers,.probabil

  3. Eu cred ca ISU avea in plan pornirea si verificarea sirenelor, asta exista in planul lor periodic si obligatoriu, pentru ca a sunat real conform uneia din situatiile mentionate mai sus, dar pentru ca un CASCAT de operator, nu a vazut, nu a raportat, a uitat sau nu avea cui sa spuna, (apropo, nu cumva sarbatoreau ziua cuiva, ) s-a trezit ca astaziin ziaua de, conform planului trebuia sa faca verificarea,
  -BREE, DAR NU E CAM TARZIU? raspuns ce vrei sa alertezi lumea sau sa devii un SOMER? dam vina pe tehnica,
  0
  7
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 11 Octombrie 2013 09:47
  5.13.161.***
  Ne luam cearceafurile albe ne invelim cu ele...si ne indreptam linistiti spre cimitir.
  0
  19
  Raportează
 • postat de gelu
  Vineri, 11 Octombrie 2013 09:18
  193.230.156.***
  Domnule sef de la ISU ar fi trebuit sa-ti dai demisia imediat incidentului. Nu ai fost in stare macar sa/ti cer scuze de la cetateni ptr. ca incidentul se inscrie la rasul curcilor.
  0
  9
  Raportează
 • postat de jiji
  Vineri, 11 Octombrie 2013 08:39
  91.208.234.***
  1. Cand folositi adapostul antiaerian ( daca gasiti seful de scara cu cheia) folositi si masca de gaze sa nu va intoxicati de la mirosul de varza muraturi si boasca.
  2. Nu mergeti sa cautati copiii la scoala. Scoala se ocupa de ei: sicriu, cruce, perna, lumanari, toate din fondul clasei / scolii.
  3. Nu telefonati. Pierdeti timpul inutil, oricum liniile sunt picate de mult.
  Cel mai important.: Cronometrati cat tin semnalele acustice si pauzele dintre ele ca sa stiti exact despre ce fel de pericol e vorba.
  0
  29
  Raportează
 • postat de hamza.enache
  Vineri, 11 Octombrie 2013 08:14
  89.137.224.***
  si daca nu ai masca?de gaze??nimeni nu e pregatit pentru asa ceva..../?
  0
  5
  Raportează
 • postat de Anda
  Vineri, 11 Octombrie 2013 01:18
  5.13.146.***
  Multumim pt. informatii. E bine de stiut ca in cazul unui eveniment acesta va fi si numit prin difuzoare.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.