Pânzarul Moldovenesc, la Bruxelles

Pânzarul Moldovenesc, la Bruxelles
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eurodeputata PSD Adriana Ţicău a avut o zi cât un întreg mandat: două rapoarte aprobate de comisiile de specialitate şi o expoziţie dedicată Dunării, care a atras atenţia întregului Parlament European *

Pânzarul Moldovenesc, nava cu zbaturi „Tudor Vladimirescu”, Faleza Dunării şi celebrele sculpturi în metal,  „Oltişoru 3” – bacul gălăţean, dar şi Palatul Administrativ al Comisiei Europene a Dunării, adică un crâmpei din Galaţi a ajuns în inima Uniunii Europene, la Bruxelles.

Fotografiile acestora au putut fi admirate pe simezele expoziţiei „Dunărea – Fluviu European”, organizată în perioada 31 martie – 3 aprilie, de către eurodeputata Adriana Ţicău, în Parlamentul European. Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 31 martie, o zi cât un întreg mandat pentru eurodeputata gălăţeancă.

În acea zi, în Comisia de Industrie, Cercetare şi Energie a PE, a fost votat raportul Adrianei Ţicău privind reabilitarea termică a clădirilor, iar în Comisia de Transport şi Turism i-a fost votat în unanimitate Raportul referitor la „Regulamentul privind condiţiile de acces la ocupaţia de transportator rutier”. Vernisajul a fost practic un moment de respiro după „examenele” din comisii.

Croazieră în imagini

La deschiderea expoziţiei, i-am remarcat, printre invitaţi, pe eurodeputaţii ţărilor riverane Dunării, dar şi pe europarlamentarii români: liberala Renate Weber, social-democraţii Daciana Sârbu, Adrian Severin şi Mircea Paşcu.

Superbele fotografii îi ofereau privitorului şansa unei călătorii de-a lungul Dunării, din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, până în România. După „raţia” de turism, vizitatorul avea parte şi de un periplu istoric, graţie colecţiei de timbre şi cărţi poştale având ca tematică Dunărea, prezentată de Muzeul Filatelic Român, colecţie întregită de documentele privind Comisia Dunării, prezentate de Muzeul de Istorie din Galaţi.

Fotografiile de arhivă reprezentând fosta gară fluvială şi Palatul Administrativ al Comisiei Europene a Dunării Galaţi au atras atenţia europarlamentarilor străini. Zona dedicată României era dominată de fotografiile din Galaţi, Adriana Ţicău recunoscând că a fost puţin părtinitoare faţă de oraşul natal.

Nu lipseau însă instantanee cu Dunărea la Cazane, la Porţile de Fier, porturile dunărene sau Delta Dunării. Pliantele de prezentare ale României – cele şapte obiective incluse în Patrimoniul UNESCO – şi ale Muzeului de Istorie din Galaţi s-au epuizat rapid.

Directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, a fost ghid pentru vizitatorii dornici să afle mai multe. Printre ei, şi secretarul general al PES, Philippe Cordery.

Galaţiul, de pe mal

Adriana Ţicău ne-a declarat că expoziţia este o „mărturie a rolului pe care România şi Galaţiul l-au jucat de-a lungul timpului chiar în construcţia europeană. Prea puţină lume ştie că acum 153 de ani, pe 30 martie, a fost înfiinţată Comisia Dunării care a avut primul sediu la Galaţi, apoi la Sulina, având ca atribuţii asigurarea transportului de marfă pe Dunăre. Vreau să fim mândri de rolul pe care l-a avut România în construcţia europeană”.

Din păcate, Galaţiul este admirat în expoziţii, dar navele de croazieră nu opresc aici. Străinii care ar dori să admire pe viu obiectivele surprinse în fotografii ar avea parte de surprize: Pânzarul zace pe ţărm, iar nava cu zbaturi apare doar la ocazii speciale.

„Este important să includem în circuitul turistic şi obiective din Galaţi, Brăila, Tulcea. Cred că avem foarte multe lucruri de arătat. Eu cred în potenţialul regiunii de sud-est a României şi voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru promovarea Dunării”, a declarat Adriana Ţicău.

Din păcate, promovarea nu depinde doar de eurodeputata Ţicău, ci şi autorităţile locale care ar trebui să se implice mai mult.

Citit 788 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.