MAE reacţionează - Măsurile luate de autorităţile de la Chişinău sunt "aberante"

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne pe seama României şi a cetăţenilor români, iar măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie sunt aberante, se arată într-un comunicat al MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu indignare de decizia autorităţilor de la Chişinău cu privire la ambasadorul României. MAE respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, ministerul subliniază că această acuzaţie este o provocare la adresa statului român. "Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români", subliniază MAE.

În plus, MAE consideră "aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin".

Ministerul de la Bucureşti subliniază că România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, după de ambasadorul român Filip Teodorescu a fost declarat persona non-grata, şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

"România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii antiromâneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinău. România va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc să studieze în ţara noastră, precum şi participarea la alte programe europene destinate cetăţenilor acestei ţări", se mai arată în comunicat.

Ministerul de Externe a făcut cunoscută poziţia sa partenerilor din comunitatea europeană şi euroatlantică, mai precizează comunicatul.

Republica Moldova l-a declarat miercuri persona non grata pe ambasadorul român la Chişinău şi a reintrodus regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români, a anunţat preşedintele Vladimir Voronin într-o întâlnire cu membrii guvernului, ai societăţii civile şi cu preşedinţii de raioane.

După protestele în masă de la Chişinău, în cadrul cărora au fost expuse lozinci privind unificarea României cu Moldova, Chişinăul a decis să introducă regimul de vize pentru România. "Noi am decis să introducem regimul de vize cu România. Mai mult, ambasadorul României în Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat preşedintele moldovean Vladimir Voronin la întreverea de la Guvern.

"România este implicată în toate aceste procese, însă răbdarea are limitele ei. Îi cunoaştem pe autorii acestor evenimente, dar, în parte, ei au fugit", a declarat Voronin miercuri. El a spus că "sponsorii cei mai bogaţi" ai tulburărilor de la Chişinău au părăsit ţara şi că au fost arestaţi 118 organizatori ai violenţelor.

Mai mult, preşedintele moldovean Vladimir Voronin i-a spus miercuri reprezentantului special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, că ambasadorul român Filip Teodorescu este implicat personal în incidentele din R.Moldova şi este general al serviciilor speciale române.

Citit 624 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.