Comisiile de politică externă îl audiază miercuri pe noul ambasador al României la Chişinău

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisiile de politică externă îl audiază miercuri, la ora 20.00, pe noul ambasador al României propus de Ministerul Afacerilor Externe pentru Republica Moldova, a anunţat Laszlo Borbely, preşedintele Comisiei din Camera Deputaţilor.

Laszlo Borbely a spus că a fost anunţat în urmă cu câteva minute de MAE de acest lucru.

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a anunţat miercuri că ambasadorul român Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata.

Ambasadorul român în R. Moldova Filip Teodorescu a fost convocat miercuri la sediul Ministerului de Externe din Chişinău, unde i s-a înmânat o notă prin care este informat că din cauza "unor acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică" el şi Ioan Gaborean sunt declaraţi personae non gratae.

Pe data de 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost convocat dl Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, căruia i s-a înmînat o notă prin care, în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, şeful misiunii diplomatice române şi ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declaraţi personae non gratae şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore", se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

După protestele în masă de la Chişinău, în cadrul cărora au fost expuse lozinci privind unificarea României cu Moldova, Chişinăul a decis să introducă regimul de vize pentru România. "Noi am decis să introducem regimul de vize cu România. Mai mult, ambasadorul României în Moldova a fost declarat persona non grata", a declarat preşedintele moldovean Vladimir Voronin la întreverea de la Guvern.

"România este implicată în toate aceste procese, însă răbdarea are limitele ei. Îi cunoaştem pe autorii acestor evenimente, dar, în parte, ei au fugit", a declarat Voronin miercuri. El a spus că "sponsorii cei mai bogaţi" ai tulburărilor de la Chişinău au părăsit ţara şi că au fost arestaţi 118 organizatori ai violenţelor.

Mai mult, preşedintele moldovean Vladimir Voronin i-a spus miercuri reprezentantului special al Uniunii Europene la Chişinău, Kalman Mizsei, că ambasadorul român Filip Teodorescu este implicat personal în incidentele din R.Moldova şi este general al serviciilor speciale române.

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.