Jumătate dintre asociaţiile de proprietari din Galați nu vor primi căldură!

Jumătate dintre asociaţiile de proprietari din Galați nu vor primi căldură!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apaterm susţine că pentru a începe livrarea de căldură este nevoie ca datornicii să plătească * Electrocentrale este convinsă că Romgaz nu va suplimenta cantitatea de gaze până nu se fac plăţi în avans * Primarul Marius Stan îi sfătuieşte pe gălăţenii bun-platnici rămaşi în frig din cauza vecinilor rău-platnici să strângă semnături pentru contorizare individuală


 

Temperaturile scad vertiginos, iarna pare tot mai aproape, dar şansele de încălzire a caloriferelor racordate la sistemul centralizat sunt incerte. În aceste condiţii devine tot mai apăsătoare întrebarea: vor primi gălăţenii căldură?

„Vor primi căldură, dar condiţionat. Asociaţiile rău-platnice, care au un grad mare de îndatorare la Apaterm, vor avea, cu certitudine, conductele blindate. În situaţia de a rămâne fără căldură din cauza datoriilor sunt, cred, mai bine de jumătate dintre asociaţii! Foarte multe! E o măsură drastică, dar nu avem altă soluţie, acestea sunt avatarurile sistemului centralizat de încălzire”, ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Edilul a admis că vor fi afectaţi, din păcate şi gălăţenii bun-platnici, care în felul acesta chiar sunt descurajaţi să plătească, dar nu există alternativă prin care datornicii să fie convinşi să-şi achite întreţinerea.

Contorizare individuală

Întrebat de ce nu se poate ca doar datornicii să rămână în frig, Marius Stan a explicat situaţia: „Avem un număr restrâns de oameni care cumulează datorii imense. Mulţi sunt de bună credinţă, dar insuficient pentru ca sistemul să funcţioneze. Şi orice altă variantă am găsi în viitor e sortită eşecului, falimentului, din cauza neplăţii. Dacă nu se plăteşte agentul termic primit, niciun sistem nu poate funcţiona. Nu e corect, nu e drept să sufere cei care sunt de bună credinţă, dar nu există posibilitatea, nu avem legal dreptul de a interveni pe condominiu, care este proprietatea asociaţiilor. Sperăm ca prin măsura aceasta extrem de dură, neplăcută şi pentru noi, şi pentru cetăţenii Galaţiului, să vină cereri de racordare individuală, astfel încât să putem, pe banii cetăţeanului, dezvolta sistemul de contorizare individuală”. Sfatul primarului pentru gălăţeanul bun-platnic, rămas în frig din cauza vecinilor rău-platnici, este următorul: să strângă semnături pe tabele înregistrate la asociaţia de proprietari, la Apaterm şi la Primărie, pentru contorizare individuală, chiar dacă asta înseamnă resurse proprii.

Bani, bani, bani

Deşi aleşii locali au alocat de la buget aproximativ 8 milioane de lei pentru Apaterm, situaţia datoriilor între Apaterm, Electrocentrale şi Romgaz este reglată doar temporar. „Am asigurat necesarul de bani pentru plata către CET şi mai departe către Romgaz, dar este pe o perioadă limitată, pentru că, în momentul în care dăm drumul la căldură, facturile vor creşte foarte mult, sumele pe care le vom avea de virat către CET vor fi, în medie, în jur de 15 milioane de lei pe lună, iar dacă plăţile dinspre asociaţii sunt ca şi până acum, mult sub 50 la sută, atunci intrăm în imposibilitatea de a merge mai departe cu căldura”, a declarat Marius Stan.

Singura soluţie e să se încaseze mai mult

Conducerea Apaterm susţine că, în acest moment, există un blocaj din cauza asociaţiilor rău-platnce, singura soluţie fiind creşterea gradului de încasare. "Cei de la Romgaz, prin Electrocentrale, solicită plata în avans a 8 milioane de lei pentru noiembrie şi aproape 14 milioane de lei (sume fără TVA) pentru decembrie. Nu putem da aceşti bani dacă asociaţiile nu ne plătesc nouă. Facem în această perioadă tot posibilul să creştem gradul de încasare, dar e dificil. Practic, Electrocentrale ne cere nouă să plătim în avans şi pentru acele asociaţii care nu ne-au plătit nimic. Adică noi am livrat un produs către cineva şi nu am primit nimic în schimb, iar apoi suntem nevoiţi să plătim în avans pentru ei", a declarat administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat.

Romgaz vrea neapărat plata în avans

Din păcate, conducerea Electrocentrale nu a putut fi contactată pentru a explica ce se va întâmpla cu căldura oraşului. În schimb, surse apropiate conducerii Electrocentrale afirmă că atâta vreme cât nu se plăteşte în avans factura pe luna decembrie, calculată la consumul din decembrie 2012, Romgaz nu va mări cantitatea de gaz livrată, astfel încât să se poată asigura încălzirea întregului oraş. În acest moment, Romgaz livrează o cantitate de aproximativ 10.000 de metri cubi pe lună, iar necesarul pentru lunile de iarnă ar fi, potrivit unei declaraţii recente a directorului Electrocentrale, de 30.000 de metri cubi pe lună. De asemenea, conducerea Romgaz ar mai fi cerut Electrocentrale să prezinte garanţii pentru toată suma restantă (peste 100 de milioane de lei), dar societatea gălăţeană nu a putut să "acopere" decât aproximativ 65 de milioane de lei. Potrivit surselor de la Electrocentrale, conducerea producătorului de energie termică ar fi cerut, la rândul său, Apaterm şi Consiliului Local să garanteze pentru restul sumei, dar acestea ar fi refuzat.

Citit 19770 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.