VIDEO / Dosar greu la DNA: Prefectul de Galaţi, arestat pentru fapte de corupţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

VIDEO / Dosar greu la DNA: Prefectul de Galaţi, arestat pentru fapte de corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DNA Galaţi îl acuză, printre altele, pe Emanoil Cătălin Bocăneanu de şantaj, trafic de influenţă, abuz în serviciu

Prefectul Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost adus la Tribunal, ieri, în jurul orei 16.00, acolo unde se punea în discuţie libertatea sa. Bocăneanu, încătuşat, a coborât din maşina Poliţiei fără să facă nicio declaraţie. Tot ieri, dar în jurul orei 4.00 dimineaţa, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au emis ordonanţă de reţinere pe numele prefectului, acesta căpătând şi calitatea de inculpat într-un dosar de corupţie.

Alături de el mai sunt cercetaţi Bogdan Topală şi Tudorel Chirnoagă, pentru care procurorii au început deja urmărirea penală pentru că ar fi dezvăluit informaţii secrete. Ultimii doi sunt cercetaţi în stare de libertate. Primul a avut calitatea de consilier al prefectului, cel de-al doilea a fost preşedintele unei comisii de concurs, unde Bocăneanu a intervenit în favoarea angajării unei prietene a soţiei sale.

Totul a început joi dimineaţă, când DNA împreună cu mascaţii Jandarmeriei au sigiliat birourile prefectului Emanoil Bocăneanu şi ale consilierului acestuia, Bogdan Topală, după care au descins la Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanelor, unde au percheziţionat birourile. Descinderile procurorilor gălăţeni ai DNA, făcute împreună cu cei de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), s-au finalizat târziu în noapte.

Acuzaţiile procurorilor DNA

DNA Galaţi îl acuză pe fostul prefect, printre altele, de şantaj, trafic de influenţă, abuz în serviciu, dar şi de instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Potrivit celor de la DNA, Bocăneanu a făcut presiuni asupra conducerii Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei ca să fie angajată amica soţiei sale, motiv pentru care l-a determinat pe Chirnoagă să-i dea acesteia subiectele concursului. Procurorii mai susţin că Topală a fost cel care a intermediat această „operaţiune”.

„În cursul anului 2013, inculpatul a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Instituţia Prefectului gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţului Galaţi. În schimbul demersurilor făcute, prefectul ar fi pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie de duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani, pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante”, se arată în comunicatul celor de la DNA.

"Ajutor" la concursul pentru şefia ISU

De asemenea, procurorii au mai reţinut în seama lui Bocăneanu faptul că la concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), „inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câştigător în urma concursului care s-a desfăşurat în luna august 2013”. Mai mult, conform DNA, Bocăneanu l-ar fi determinat pe un alt candidat, din cadrul ISU Ialomiţa, să nu se prezinte „foarte bine” la concurs, tocmai pentru a-i permite protejatului său accesul la funcţia pentru care fostul prefect făcuse promisiunea şi primise produse alimentare şi băuturi.

”În perioada 2012-2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcţiei deţinute, a determinat angajaţi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat, a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei”, se mai arată în comunicatul DNA. Tot anul acesta, Bocăneanu ar fi intervenit la Poliţia Rutieră pentru ca Bogdan Topală să nu se aleagă cu permisul de conducere suspendat, ci numai cu un avertisment, chiar dacă acesta a depăşit viteza şi nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni. Bocăneanu a cerut să i se înlăture consilierului său sancţiunea de suspendare a permisului.

"Problemele" din orice domeniu se rezolvă

Procurorii gălăţeni mai afirmă că prefectul şi-a folosit influenţa pentru a-i permite unui patron de firme accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru ca acesta să-şi rezolve problemele pe care le avea cu societăţile. Pentru „gestul său”, Bocăneanu a primit „mici atenţii”, constând în produse alimentare. În interesul aceluiaşi administrator şi tot pentru alimente, prefectul a contactat de mai multe ori o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, pentru a-i asigura patronului desfacerea de produse pe platforma Combinatului.

De-a lungul a trei luni, pe fondul reorganizărilor care s-au făcut în instituţiile publice, Bocăneanu a intervenit pentru menţinerea în funcţii a patru persoane, în detrimentul altora, care îndeplineau condiţiile pentru ocuparea acelor posturi. Ultimul lucru despre care vorbesc procurorii DNA Galaţi este că între 2012 şi 2013, fostul prefect i-a impus unui subordonat să achiziţioneze pentru el bunuri din banii Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Populaţiei.

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a fost arestat, ieri seară, pentru o perioadă de 29 de zile, potrivit deciziei judecătorilor de la Tribunalul Galaţi. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Citit 19208 ori Ultima modificare Vineri, 15 Noiembrie 2013 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.